perjantai, 3 toukokuun

Alabamassa Yhdysvalloissa hedelmöityshoitojen tulevaisuus voi olla uhattuna osavaltion korkeimman oikeuden katsottua, että myös kohdun ulkopuolella oleva ja jäädytetty alkio on ihminen, kertoo yhdysvaltalaismedia.

Oikeus otti asiaan kantaa, kun kolme hedelmöityshoitoja saanutta pariskuntaa nosti kanteen omien alkioidensa tuhouduttua vahingossa. Erään klinikan potilas oli vuonna 2020 mennyt alkioiden säilytyspaikkaan ja pudottanut vahingossa alkioita maahan.

Korkein oikeus ilmoitti, että alkiot ovat lapsia olinpaikastaan riippumatta, ja palautti jutun alempaan oikeusasteeseen.

Päätöksen jälkeen Birminghamin yliopiston yhteydessä toimiva Alabaman suurin hedelmöityslinikka ilmoitti, että se oikeusjuttujen pelossa keskeyttää toistaiseksi munasolujen hedelmöittämisen.

Nyt moni pelkää, että koeputkihedelmöitys on Alabamassa uhattuna. Päätöksellä saattaa olla seurauksia laajemminkin, sillä osavaltiot seuraavat usein toistensa lainsäädäntöä.

Lapsettomuudesta kärsivien järjestö pitää päätöstä julmana

Kysymys siitä, milloin alkiota tai sikiötä voi pitää ihmisenä oikeuksineen on ottanut tuulta Yhdysvalloissa sen jälkeen kun liittovaltion korkein oikeus katsoi, ettei aborttioikeus ole liittovaltion tasolla säädettävä. Kukin osavaltiot päättää siitä itse.

Sen jälkeen 21 osavaltiota 50:stä on joko kieltänyt abortin tai rajoittanut oikeutta aiemmasta, kertoo The New York Times -lehti. Alabamassa abortit on lähes kokonaan kielletty.

Abortin vastustajat katsovat, että ihmiselämä alkaa hedelmöityksestä. Alabaman korkeimman oikeuden päätös alkion ihmisyydestä perustuukin osavaltion aborttilakiin.

Alabaman yliopistollinen hedelmöitysklinikka pelkää nyt oikeusjuttuja, jos se jatkaa alkioiden pakastamista.

– Meidän täytyy arvioida mahdollisuutta, että potilaamme ja lääkärimme voisivat joutua rikossyytteeseen tai maksamaan vahingonkorvauksia osallistuessaan koeputkihedelmöityksiin, yliopiston tiedottaja sanoo osavaltion suurimmalle verkkouutissivustolle Al.comille.

Hedelmättömyydestä kärsiviä auttava etujärjestö The National Infertility Association kutsuu oikeuden päätöstä julmaksi.

Järjestön toimitusjohtajan Barbara Colluran mukaan se ja sitä seurannut yliopistoklinikan päätös ovat kauhistuttavia merkkejä siitä, mitä voi tapahtua koko maassa.

The New York Times arvioi, että Alabaman päätös voi johtaa siihen, että eri osavaltiot tiukentavat hedelmöityshoitojen sääntöjä, esimerkiksi rajoittamalla sitä, kuinka monta alkiota hoidoissa voidaan kerralla luoda.

Päätös herättää myös kysymyksen siitä, mitä pitää tehdä miljoonille jäädytetyille munasoluille.

Koeputkihedelmöityksessä normaali käytäntö on, että nainen saa hormoneja munasolutuotannon lisäämiseksi. Lääkäri ottaa talteen niin paljon munasoluja kuin pystyy ja hedelmöittää ne laboratoriossa. Tavoitteena on saada talteen mahdollisimman paljon elinkelpoisia alkioita.

Naisen kohtuun istutetaan kuitenkin vain yksi alkio kerrallaan. Koska sen kehittyminen sikiöksi ei ole taattua, loput alkiot varastoidaan uusia yrityksiä varten.

Jos lain tulkitaan estävän alkioiden jäädyttäminen Alabamassa, yrityksen epäonnistuessa koko hoitoprosessi on uusittava sen sijaan, että istutettaisiin varastoitu alkio. Tämä nostaa kustannuksia ja aiheuttaa vaikeuksia etenkin pienituloisemmille, toteaa lisääntymislääketieteen järjestö American Society for Reproductive Medicine The New York Timesille.

Laki herättää myös kysymyksen siitä, voidaanko käyttämättä jääneitä alkioita lahjoittaa tai tuhota.

Järjestön johtajan Paula Amaton mukaan sekä tiede että arkijärki kertovat, ettei hedelmöitetty munasolu klinikan jääkaapissa ole laillisesti sama kuin lapsi tai kohdussa oleva sikiö.

Hän huomauttaa, että luonnossakin useita munasoluja usein hedelmöityy ennen kuin yksi kiinnittyy onnistuneesti kohtuun ja johtaa raskauteen.

Abortin vastustajat juhlivat voittoa elämälle

Abortin vastustajia päätös on ilahduttanut.

Konservatiivinen kristillinen järjestö The Alliance Defending Freedom kutsuu päätöstä valtavaksi voitoksi elämälle.

– Olosuhteista riippumatta kaikki ihmiselämä on arvokasta hedelmöityshetkestä lähtien, sanoo järjestön tiedottaja Britannian yleisradioyhtiölle BBC:lle.

Republikaanien presidenttiehdokkaaksi pyrkivä Nikki Haley katsoo myös, että alkiot ovat vauvoja. Hänen mielestään on eri asia säilöä spermaa tai munasoluja kuin hedelmöitettyjä alkioita.

Haley on itse saanut lapsen keinohedelmöityksen avulla, mutta hän korostaa sen olevan eri asia kuin koeputkihedelmöitys, uutiskanava CNN kertoo.

Valkoinen talo on sen sijaan tyrmännyt Alabaman päätöksen. Tiedottaja Karine Jean-Pierren mukaan se aiheuttaa juuri sellaisen kaaoksen, jota he odottivat, kun korkein oikeus kumosi liittovaltion tason aborttioikeuden ja avasi poliitikoille tietä sanella perheiden henkilökohtaisimpiin kuuluvia päätöksiä, The New York Times kertoo.

Yleinen lapsettomuushoito

Koeputkihedelmöityksellä syntyy noin kaksi prosenttia yhdysvaltalaislapsista, kertoo Columbian yliopiston hedelmällisyyskeskuksen johtaja Zev Williams uutiskanava CNN:lle.

Maailman ensimmäinen koeputkihedelmöitetty lapsi syntyi vuonna 1978. Nyt heitä on syntynyt jo noin kahdeksan miljoonaa.

Hedelmättömyyden kanssa kamppailee arviolta joka kuudes yhdysvaltalainen, The National Infertility Association sanoo.

Suomessa koeputkihedelmöityksellä saa alkunsa noin viisi prosenttia lapsista.

Jaa.
Exit mobile version