keskiviikko, 8 toukokuun

Vaasan Ratsastusseura palkkasi lasten liikuntakerhon ohjaajat saamallaan koronatuella. Tänä vuonna moni nuorten kesätyö on sen varassa, löytävätkö seurat rahoituksen muualta.

Vaasan Ratsastuskeskuksen ponit Barbi ja Jambo kulkevat rauhallisesti 17-vuotiaan Emilia Kotkamaan vierellä.

Ponit ja Emilia ovat toisilleen jo hyvin tuttuja, sillä nuori lukiolainen pääsi viime kesänä ohjaajaksi Vaasan ratsastusseuran järjestämään lasten liikuntakerhoon.

Poneilla oli kerhossa oma roolinsa.

– Hoidimme poneja ja lapset saivat vähän kokeilla talutusratsastusta. Tehtiin pieni rata, missä oli pujotteluja ja sellaista, Kotkamaa kertoo.

Lapset pelasivat myös erilaisia ulkopelejä ja pääsivät puuhaamaan maneesissa.

Euron kerhomaksulla

Vaasan ratsastusseura järjesti liikuntakerhon viime kesänä muutaman kerran viikossa.

Kerhossa oli kerrallaan 10-12 lasta. Halukkaita olisi ollut tulossa enemmänkin.

Kerhotoimintaan seura sai tukea Pohjanmaan Liikunta ja Urheilu ry:lta, joten se oli osallistujille käytännössä ilmaista, kertoo Vaasan Ratsastuskeskuksen omistaja ja ratsastusseuran puheenjohtaja Teija Laitinen.

– Jouduimme perimään kerhosta euron maksun, koska meidän varausjärjestelmämme ei sallinut ilmaista toimintaa.

Tulevalle kesälle tukea ei ole luvassa, mikä asettaa seuran uuden haasteen eteen.

Rahoitusta koitetaankin etsiä nyt muuta kautta.

– Päätös on tietysti kurja. Toki täytyy kiittää opetus- ja kulttuuriministeriötä sekä Pohjanmaan liikunta ja urheilua siitä, että viime vuonna saatiin tämä tuki. Sen saaminen osoitti, että on tärkeää, että lapset pääsisivät tutustumaan näihin eläimiin ja liikkumaan ja tekemään erilaisia asioita niiden kanssa, Teija Laitinen sanoo.

Tuhansien työllistäjä

Ratsastusseuran liikuntakerhossa työskennellyt Emilia Kotkamaa on yksi 3000 nuoresta, jotka työllistyivät viime kesänä opetus- ja kulttuuriministeriön jakaman liikunnan lisämäärärahan turvin.

Ministeriö on jakanut koronan vaikutuksiin liittyvää erityisavustusta liikunta- ja urheiluseuroille kolmen vuoden ajan.

Avustusta jaettiin vuosittain noin kaksi miljoonaa euroa koko Suomeen.

Ensi kesäksi avustusta ei enää jaeta, sillä koronan vaikutuksia ei enää rahoiteta.

Esimerkiksi Pohjanmaan Liikunta ja Urheilu sai viime vuonna tukea noin 180 000 euroa ja sillä palkattiin lähes 260 nuorta eri seuroihin.

Keski-Pohjanmaan Liikunta jakoi puolestaan reilut 90 000 euroa alueensa seuroille ja tuella palkattiin 130 nuorta kesätöihin.

Tuki on ollut varsinkin pienille seuroille tärkeä. Avustuksilla seurat ovat kehittäneet lasten ja nuorten harraste- ja kesätoimintaa, jossa pääpaino on ollut lasten ja nuorten liikuttamisessa.

”Koronatuen” loppuessa sillä kehitetyn toiminnan jatko voi olla paikoin jopa vaakalaudalla.

Harmillista, että loppuu

Ylitarkastaja Sari Virta opetus- ja kulttuuriministeriöstä harmittelee rahoituksen loppumista, sillä siitä on ollut konkreettista hyötyä.

– Kohdennetulla avustuksella on pystytty lisäämään merkittävissä määrin lasten ja nuorten liikkumista.

Virta nostaa esiin myös nuorten hyvinvoinnin lisäämisen.

Pitkäaikaisia vaikutuksia on saatu myös siitä, että kesätöihin työllistyneet nuoret ovat saaneet kokemusta työelämästä ja osa on voinut jatkaa samassa seurassa syksylläkin apuohjaajana.

Emilia Kotkamaalle viime kesän kokemus kerho-ohjaajana oli hyvä ja pesti jatkuu ratsastuskeskuksessa nyt palkkaa vastaan joitakin tunteja viikossa.

– Kun tekee mieluisaa työtä, saa myös hyviä kokemuksia paljon. Se varmasti sitten tulevaisuudessa on hyödyksi, kun saa ekana tällaisia hyviä kokemuksia.

Jaa.
Exit mobile version