maanantai, 6 toukokuun

Emilia Laatikaisen sarjakuva-albumi Ei ois susta uskonu sai Sarjakuva-Finlandian.

Sarjakuva-Finlandia -tunnustuspalkinnon saajaksi on valittu Emilia Laatikaisen sarjakuva-albumi Ei ois susta uskonu (Suuri Kurpitsa).

Palkintosumma on 5 000 euroa.

Emilia Laatikainen on oululainen kuvataiteen opettaja ja sarjakuvantekijä, joka on kertonut avoimesti alkoholismistaan. Vielä muutama vuosi sitten hän ei uskonut, että voisi päästä alkoholista eroon.

Laatikainen kertoo saattaneensa juoda 24 kaljaa tai kolme litraa viiniä päivässä. Alkoholia hän käytti mielenterveysongelmien ja kiusaamistrauman turruttamiseen. Kuntoutuksessa 25-vuotiaana Laatikainen alkoi piirtää tunteitaan sarjakuvaksi.

Nyt palkittu Ei ois susta uskonu on Laatikaisen toinen sarjakuvateos. Se on tositarina nuoren alkoholistin rimpuilusta päihteen pihdeissä ja pelosta tuntematonta tulevaisuutta kohtaan.

Laatikaiselle tunnustus on osoitus siitä, että tämänkaltaiset tarinat ovat tärkeitä ja niitä pitäisi kuulla lisää.

– Tämä tunnustus ei ole pelkästään minulle ja kirjalleni. Kyseessä on sairaus, joka aiheuttaa paljon häpeää ja sitä halutaan piilotella. Minulle tämä merkitsee sitä, että piilotteleminen ei välttämättä kannata.

Voi auttaa muitakin eroon päihderiippuvuudesta

Valitsijadiktaattori Roman Schatz nosti teoksen voittoon kymmenen finalistin joukosta.

– Kirja on valitettavan ajankohtainen – siksi, koska aihe on aina ajankohtainen. Teos on rohkea, koskettava, aito, autenttinen, henkilökohtainen ja elämänmakuinen. Se ei ole kaunista eikä viihdyttävää luettavaa, päinvastoin se kertoo riipaisevan tarinan, joka kolahtaa lukijaan ja tulee iholle, kirjailija ja toimittaja Roman Schatz kertoo perusteluissa.

Hän uskoo, että teos voi tarjota konkreettista apua muillekin nuorille tai kaikenikäisille päihteistä riippuvaisille ihmisille, jotka vielä taistelevat riippuvuutensa ja sen tuoman ahdistuksen ja häpeän kanssa.

Laatikainen on ilahtunut, että teos nähdään näin.

– Se oli tavoitteeni ja on ihanaa, että se on täyttynyt. Tuntuu tosi merkittävältä, koska ajattelin pitkään, voiko tällaista tarinaa kertoa ääneen.

Tampere Kuplii ry:n vuonna 2007 perustama Sarjakuva-Finlandia-palkinto myönnetään kotimaiselle tekijälle joko yksin tai yhdessä toisten osapuolten kanssa tehdystä ansiokkaasta sarjakuva-albumista.

Vuonna 2024 ehdolla oli kaikkiaan 63 sarjakuva-albumia.

Jaa.
Exit mobile version