torstai, 9 toukokuun

Poliittisilla lakoilla ay-liike vastustaa hallituksen työelämäuudistuksia ja sosiaaliturvan leikkauksia. Jatkoaskelista päätetään taas ensi viikolla.

SAK:n liittojen poliittiset lakot venyvät pääsiäisen yli. SAK:n puheenjohtaja Jarkko Eloranta vahvisti asian tänään keskiviikkona. Lakkorajat ja lakkokohteet pysyvät ennallaan. Lakot ovat jatkuneet nyt kolmatta viikkoa.

Lakossa on mukana yhteensä noin 7 000 Teollisuusliiton, Auto- ja Kuljetusalan Työntekijäliiton (AKT) Palvelualojen ammattiliiton (PAM), Rakennusliiton, Julkisten ja hyvinvointialojen liiton (JHL) ja Sähköliiton työntekijää.

– Hallitus ei huomioi palkansaajien huolia millään tavalla. Se on vienyt järkähtämättömästi eteenpäin omaa hallitusohjelmaansa ja elinkeinoelämän vaatimuksia, joten SAK ei näe tilanteessa muita vaihtoehtoja, Eloranta sanoo Ylelle.

Mahdollisista seuraavista jatkotoimista päätetään ensi viikolla, Eloranta sanoo.

Hän arvioi, että yritysten huolet omasta kilpailukyvystään poistuvat viimeistään vappuna tai heinäkuun alussa, jolloin laki poliittisten lakkojen rajoittamisesta on tarkoitus tulla voimaan.

– Silloin loppuvat todennäköisesti lakotkin, Eloranta sanoo.

Poliittisilla lakoilla ay-liike vastustaa Petteri Orpon (kok.) hallituksen työelämäuudistuksia ja sosiaaliturvan leikkauksia.

Esimerkiksi asumistuen leikkaukset astuvat voimaan huhtikuun alussa. Eduskunta käsittelee parhaillaan hallituksen esitystä poliittisten lakkojen rajaamisesta 24 tuntiin ja ansiosidonnaisen työttömyysturvan porrastamista.

Sopua hierotaan myös vientivetoisesta mallista

Sopua hierottiin viime viikolla, kun työministeri Arto Satonen (kok.) tapasi SAK:n puheenjohtajan Jarkko Elorannan ja Suomen yrittäjien toimitusjohtajan Mikael Pentikäisen. Tapaamisessa yritettiin löytää yhteisymmärrystä paikallisesta sopimisesta.

Tapaamisen jälkeen Eloranta totesi Ilta-Sanomille, että ”tarjolla oli kuppi teetä ja jonkin verran puhetta”. SAK:n liitot päättivät aloittaa kolmannen lakkoviikon.

Työministeri Satonen pyysi viime viikolla myös hoitajaliitto Tehyn puheenjohtajaa Millariikka Rytköstä ja OAJ:n puheenjohtajaa Katarina Murtoa taivuttelemaan SAK:ta neuvotteluihin vientivetoisesta palkkamallista.

– Kalentereita tässä katsotaan ja ehkä ensi viikolla saadaan tapaamsta näiden selvityshenkilöiden kanssa tästä asiasta, Eloranta sanoo.

Vientivetoinen malli tarkoittaa, että minkään alan palkankorotukset eivät saisi ylittää vientialan korotuksia. SAK irtaantui neuvotteluista jo kertaalleen joulukuussa. Mallia vastustavat etenkin naisvaltaiset alat, jotka pelkäävät jäävänsä palkkakuoppaan, jos vientialat määrittelevät palkankorotukset.

Lakkojen kannatus hivenen hiipunut

Lakot ovat käytännössä pysäyttäneet viennin. Esimerkiksi Itä-Suomen isot sahat arvioivat, että lakot aiheuttavat miljoonavahingot, kun vienti on 90-prosenttisesti seisahduksissa. Neste kertoi tiistaina, että polttoaine on loppunut osalla huoltoasemista. Teollisuusliitto on arvioinut, että polttoaine riittää 12–14 päiväksi.

Teknologiateollisuuden kyselyn mukaan noin 40 prosenttia jäsenkyselyyn vastanneista yrityksistä kertoo vähentävänsä investointeja Suomeen poliittisten lakkojen vuoksi.

Suurista yrityksistä joka neljäs on siirtänyt tuotantoaan ulkomaille. Yritykset suunnittelevat myös irtisanomisia.

Ylen Taloustutkimuksella teettämän kyselyn mukaan lakkojen kannatus on hivenen hiipunut kansalaisten keskuudessa. Lakot hyväksyy kuitenkin yhä 51 prosenttia kansalaisista.

juttu päivittyy

Jaa.
Exit mobile version