maanantai, 6 toukokuun

Satavuotiaan puutalon lattia Orivedellä on pilattu nastakengillä. Jälkiä on niin paljon, että kävijöille tarjotaan suojat ja apua niiden pukemiseen.

Vanhan puutalon lattia Orivedellä Pirkanmaalla on saanut tuntea nastakenkäväen painon. Pinta on täynnä reikiä ja naarmuja, ja maali on monin paikoin lohkeillut. Kolot vaikeuttavat esimerkiksi puhtaanapitoa.

Satavuotiaassa Auvisen talossa toimii Taitokeskus, joka nosti kenkätuhot esiin sosiaalisessa mediassa. Pian niistä kertoi myös Aamulehti.

Kaikki eivät pitäneet siitä, että lattiavaurioista tuli niin iso asia.

Taitokeskuksen vastaava neuvoja Minna Ahokas on hieman yllättynyt kritiikistä, jota tuli jonkin verran sekä somessa että puhelimitse. Osa palautteen antajista kokee, että Taitokeskus puuttuu heidän nastakenkäoikeuteensa.

Nastat herättävät selvästi tunteita, Ahokas toteaa.

– Kriittisimmän palautteen mukaan tällaista negatiivista asiaa ei olisi pitänyt nostaa esiin. Onneksi palaute on ollut kuitenkin pääosin myönteistä.

”Pikkuisen ähräämistä”

Talvi on ollut liukas. Siksipä piikkikenkiä on käytetty paljon, ja se näkyy nyt puulattian kunnossa.

Tilanne on pahentunut edellistalvista. Ahokkaan mukaan moni oikeuttaa nastakengillä tulemisen sillä, että kulumaa lattiassa on jo ennestään.

– Omasta mielestämme olemme suhtautuneet asiaan vielä lempeästi. Porttikieltoa nastakenkäisille ei ole tulossa, hän sanoo.

Taitokeskus tarjoaa kenkiin suojia ja auttaa myös niiden laitossa, jos suojien pukeminen tuntuu hankalalta.

Paikkakuntalainen Liisa Groth oli torstaina tullut katsomaan, millaisia kumiset kengänsuojukset ovat. Hän on pohtinut, josko hankkisi sellaiset itselleenkin.

Taitokeskuksessa on tarjolla on useita kokovaihtoehtoja.

– Onhan tämä pikkuisen ähräämistä, mutta kyllä ihminen saa oppia jotain uuttakin silloin tällöin.

Grothin mielestä vanhan talon puulattia ansaitsee nyt hieman hoivaa. Hän on harmissaan siitä, että nätit lattiat ovat menneet reikäisiksi.

– Mutta onhan tämä on onneksi korjattavissa, nyt kun asia on huomattu, Groth tuumii.

Myös paikkakuntalaiset Annika ja Juha Koivumäki ovat suojien kannalla: jälkiä ei saisi tulla lisää. He ovat joskus itsekin hankkineet kenkiin laitettavat liukuesteet, mutta käyttö on jäänyt vähäiseksi.

Pariskunnan mielestä on hyvä, että lattian vauriot on tuotu esiin.

– Jospa ihmiset eivät ole aiemmin hoksanneet, mitä nastat aiheuttavat. Nyt kun siitä on puhuttu, nämä jäljet huomaa, pariskunta pohtii.

Lattiaremontti saa odottaa

Kaikki kolot, naarmut ja lohkeamat Auvisen talon lattiassa eivät ole nastakenkien syytä. Sopivassa valossa erottuvat esimerkiksi painaumat, joiden voi kuvitella syntyneen kaupan tiskille jonottaneiden jalkaparien painosta.

Talon rakennutti vuonna 1926 kauppias Einari Auvinen. Kauppiaspariskunta asui rakennuksessa ja piti sen etuosassa sekatavarakauppaa.

Rakennus on määritelty Pirkanmaan maakuntakaavassa maakunnallisesti merkittäväksi kulttuuriympäristöksi.

Nykyisin talon omistaa Oriveden kaupunki, ja Taitokeskus on ehtinyt toimia siinä jo yli 40 vuotta.

Vanha lattia saa toistaiseksi pitää kolonsa, sillä puulattian kunnostus vaatisi täysremontin.

– Todennäköisesti annetaan nyt lattian olla ja yritetään vain estää, ettei jälkiä tulisi lisää, Minna Ahokas linjaa.

Jaa.
Exit mobile version