torstai, 9 toukokuun

Kaksi kolmasosaa tekstiili- ja muotialan yrityksistä kertoo lakon vaikuttaneen negatiivisesti toimintaansa.

Suomen Tekstiili ja Muoti ry:n jäsenyrityksilleen tekemä tuore kysely kertoo, että kyselyyn vastanneista yrityksistä yli 40 prosenttia on joutunut tai joutuu turvautumaan lomautuksiin. Yli 10 prosenttia vastanneista varautuu irtisanomisiin. Kyselyyn vastasi 73 yritystä.

Suurimmassa pulassa ovat etenkin pienet, alle viiden miljoonan euron liikevaihtoa tekevät yritykset.

Lomautuksista lähes 56 prosenttia kohdistuu näihin yrityksiin, irtisanomisten osalta määrä on peräti 60 prosenttia.

– Kun vielä muutama kuukausi sitten yritykset suhtautuivat tulevaisuuteen optimistisesti, nyt kasvanut epävarmuus ja riskien realisoituminen vetävät vakavaksi, sanoo Suomen Tekstiili ja Muoti ry:n toimitusjohtaja Marja-Liisa Niinikoski.

Lakot ovat iskeneet erityisesti materiaali- ja tavarantoimituksiin. Jo tilatut raaka-aineet ovat jäänet jumiin satamiin eivätkä myyntituotteet tavoita asiakkaita.

Tämä on pakottanut ajamaan tuotantoa alas ja tarjoamaan suuria alennuksia asiakkaille kohtuuttomien odotusaikojen takia, kerrotaan etujärjestön tiedotteessa.

– Ay-liikkeen toimet iskevät erityisen kovaa sinne, missä tilanne on ollut entuudestaan hankala. Yritysten osalta ennustettavuus kärsii ja ennakointi hankaloituu. Poliittisten lakkojen todelliset kustannukset näkyvät vielä vuosienkin päästä, sanoo Niinikoski tiedotteessa.

Kyselyn mukaan menetettyä myyntiä on tullut valtavasti. Suurta osaa ei tulla koskaan kuromaan kiinni.

Niinikoski on erityisen huolissaan ulkomaisista asiakassuhteista.

Viennin lisäksi myös kotimaan kauppa on ahdingossa. Tulevaa sesonkia ei välttämättä päästä hyödyntämään lainkaan.

Lakon vaikutukset ulottuvat selvästi alan yritysten tulevaisuudennäkymiin.

– Jäsenyrityksistämme 60 prosenttia tekee kuluttajaliiketoimintaa ja viime vuodet eivät ole olleet helppoja: korona, Venäjän hyökkäyssota, energian hinnan nousu ja korkotason nousu ovat koetelleet meitä kovalla kädellä, sanoo Niinikoski.

Jaa.
Exit mobile version