lauantai, 4 toukokuun

Albaniaan rakennetaan kaksi vastaanottokeskusta, joihin siirretään Välimeren yli Italiaan pyrkiviä.

Albaniassa parlamentti on hyväksynyt sopimuksen Italiaan pyrkivien siirtolaisten sijoittamisesta Albaniaan rakennettaviin vastaanottokeskuksiin.

Sopimuksen mukaan Italia alkaa kuljettaa Albaniaan Välimereltä kiinni ottamiaan siirtolaisia.

Albanian parlamentissa pääministeri Edi Raman ajama hanke meni läpi odotetusti valtaa pitävän sosialistipuolueen äänin 77–0. Parlamentissa on 140 jäsentä. Oppositio boikotoi äänestystä ja häiritsi sitä muun muassa viheltämällä.

Viisivuotisen sopimuksen mukaan siirtolaiset ovat Albanian vastaanottokeskuksissa turvapaikkahakemusten käsittelyn ajan.

Albania on sitoutunut säilömään kerrallaan 3 000 siirtolaista. Vuodessa majoitettavien siirtolaisten määrä voi nousta 36 000:een, jos turvapaikkahakemusten käsittely kestää suunnitellusti noin kuukauden.

Käsittelykeskukset rakennetaan Shëngjinin satamakaupunkiin Albanian pohjoisosaan ja läheiseen Gjadërin kylään.

Italia vastaa karkottamisista

Italia maksaa keskusten rakentamisen ja kustannukset, joiden arvioidaan olevan viiden vuoden aikana yli 500 miljoonaa euroa. Italian viranomaiset ylläpitävät keskuksia ja vastaavat niiden lain mukaisesta toiminnasta.

Italia vastaa turvapaikan saaneiden vastaanottamisesta ja kielteisen päätöksen saaneiden karkottamisesta Albanian keskuksista.

Italian pääministeri Giorgia Meloni on aikaisemmin arvioinut, että keskukset olisivat toiminnassa kevään aikana.

Pääministeri Raman salakähmäisesti ajama hanke on herättänyt Albaniassa myös vastustusta. 30 opposition kansanedustajaa yritti estää sopimuksen viemällä sen perustuslakituomioistuimen käsittelyyn. Tuomioistuin näytti hankkeelle nopean käsittelyn jälkeen vihreää valoa tammikuun lopussa.

Opposition lisäksi myös ihmisoikeusjärjestöt ovat arvostelleet hanketta.

Parlamentin hyväksynnän jälkeen Albanian presidentti Bajram Begaj hyväksyy vielä muodollisesti sopimuksen.

Albanian pääministeri perustelee hanketta kiitollisuudenvelalla

Italiassa parlamentti on jo hyväksynyt hankkeen.

Albanian Rama ja Italian Meloni allekirjoittivat sopimuksen asiasta viime marraskuussa. Melonin tavoitteena on jakaa Italian kokemaa siirtolaistaakkaa. Italiaan saapui Välimeren yli lähes 160 000 siirtolaista viime vuonna.

Muun muassa EU:n komission puheenjohtaja Ursula von der Leyen on kannattanut Italian ja Albanian sopimusta.

Rama puolestaan toivoo hankkeen nopeuttavan maan pyrkimyksiä päästä EU:n jäseneksi. Rama on perustellut sopimusta myös sillä, että Albania on kiitollisuudenvelassa Italialle. Kymmeniä tuhansia albanialaisia pakeni Italiaan kommunismin romahtamisen jälkeen 1990-luvun alussa.

Jaa.
Exit mobile version