torstai, 2 toukokuun

Japanilaisille työ tarjoaa merkitystä elämään, Suomessa puolet ei halua tehdä töitä eläkkeelle jäätyään.

Tokiolainen Shigeko Obata, 86, haki töihin 79-vuotiaana. Kuva: Heikki Valkama / Yle

Yhä useampi suomalainen kokee, että työnteko antaa elämälle merkitystä ja siksi sitä jatketaan, vaikka eläkkeellekin voisi jäädä.

Muutos on selkeä, vaikka toki edelleen puolet suomalaisista ei halua eläkkeelle jäätyään tehdä mitään töitä.

Pohjoismaisittainkin jäämme etunojassa eläkkeelle ja pois työelämästä. Saatikka, jos verrataan Japaniin, jossa kävin vastikään jututtamassa tutkijoita ja eläkeiän ylittäneitä työntekijöitä.

Japanissa töitä jatketaan jopa 100-vuotiaaksi.

Japanilaiset jatkavat töitä kahdesta syystä. Toinen on se, että työura nähdään usein elämänurana. Työnteko on polku, jota matkataan. Mutta tärkeää ei ole määränpää vaan matka.

Toinen syys on taloudellinen. Varsinkin yksinyrittäjät ja pienten yritysten työntekijät eivät eläkkeellä tule toimeen.

Haastattelemani japanilaiset vanhukset totesivat, että työ tuo ikigaita, mielekkyyttä elämään. Toisaalta eräskin seitsemänkymppinen taksikuski totesi, että hän tekee töitä pienen taskurahan vuoksi, mutta myös siksi, että jotain ihmisen täytyy puuhata, ettei jää toimettomaksi.

Suomessa toimeentulo on harvalla eläkeläisellä syy jatkaa töissä. Silti taloudellisilla vaikeuksilla on osansa, kuten oheinen kyselytutkimus osoittaa.

Yhä useammalle eläkeikä ei siis tarkoita automaattista siirtymistä leppoisaan eläkepäivien viettoon. Monet eläkeiän saavuttaneet jatkavat työskentelyä ja halukkaita on vielä enemmän kuin töihin päätyneitä.

Motivaationa toimivat usein samat syyt kuin työuran aikana: mielenkiintoiset ja merkitykselliset tehtävät, halu käyttää ja jakaa omaa osaamista sekä ylläpitää sosiaalisia suhteita työyhteisössä. Näin sanoo Työterveyslaitoksen erikoistutkija Mervi Ruokolainen. Työskentely eläkeiässä tukee monien työkykyä ja terveyttä, tuoden rutiinia ja sisältöä elämään.

Näyttää siltä, että suomalaisten asenne työntekoon ja eläkeikään on vähitellen muuttumassa.

Mutta muuttuvatko asenteet myös työpaikoilla? Ikäsyrjintä nousee usein aiheen yhteydessä esiin. Mervi Ruokolainen muistuttaa, että työn kuormittavuus ja työtehtävien monipuolisuus vaikuttavat siihen, miten innokkaasti työntekijät jatkavat uraansa eläkeiän jälkeen. Lisäksi on tärkeää, että esihenkilöt ymmärtävät ja ottavat huomioon työuran eri vaiheisiin liittyvät kysymykset ja toiveet.

Siis: kun eläkeiässä ei ole pakko olla töissä, hyvä johtaminen ja sitä kautta hyvä työpaikka voi saada ihmiset jäämään.

Japanissa vanhusten työskentely on yksi hallituksen julkilausuttu ratkaisu työvoimapulaan ja huoltosuhteen ongelmiin. Maassa on maailman vanhin väestö – Monacon jälkeen. Suomessa ollaan myös Euroopan kärkisijoilla vanhenevassa väestössä.

Japanissa on maailman vanhimpiin kuuluva väestö. Lapsia ei synny, työntekijöitä ei riitä. Nyt vanhukset jatkavat työuraa jopa 100-vuotiaiksi ja nuoria patistellaan synnytystalkoisiin. Mutta riittääkö tämä pelastamaan Japanin tulevaisuuden?

Suomessakin on väestörakenteen perusteella edessä melkoinen työvoimapula.

Mitä itse tekisit? Haluaisitko jäädä eläkkeelle vai jatkaa töitä? Kommentoi.

Jaa.
Exit mobile version