tiistai, 30 huhtikuun

SAK:n lakossa olevat liitot jatkavat lakkojaan kuun loppuun. Metsäteollisuudessa suljetaan sahoja ja ajetaan alas tehtaita. Työmarkkinatilanne voi hidastaa loppuvuoden talouskasvua.

Pääministeri Petteri Orpo on Ykkösaamun vieraana tänään kello 10.05.

Viikolla ilmapiiri oli hetken aikaa toiveikas: ehkä hallitus, yritykset ja palkansaajat voisivat vielä lähentyä ja löytää yhteisiä ratkaisuja paikallisen sopimisen periaatteista.

Julkisuudessa liikkui huhuja, joiden mukaan hallitus voisi tulla työntekijöitä vastaan. Totuus selvisi keskiviikkona. Mitään lähentymistä ei tapahtunut.

– Meille oli pettymys, että SAK vaikutti päättäneen lakkojen jatkamisesta jo ennen työministeri Arto Satosen tapaamista, sanoo pääministeri Petteri Orpo (kok.).

Orpon mukaan hallitus on aidosti kuunnellut ja halunnut keskustella palkansaajien kanssa kolmikantaisissa työryhmissä sekä paikallisesta sopimisesta että tulevasta palkkamallista.

Ay-liikkeessä hallituksen ja työnantajien tapaa keskustella on pidetty lähinnä vaihtoehdottomana saneluna.

Paikallisen sopimisen lakiesitys on lausuntokierroksella

Paikallisen sopimisen työryhmän viimeinen kokous oli helmikuun puolivälissä. Sitä seurasi hallituksen tekemä lakiesitysluonnos, joka on lausuntokierroksella huhtikuun puolivälin tienoille.

– Tämä on juuri se hetki, kun esitykseen voi ottaa kantaa ja esittää muutoksia, Orpo kannustaa.

Hallitus tekee lausuntokierroksen jälkeen oman lopullisen lakiesityksensä eduskunnalle.

– Lakkoilemalla tämä tilanne ei ratkea, eikä lakkoilulla voi hallitusta painostaa, paaluttaa Orpo.

Orpon mukaan hallitus ei ole valmis tinkimään keskeisestä tavoitteesta tuoda paikallinen sopiminen myös järjestäytymättömiin yrityksiin.

– Suomessa on oikeus kuulua ammattiliittoon – ja yhtä lailla oikeus olla kuulumatta. On löydettävä ratkaisuja, jotka takaavat sopimisen vapauden kummassakin tapauksessa, Orpo sanoo.

Palkkamallia miettivä työryhmä etsii kaikille sopivaa ratkaisua

Vientimalliksi kutsuttuun rakenteeseen liittyy lainsäädännöllisiä vaikeuksia. Siinä piilee vaara säätää laki, joka rajoittaisi kansainvälisin sopimuksin hyväksyttyä oikeutta sopimisvapaudesta.

Hallitus toivookin sopuratkaisua työnantajien ja työntekijöiden kesken.

Työryhmällä on aikaa toukokuun loppuun.

Lakkojen hintaa on vaikea arvioida, mutta haittaa taloudelle syntyy

Suomen talouskasvu on ollut ennakoitua hitaampaa. Suomen Pankin väliennusteen mukaan alkuvuosi mennään taantumassa.

Loppuvuodesta talouskasvu voisi parhaassa tapauksessa alkaa, mutta Suomen Pankin pääjohtaja Olli Rehn arvioi viikko sitten, että pitkittyessään lakot voivat vaarantaa talouskasvun.

– Hidas kasvu tarkoittaa vähemmän työllisyyttä ja vähemmän verotuloja, sanoo myös Orpo.

Suomi on pieni, avoin ja vientiin nojaava talous, ja on selvää, että tuonnin ja viennin tyrehtyminen vaikuttaa talouteen.

Tällä viikolla Metsä Group on ilmoittanut, että yhtiön sahojen ja kartonkitehtaiden tuotanto pysähtyy. Tehtaita ajavat alas myös Stora Enso ja UPM.

– Menetettyjen tilausten tai investointien hintaa on vaikea arvioida, mutta kyllä tämä Suomen taloudelle todella vahingollinen tilanne on, pääministeri Orpo arvioi lakkojen talousvaikutusten kokonaisuutta.

Yle seuraa lakkoja ja niiden vaikutuksia tässä artikkelissa.

Jaa.
Exit mobile version