torstai, 2 toukokuun

Jussi Halla-aho (ps.) sai eduskunnassa järjestetyssä puhemiehen vaalissa ainoastaan 91 ääntä. Halla-aho kuitenkin valittiin eduskunnan puhemieheksi vuoden 2024 valtiopäivillä, sillä hän sai enemmistön annetuista äänistä.

Vaalissa annettiin 36 tyhjää ääntä. Kuusi äänestyslippua hylättiin puutteellisen tai väärän nimen vuoksi.

Juho Eerola (ps.) sai puhemiehen vaalissa 17 ääntä ja Sakari Puisto (ps.) neljä ääntä. Lisäksi yksittäisiä ääniä saivat Eva Biaudet (r.), Timo Heinonen (kok.), Teemu Keskisarja (ps.), Anna Kontula (vas.) ja Juha Mäenpää (ps.).

SDP:n protesti laajeni

Sdp:n eduskuntaryhmän puheenjohtaja Tytti Tuppurainen kertoi ennen vaalin alkamista Helsingin Sanomille, ettei ryhmä aio tukea puhemies Jussi Halla-ahoa eduskunnan puhemiehistön vaalissa.

Tuppurainen kertoi kuitenkin Ylelle haastattelussa, että Sdp ei tehnyt ryhmäpäätöstä, vaan jokainen on saanut jättää suljetun äänestyslippunsa oman harkintansa mukaan.

– Vaikuttaa siltä että ryhmässä oli yhteinen näkemys siitä, että Jussi Halla-ahon toiminta ei täytä niitä kriteerejä, joita puhemieheltä voi odottaa.

Tuppurainen korostaa, että SDP pitää puhemiehen paikkaa perussuomalaisille kuuluvana, mutta epäluottamus on kohdistettu juuri Jussi Halla-ahoa kohtaan.

Eduskuntaryhmien sopimuksen mukaan toiseksi suurin hallituspuolue saa puhemiehen paikan. Toiseksi suurin on perussuomalaiset.

– Nimenomaan Jussi Halla-ahon toiminta kuluneen syksyn aikana puhemiehenä on osoittautunut sen kaltaiseksi, että se ei täytä niitä odotuksia, joita meillä on puhemiehelle, jonka tulisi toimia päivänpolitiikan yläpuolisena koko eduskunnan integriteettiä varjelevana ja kokoavana hahmona.

Sdp:n ryhmässä on 43 edustajaa, joten protestia Halla-ahoa kohtaan on tullut myös muista ryhmistä. Äänestys suoritettiin suljettuna lippuäänestyksenä.

Halla-aho kytki puhemies­protestin presidentin­vaaliin

Halla-aho piti puhemiehistön tiedotustilaisuudessa protestointia ”keskisormennäyttönä” niille kansalaisille jotka äänestivät häntä presidentinvaalissa.

Siten Halla-aho kytki protestin presidentinvaaliin. Hän sanoi, että 615 000 äänestäjää äänesti häntä presidentinvaalissa, ja että osa heistä on pohtinut omaa äänestyskäyttäytymistään presidentinvaalin toisella kierroksella.

– Kun tiedetään, miltä suunnalta protesti todennäköisesti tuli, aika suuri osa kantaansa pohtivista kansalaisista osaa lukea sen viestin, joka tässä lähetettiin. Halla-aho sanoo.

Halla-aholta kysyttäessä pitääkö näitä puheita tulkita niin, että Halla-aho tukee presidentinvaaleissa Alexander Stubbia (kok.) presidentinvaalin toisella kierroksella, hän vastasi että perussuomalaiset eivät hänen käsittääkseen aio puolueena, eikä hän henkilönä ottaa kantaa kenenkään ehdokkaan puolesta.

– Tämä oli vain minun arvioni siitä, millä tavoin tämänpäiväinen äänestys todennäköisesti tulkitaan niiden kansalaisten keskuudessa, jotka äänestivät itsenäni presidentinvaalin ensimmäisellä kierroksella, Halla-aho lisäsi.

Niinistön protestiennätys jäi voimaan

Halla-aho sai puhemiehen vaalissa selvästi vähemmän ääniä kuin viime kesäkuussa järjestetyssä vastaavassa äänestyksessä. Silloin Halla-aho sai 134 ääntä. Nyt Halla-aho sai 91 ääntä.

Halla-ahoa vähemmän ääniä sain vuonna 2010 Sauli Niinistö (kok.), kun hän sai vain 89 ääntä. Silloinkin kyseessä oli protesti.

Puhemies johtaa eduskunnan toimintaa yhdessä puhemiesneuvoston kanssa. Puhemiesneuvoston muodostavat eduskunnan puhemies, varapuhemiehet ja valiokuntien puheenjohtajat.

Eduskunta kokoontui tiistaina kevätistuntokauden ensimmäiseen täysistuntoonsa. Valtiopäivien avajaiset järjestetään keskiviikkona.

Risikko ja Filatov jatkavat varapuhemiehinä

Paula Risikko (kok.) jatkaa edelleen eduskunnan ensimmäisenä varapuhemiehenä. Hän sai vaalissa 152 ääntä.

Yksittäisiä ääniä ensimmäisen varapuhemiehen vaalissa saivat myös Tarja Filatov (sd.), Timo Heinonen (kok.), Tuomas Kettunen (kesk.) ja Sari Tanus (kd.).

Risikko valittiin ensimmäiseksi varapuhemieheksi myös viime kesäkuussa järjestetyssä vastaavassa äänestyksessä. Tuolloin hän sai 177 ääntä.

Risikko toimi eduskunnan puhemiehenä vuosina 2018–19.

Eduskunnan toiseksi varapuhemieheksi valittiin Tarja Filatov (sd.) 131 äänellä.

Uutinen päivittyy.

Jaa.
Exit mobile version