torstai, 9 toukokuun

Kuhmoisten kunnanvaltuuston puheenjohtaja ja kunta ovat tekemässä määräalakauppoja, jota osa asukkaista pitää suorastaan korruptiona. Kunnanjohtaja ei näe asiassa ongelmaa.

Kuhmoisten kunnanvaltuuston puheenjohtaja Martti Kankkunen on ostamassa itselleen noin tuhannen neliön määräalan, minkä myötä omakotitalotontti muuttuu Päijänteen rantatontiksi. Myös hänen poikansa ja kaksi naapuria ovat esittäneet vastaavat ostotarjoukset omien tonttiensa ja Päijänteen välisestä maasta Mylly-Suutolan tilalla.

Maakaupat ovat tulossa Kuhmoisten kunnanhallituksen päätettäväksi 27. maaliskuuta.

Määräalakaupat koskevat aluetta, joka on kaavoitettu puistoalueeksi. Kunta on esityslistan mukaan hyväksymässä kymmenen euron neliöhinnan, jota ostotarjouksissa on esitetty.

Ostotarjouksessa Kankkunen toteaa, että kyseinen alue on ollut heidän käytössä yli neljäkymmentä vuotta. Hän perustelee kauppaa myös sillä, että alue on umpiperä, jonka kautta ei ole läpikulkua mihinkään. Muillakin ostajilla on samat perustelut.

Some kiivastui

Hallituksen esityslistan tultua julkiseksi, kuntalaisten syyttävä sormi nousi pystyy sosiaalisessa mediassa.

Kuhmoisten facebook-ryhmässä on arveltu, että kaupassa eivät toteudu yleiset oikeusperiaatteet, kuntalaisten yhdenvertaisuusperiaate, tasapuolisen kohtelun vaatimus eikä hyvä hallintotapa. Maakaupan matalaa hintaa on myös äimistelty.

Kunnanjohtaja Valtteri Väyrysen mukaan kaupassa toteutuu nimenomaan kuntalaisten tasapuolinen kohtelu.

– Jos joku on kunnanvaltuutettu tai päättävissä elimissä, ei se saa olla poissulkea tekijä. Ei tässä ole mistään kähminnästä kyse. Hallintosäännön mukaan edetään.

Kunnanjohtajan mukaan kaupassa maan arvo perustuu Osuuspankin kiinteistövälityksen arviolausumaan.

Kunnanvaltuutettu Osmo Puukila kertoo kuntalaisten ottaneen häneen yhteyttä asiassa. He näkevät, että kaupat on valmisteltu kunnassa tavalla, joka täyttää korruption määritelmän.

– En halua tuomariksi ryhtyä. Mutta kuntalaisten yhteydenottojen valossa täytyy sanoa, että ei tämä hyvältä näytä, sanoo Puukila.

Puukilan mukaan kuntalaiset aikovat valittaa hallinto-oikeuteen, mikäli kunnan päättävät elimet hyväksyvät kaupat. Myös poliisin tutkintapyyntöä harkitaan.

Puukila kuului samaan Kokoomuksen valtuustoryhmään kuin ostajaehdokas Kankkunen. Puukila on nykyään sitoutumaton ja edustaa perustamaansa Avoin Kuhmoinen– ryhmää.

Kunnanjohtaja näkee mustamaalaamista

Kunnanjohtaja pitää asiasta noussutta kritiikkiä mustamaalaamisena.

– Pieni porukka tykkää mustamaalata tiettyjä henkilöitä.

Kunnanjohtaja näkee kaupat kunnan kehittämisenä.

– Jos meidän kunnassa on järvenrantatontteja, niin kyllähän se kunnan tonttien arvoa nostaa kokonaisuudessa.

Väyrynen lupaa viedä eteenpäin jatkossakin vastaavia tapauksia.

Viime vuonna Kuhmoisten kunta myi yksityisten henkilöiden ostotarjousten perusteella kolme eri määräalaa. Maakaupat vaihtelivat puolestatoista tuhannesta neliöstä kolmeen tuhanteen neliöön. Kunta sai kaupoista yhteensä noin 6 000 euroa.

Jaa.
Exit mobile version