perjantai, 3 toukokuun

Israelin pääministeri Benjamin Netanjahu vannoo Gazan valtauksen jatkuvan. Useat arabijohtajat antavat ”hiljaisen hyväksyntänsä” hyökkäyksen jatkumiselle, Netanjahu väittää.

Israelin pääministeri Benjamin Netanjahu ei ota kuuleviin korviinsa maan tärkeimmän liittolaisen Yhdysvaltain presidentti Joe Bidenin varoituksia Gazan sotatoimista.

Israel jatkaa maahyökkäystään seuraavaksi Gazan eteläpään Rafahin kaupunkiin, Netanjahu vannoo Politicon sunnuntaisessa haastattelussa.

– Me menemme sinne (Rafahiin). Emme ole lähdössä (Gazan kaistalta), Netanjahu totesi haastattelussa.

Rafahiin on tällä hetkellä pakkautunut yli miljoona palestiinalaista, jotka ovat paenneet Israelin sotatoimia muualla Gazan kaistalla. Kaupunkiin suojautuneet kärsivät veden, ruuan ja lääkkeiden puutteesta. Kaupunki ei ole turvallinen tälläkään hetkellä, sillä Israel tekee sinne ilmaiskuja.

Lauantaina Yhdysvaltain presidentti Biden sanoi MSNBC:n haastattelussa Israelin ylittävän ”punaisen viivan”, jos maan joukot hyökkäävät Rafahiin.

– En voi hyväksyä toisen 30 000 palestiinalaisen kuolemaa, Biden sanoi viitaten sodan jo nyt vaatimiin palestiinalaishenkiin.

Netanjahua ei Bidenin ”punainen viiva” kiinnostanut.

– Tiedätkös, minulla on ”punainen viiva”. Se on se, ettei lokakuun 7. päivän terrori-isku toistu enää koskaan. Ei enää koskaan, Netanjahu sanoi Politicon kysyessä Bidenin varoituksesta.

Netanjahu väittää Rafahin maahyökkäykselle löytyvän tukea myös arabijohtajilta. Netanjahun mukaan ”useat arabijohtajat” ymmärtävät ja ”hyväksyvät hiljaa” sotatoimien jatkamisen. Netanjahu väittää arabimaiden ymmärtävän, että ”Hamas on osa Iranin terrorin akselia”.

Julkisuudessa arabimaat ovat tuominneet Israelin sotatoimet Gazassa.

Sota ohi jopa kuukauden sisällä, Netanjahu väittää

Netanjahun mukaan Israel on tuhonnut kolme neljäsosaa Hamasin taistelijoista, ja viimeistä neljännestä tuhotaan paraikaa. Netanjahu arvioi taisteluiden kestävän enintään pari kuukautta, todennäköisesti 4–6 viikkoa.

Netanjahu antoi myös oman arvionsa sodan vaatimista kuolonuhreista. Hamas-terrorijärjestön alaisuudessa toimivan Gazan terveysministeriön mukaan sota on vaatinut tähän mennessä noin 31 000 palestiinalaisen hengen.

Netanjahun mukaan Israel on tappanut noin 13 000 palestiinalaistaistelijaa. Jokaista taistelijaa kohden on kuollut 1–1,5 palestiinalaissiviiliä, pääministeri arvioi. Tämä asettaisi sodan uhriluvun yli 26 000 palestiinalaiseen taistelijaan ja siviiliin.

Jaa.
Exit mobile version