torstai, 9 toukokuun

Vaateteollisuudessa on kasvava kysyntä kestävästi tuotetuille tekstiilikuiduille. Kuura-tekstiilikuitua valmistettaisiin havusellusta.

Metsä Group aloittaa esiselvityksen tekstiilikuitutehtaan perustamisesta. Havusellusta valmistettavaa tekstiilikuitua on kehitetty Äänekosken koetehtaalla vuodesta 2020 alkaen.

Metsä Groupin japanilainen yhteistyökumppani Itochu on jo tuonut Kuura-tekstiilikuidusta valmistettuja vaatemallistoja markkinoille.

Metsä Groupin innovaatioyrityksen Metsä Springin toimitusjohtaja Niklas von Weymarn kertoo, että maailmalla valmistetaan puupohjaista tekstiilikuitua peräti seitsemän miljoonaa tonnia vuodessa, mutta pääasiassa lehtipuupohjaisesta liukosellusta ja viskoositeknologiaa käyttäen.

– Viskoositeknologialla on useita ympäristöhaittoja eikä sitä haluta enää käyttää. Me kehitämme parempaa teknologiaa, joka teknologiana on vielä lapsenkengissä. Ja kun vielä haluamme käyttää erilaista raaka-ainetta, haasteen taso nousee.

Von Weymarnin mukaan kestävämmille tekstiilikuiduille on vaateteollisuudessa kova kysyntä. Kestävyys tarkoittaisi Kuura-kuidun valmistuksessa hänen mukaansa sitä, että tehtaalla käytettäisiin uusiutuvaa energiaa, sellun kuljetusmatka olisi lyhyt ja tuotantoketju metsään asti jäljitettävissä.

Höyryn ja tonttimaan riittävyys ratkaisevat

Jos tehdas toteutuu, se perustetaan joko Kemin tai Äänekosken sellutehtaan naapuriin.

Kun punnintaa kahden paikkakunnan välillä käydään, vaakakupissa painavat von Weymarnin mukaan esimerkiksi höyryn ja olemassaolevan tonttimaan riittävyys. Molempien tehtaiden alueilla on tilaa, mutta sitä tarvitaan isolle tehtaalle paljon.

Höyryä puolestaan tarvitaan tekstiilikuidun valmistuksessa tarvittavan veden haihduttamiseen.

– Biotuotetehtaat Äänekoskella ja Kemissä tuottavat ylimääräistä höyryä ja meidän pitää arvioida kummallakin paikkakunnalla, mikä se riittävyys on.

Sijaintipäätöstä mietittäessä vaikuttaa myös se, miten hanke sopii olemassa oleviin ympäristölupiin.

Tehdas tuottaisi vuodessa noin 100 000 tonnia tekstiilikuitua ja se työllistäisi noin 250 ihmistä.

Tehdas voisi aloittaa vuonna 2027

Noin vuoden kestävässä esiselvitysvaiheessa tutkitaan tehdashankkeen kannatus ja vaadittava investointisumma. Jos esiselvitysvaiheesta jatketaan esisuunnitteluun ja tehtaan rakentamiseen, rakennustyö vie noin kaksi vuotta.

Tehdas voisi von Weymarnin mukaan aloittaa vuonna 2027.

Myös Infinited Fiber Company suunnittelee noin 400 miljoonan euron uusiokuitutehdasta Kemiin. Yhtiö jätti ympäristölupahakemuksen joulukuussa. Yhtiön toimitusjohtaja Petri Alava pitää Metsä Groupin hanketta hyvänä uutisena.

– Olen iloinen, että muitakin hankkeita tulee, hän sanoo.

Äänekoskella iloitaan uutisesta

– Loistouutinen. Eikä ole kuin muutama päivä edellisestä meille tulleesta tehdasinvestoinnista, Äänekosken kaupunginjohtaja Matti Tuononen iloitsee.

Metsä Group kertoi viime perjantaina, että yhtiö rakentaa Äänekoskelle ligniinituotteita kehittävän koetehtaan.

Äänekosken tehdasalueella sijaitsee jo koelaitos, jossa Kuura-tekstiilikuitua on kehitetty.

Tuononen arvioi, että tekstiilikuitutehtaan perustamista Äänekoskelle voisivat puoltaa raaka-aineen eli puun saatavuus sekä jo sellukuljetuksia välittävä rautatieyhteys Äänekoskelta Vuosaaren satamaan.

– Mahdollisuuksien mukaan kaupunki voi tukea infrastruktuurin kehittämisessä. Meillä on hyvät yhteydet viranomaisiin ja yli sadan vuoden perinne tehdasrakentamisessa, Tuononen sanoo.

Kemi muistuttaa sataman eduista

Kemin kaupunginjohtaja Matti Ruotsalainen pitää uutisia hyvin positiivisina, joskaan ei yllättävinä. Äänekosken lisäksi myös Kemin lähtökohdat kuitutehtaalle ovat kaupunginjohtajan mukaan oikein hyvät.

– Tuotteita viedään maailmalle ja sekä Metsä Fibre että kaupunki ovat investoineet Kemin satamaan.

Sadat uudet työpaikat otettaisiin luonnollisesti ilolla vastaan.

– Lisätyöpaikat on aina tarpeen. Ja vaikutukset ovat aina laajemmat, kun ne tulevat vientiteollisuuteen.

Ruotsalainen näkee, että kahden erityyppisen tekstiilikuitutehtaan sijoittumisessa samalle paikkakunnalle voisi syntyä synergiaetuja. Infinited Fiber Company aikoo valmistaa uusiokuitua käytetyistä tekstiileistä.

– Vihreän siirtymänkin näkökulmasta tässä voi olla vaikka minkälaisia mahdollisuuksia, joista emme tässä vaiheessa vielä tiedä.

Jaa.
Exit mobile version