torstai, 9 toukokuun

Rikosilmoitus tempauksesta tehtiin Savonlinnan kaupunginjohtajan käskystä. Hänen mukaansa monet kaupunkilaiset pahoittivat mielensä Suomen lipun kohtelusta.

Kolme savonlinnalaista on saanut syytteet Suomen lipun häpäisemisestä sen jälkeen, kun he nostivat sateenkaarilipun luvatta kaupungin lippusalkoon Pride-tapahtuman yhteydessä vuonna 2022. Rikosilmoituksen teki Savonlinnan kaupunki.

Samaan aikaan Pride-tapahtuman kanssa vietettiin Suomen luonnon päivää, joka on suositeltu liputuspäivä. Kansalaisaktiivit laskivat ensin Suomen lipun kaupungintalon lippusalosta alas ja nostivat sateenkaarilipun sen tilalle. Suomen lipun laskeminen luvatta on kielletty laissa.

Rikosilmoituksen teki hallintojohtaja-kaupunginlakimies Markus Hämäläinen kaupunginjohtaja Janne Laineen ohjeistamana. Asiasta ei kerrottu luottamushenkilöille.

Kaupunki oli päättänyt, ettei se liputa sateenkaarilipulla Priden aikana, joten kansalaisaktiivit päättivät järjestää sen itse. Syytteen saaneisiin kuuluva Taavi Kervinen kertoo, että liputus järjestettiin, koska monet savonlinnalaiset eivät pitäneet kaupungin ratkaisusta.

– Sateenkaarilipulla liputtaminen symboloi tasavertaisia ihmisarvoja kaikille. Olimme aika yllättyneitä siitä, että kaupunki päätti niin aggressiivisesti, ettei se missään nimessä halua tällä tavalla näyttää, että kaikki täällä ovat samanvertaisia, Kervinen sanoo.

Poliisin esitutkinta asiasta valmistui tammikuussa, minkä jälkeen syyttäjä nosti kolmelle syytteet Suomen lipun häpäisemisestä.

Poliisi epäili yhtä tekijöistä myös Suomen lipun anastamisesta, mutta syyttäjä ei nostanut syytettä näpistyksestä. Suomen lippu oli palautettu takaisin kaupungille samana päivänä.

Tapaus käsitellään Etelä-Savon käräjäoikeudessa aikaisintaan syksyllä. Yle on nähnyt tapauksen esitutkintapöytäkirjan, mutta poliisi ja syyttäjä eivät halunneet kommentoida asiaa ennen oikeudenkäyntiä.

Kaupunki vaatii korvauksia 93,96 euroa

Kaupunginjohtaja Janne Laine kertoo sähköpostitse Ylelle, että tutkintapyyntö poliisille tehtiin, koska Suomen lipun häpäiseminen on rangaistava rikos. Siitä voidaan tuomita sakkoja.

– Suomi on oikeusvaltio, jossa meidän kaikkien pitää kunnioittaa ja noudattaa demokraattisesti säädettyjä lakeja, Laine kirjoittaa.

Laineen mukaan tempauksesta tuli kaupungille paljon kansalaispalautetta ja yhteydenotoissa kysyttiin, hyväksytäänkö Savonlinnassa ”Suomen vapautta, tasa-arvoa ja demokratiaa ilmaisevan lipun häpäiseminen”.

– Monet ihmiset olivat pahoittaneet mielensä Suomen lipun tuollaisesta kohtelemisesta, jossa jotkut kävivät laskemassa lipun väkisin alas kesken yleisen liputuspäivän. Tällainen on Suomen lain mukaan Suomen lipun häpäisemistä ja rikos, Laine kirjoittaa.

Kaupunginlakimies Markus Hämäläinen ei halunnut kommentoida asiaa ennen oikeudenkäyntiä.

Savonlinnan kaupunki vaatii syytetyiltä 93,96 euroa korvauksia viivästyskorkoineen, sillä huoltoyhtiö veloitti kaupunkia sateenkaarilipun poistamisesta ja Suomen lipun takaisin nostamisesta.

Taidelukiolaisten kohtaama häirintä motivoi protestiin

Pride on ihmisoikeusliike ja -tapahtuma, joka tukee sukupuoli- ja seksuaalivähemmistöjen oikeuksia, ja sateenkaarilippu on sen tunnus.

Vuonna 2022 Savonlinna Pride -tapahtuman alla uutisoitiin Savonlinnan taidelukion opiskelijoiden kohtaamasta häirinnästä. Taidelukiolaiset ovat epäilleet häirinnän johtuvan siitä, että moni heistä kuuluu sukupuoli- ja seksuaalivähemmistöihin.

Taavi Kervinen kertoo, että tämä oli merkittävä tekijä siinä, että he halusivat tehdä lippuprotestin.

Kervinen sanoo, että ottaa vastuun teostaan mutta ihmettelee silti rajuna pitämäänsä rikosnimikettä. Tekijöiden mukaan Suomen lippu laskettiin ja sitä käsiteltiin kunnioittavasti.

Lipputempauksen kanssa samana vuonna eli elokuussa 2022 Savonlinna Pride -kulkueeseen kohdistui häirintää, ja pikniktapahtuman päätteeksi lähistöllä räjäytettiin kotitekoinen pullopommi.

Viime elokuun Pride-tapahtuma sujui edeltävää vuotta rauhallisemmin. Savonlinnassa nähtiin tuolloin myös ensimmäistä kertaa kaupungin virallinen sateenkaariliputus, kun kaupunginhallitus äänesti liputuksen puolesta.

Jaa.
Exit mobile version