keskiviikko, 8 toukokuun

Lukiolaiset vastustavat ulosmarssilla hallituksen linjauksia, jotka tekevät osasta lukio-opinnoista maksullisia. Tässä jutussa kerromme, miten tuet ovat muuttuneet ja miten se on vaikuttanut opiskelijoiden talouteen.

Roosa Sarajärvi,

Essi Puuri,

Antti Heikinmatti

Hallituksen kehysriihen linjaukset tekevät ison loven monen opintotukia saavan lukiolaisen talouteen. Linjausten vastustamiseksi Suomen lukiolaisten liitto järjestää tänään valtakunnallisen ulosmarssin.

Kehysriihen linjausten mukaisesti toisesta asteesta tulee maksullinen sen kalenterivuoden jälkeen, jolloin opiskelija täyttää 18 vuotta. Muutoksia tulee myös lukiolaisten koulumatkatukeen ja yleiseen asumistukeen.

Kelan opintotukiryhmän erikoissuunnittelija Ilpo Lahtisen mukaan muutos on erittäin hankala niille, joilla päivittäinen koulumatka on pitkä. Kustannukset tulevat opiskelijan itsensä ja hänen perheensä maksettavaksi.

– Koulumatkatuki on monille yli 200 euroa kuussa, se on iso summa kenelle tahansa maksettavaksi.

Matkatuki päättyy monella kesken opintojen

Toisen asteen opiskelijan on mahdollista saada Kelalta taloudellista tukea muun muassa opintorahan, koulumatkatuen, valtion takaaman opintolainan ja asumistuen muodossa.

Toisen asteen koulumatkatuki otettiin käyttöön vuonna 1997. Nyt on päätetty, että koulumatkatuki päättyy samaan aikaan oppivelvollisuuden kanssa eli silloin, kun opiskelija täyttää 18 vuotta.

Monelle toisen asteen opiskelijalle se tarkoittaa koulumatkatuen päättymistä kesken opintojen, useassa tapauksessa kesken viimeisen opintovuoden. Mikäli opinnot venyvät pidemmiksi tai opinnot on ylipäätään aloitettu myöhemmin, on tukikuukausia entistä vähemmän.

Myös yleiseen asumistukeen suunnitellut leikkaukset koskettavat toisen asteen opiskelijoita.

Yleistä asumistukea saa lukiolaisista vajaa 10 000 ja ammatillisen oppilaitoksen opiskelijoista jopa noin 50 000.

Kun opiskelijat palautetaan yleisen asumistuen piiristä opintotuen asumislisän piiriin, tarkoittaa se monen toisen asteen opiskelijan talouteen tuntuvia muutoksia.

– En yhtään ihmettele, jos joissakin perheissä joudutaan miettimään, miten koulutus hoidetaan loppuun, Lahtinen toteaa.

Kehysriihen päätökset koskevat niitä, jotka saavat koulumatkatukea ja yleistä asumistukea. Lahtisen mukaan nämä ovat kuitenkin pääosin kaksi eri ryhmää, eli leikkaukset eivät yleensä kohdistu samoihin opiskelijoihin.

Taloudellista tukea opiskeluun jo yli 50 vuotta

Opintotukijärjestelmän historia yltää 1960-luvun loppuun, kun valtion takaama opintolaina otettiin käyttöön vuonna 1969. Sittemmin opintoraha lisättiin järjestelmään 1972 ja asumislisä 1977.

Ilpo Lahtinen pitää olennaisena muutoksena myös 90-luvun alun opintotukiuudistusta, jolloin opintorahan osuus koko opintotuesta kolminkertaistui ja opintolainat muuttuivat markkinaehtoisiksi.

Grafiikasta näet, miten toisen asteen opiskelijoiden opintotuen ja -lainan ostovoima on muuttunut. Summat on muutettu vuoden 2023 rahan arvoa vastaaviksi. Toisessa grafiikassa näet, miten opintorahan osuus on vähentynyt ja lainan osuus kasvanut opiskelun rahoituksessa.

Yksi viime aikojen isoimmista opintotuen muutoksista tapahtui elokuussa 2021, jolloin toinen aste muuttui maksuttomaksi samalla, kun lakisääteistä oppivelvollisuutta laajennettiin.

Verrattuna aiempiin opiskelijasukupolviin, Lahtinen pitää opiskelijoiden tilannetta tällä hetkellä varsin hyvänä. Hänen mielestään suunta on kuitenkin hieman kääntymässä kehysriihen linjausten jälkeen.

– Kääntöpuolena on opiskelijoiden isot velkamäärät. Tukien ostovoima on hyvällä tasolla, mutta se tarkoittaa isoja opintovelkoja.

Jaa.
Exit mobile version