torstai, 9 toukokuun

Keskusta arvostelee hallituksen talouspolitiikkaa kasvua näivettäväksi. Puolueen puheenjohtaja Annika Saarikko on Ykkösaamun vieraana.

Valtiovarainministeriö julkisti talouskatsauksena torstaina. VM:n mukaan talouskasvu on seuraavan parin vuoden aikana aiemmin ennustettua hitaampaa.

Kiikun kaakun on myös se, riittävätkö hallituksen kehysriihessä kaavailemat 2,8 miljardin euron sopeutukset hallituksen omien taloustavoitteiden saavuttamiseen.

Petteri Orpon (kok.) hallitus joutui rakentamaan järeän mittakaavan uuden talouspaketin siksi, että sen politiikka viime kevään hallitusohjelman rakentelussa perustui liian moneen virhearvioon, sanoo kansanedustaja, keskustan puheenjohtaja Annika Saarikko.

Keskusta arvostelee eniten hallituksen leikkauksia sosiaali- ja terveydenhuoltoon.

– Hallitus kuvitteli, että ikääntyvän kansakunnan sosiaali- ja terveyspalveluista löytyisi toista miljardia euroa säästettäväksi pika-aikataululla vain tuottavuutta parantamalla. Viisaus ei vuodessa lisääntynyt – leikkauksia soteen sen sijaan lisättiin, Saarikko lataa.

Hallituksen työllisyyspolitiikkakaan ei vakuuta keskusta-oppositiota.

– Hallitusohjelma odotti työmarkkinoiden uudistamisen vaikuttavan roimasti työllisyyteen. Vaalien jälkeisen vuoden aikana työllisten määrä on pudonnut 52 000, Saarikko huomauttaa.

Saarikko on tänään Ykkösaamun vieraana, kello 10.05 alkavaa lähetystä voit katsoa Areenasta ja TV1:stä.

”Isoin virhe liittyy talouden kasvun puuttumiseen ja siihen tehtyihin heikkoihin panostuksiin”

Hallitus on julistanut panostavansa kasvuun ja työllisyyden parantamiseen. Tavoitteesta keskustan puheenjohtaja Annika Saarikko on samaa mieltä. Hän jakaa myös hallituksen huolen valtion velkaantumisvauhdista.

– Keskustan mielestä Orpon hallitus teki oikein reagoidessaan valtion velkaantumiseen kehysriihessä. Mittakaava on oikea, sanoo Saarikko.

Hallituksen keinoista talouskasvun edistämiseksi sen sijaan löytyy moitittavaa.

Saarikon mukaan pääministeri Petteri Orpon hallitus ei tarttunut verosopeutukseen heti aloittaessaan, vaikka verokertymä on lähitulevaisuudessa romahtamassa ja asiantuntijat varoittivat valitun tien vaikeudesta maan taloudelle.

– Isoin virhe liittyy talouden kasvun puuttumiseen ja siihen tehtyihin heikkoihin panostuksiin, Saarikko roimii hallitusta.

Hänen mukaansa pääministeri Orpo on luvannut, että tehdyillä päätöksillä hallitus pääsee taloustavoitteisiinsa ja uusia ratkaisuja ei tarvita.

– Tätä sopii toivoa – vuosi sitten tehdyt ratkaisut eivät kantaneet tätä kevättä pidemmälle. Jo nyt on käynyt ilmi, että sosiaali- ja terveysministeriöstä on kyseenalaistettu monien säästöjen aitoutta ja tosiasiallisia vaikutuksia, Saarikko toteaa.

Saarikko: Hallitus kiristää arvonlisäveroa liikaa

Hallitus korottaa yleistä arvonlisäveroa 24 prosentista 25,5 prosenttiin. Korotus voi tulla voimaan jo ensi vuonna.

– Keskustakin kiristäisi ALV:n yleistä kantaa, mutta ei tuolle tasolle kuin hallitus, Saarikko linjaa.

Saarikko kertoo, että Suomen yrittäjien mukaan ratkaisu on monelle yrittäjälle viimeinen niitti, ja että hän itse pelkää tämän pitävän paikkansa.

– Lehtitietojen mukaan hallitus ei kyennyt sopimaan muista vaihtoehdoista, joten arvonlisävero päädyttiin korottamaan muita pohjoismaita korkeammalle tasolle.

Saarikko haluaa kiinnittää huomiota myös siihen, että alinta ALV-kantaa, 10 prosentin verotuksen piirissä olevia lääkkeitä ja esimerkiksi liikunta- ja kulttuuripalveluita hallitus tulee kiristämään.

– Tästä keskusta on eri mieltä, emme nostaisi näiden tuotteiden hintoja.

Keskustan puheenjohtajan mukaan hintojen nosto kautta linjan näin paljon vaarantaa talouskasvun.

– Sillä on suora vaikutus kansalaisten kulutukseen, toimeentuloon sekä pienten ja keskisuurten yritysten toimintaedellytyksiin. Talouskasvu kärsii.

Työttömyys kasvaa ja konkurssien määrä nousee, Saarikko ennustaa

Keskusta kertoo oman talousvaihtoehtonsa toukokuun 7. päivä, mutta puheenjohtaja Saarikko on luvannut avata vaihtoehtoa myös Ykkösaamun lähetyksessä.

Hänen ennusteensa on synkkä.

– Työttömyys kasvaa ja konkurssien määrä nousee.

Jaa.
Exit mobile version