torstai, 9 toukokuun

Hoitajat kohtaavat työssään väkivaltaa, vaikka turvallisuuteen kiinnitetään huomiota. Potilaan hyökkäyksessä loukkaantunut Elina Mattila tiedostaa riskit, eikä anna pelolle valtaa.

Päivi Meritähti,

Arttu Kuivanen

Potilas puukotti Turun yliopistollisessa keskussairaalassa työskentelevää Elina Mattilaa käteen vuosi sitten. Tällä viikolla Mattila sai helpottavan tiedon: käteen ei jää suurta pysyvää haittaa.

– Puristusvoima on heikko, mikä on tyypillistä tällaisen vamman jälkeen, ja tietyissä koukistamisissa on poikkeamaa, mutta ei tässä mitään hätää ole.

Mattila vaihtoi hyökkäyksen jälkeen vähäksi aikaa osastoa, mutta työ potilaiden parissa TYKSissä jatkuu.

– Tervettä pelkoa pitää olla, ja tiedostaa, mitä riskejä on, mutta hyökkäys ei vaikuta työhöni. En pelkää. Tiedän, että voin luottaa työkavereihini, ja tilanteisiin mennään yhdessä.

Turvallisuusohjeisiin useita parannuksia

Potilaan hyökkäys TYKSissä nousi puheenaiheeksi koko maassa, ja toimenpiteet hoitajien työturvallisuuden parantamiseksi aloitettiin välittömästi.

Tulosryhmäjohtaja, TYKS psykiatrian ylilääkäri Jyrki Heikkilä kertoo, että ohjeita on tehostettu ja toimintatapoja parannettu kansallisena yhteistyönä.

– Olemme luoneet verkostoja turvallisuuden kehittämiseksi myös muiden psykiatrian organisaatioiden kanssa, sillä tämä on yhteinen haaste.

Muutoksia on tehty muun muassa ohjeistuksiin, jotka liittyvät potilaan väkivallan arviointiin, potilaan lähestymiseen ja potilaan kanssa toimimiseen erityistilanteissa. Samalla henkilökunnan koulutusta näihin tilanteisiin on lisätty.

Parannuksia on tehty myös henkilöhälytyksiin ja laiteturvallisuuteen.

– Tieto hälytyksistä kulkee vartijoille nopeammin, ja olemme hankkineet metallinilmaisimisia joillekin keskeisille osastoille, Heikkilä kertoo.

Väkivallasta ei pääse eroon

Elina Mattilan esihenkilönä toimiva osastonhoitaja Mikko Korte käyttää nykyään puolet työajastaan uudessa turvallisuuskoordinaattorin tehtävissä. Sen avulla turvallisuutta parantavia asioita saadaan vietyä tehokkaammin eteenpäin.

Korte kertoo, että hyökkäyksen jälkeen tehdystä kahdeksan turvallisuussuosituksen listasta osa on jo ehditty ottaa käyttöön. Osaa pilotoidaan parhaillaan.

Töitä riittää silti, sillä väkivallan uhka säilyy osana hoitajien arkea, muistuttaa Korte videolla:

Korte huomauttaa tärkeintä olevan, että väkivaltaan ja sen uhkaan puututaan.

– Olen allerginen ajatukselle, että väkivaltaa pitää sietää, mutta tosiasia on, että teemme töitä sairaiden ihmisten kanssa. Heidän todellisuudentajunsa on usein vääristynyt.

Uhkauksista siirrytään tekoihin

Tilastotkin kertovat, että henkilökunta kokee työssään uhkaavia tilanteita.

Puukotuksen jälkeen TYKSin psykiatriassa pidettiin 11 kuukauden seurantajakso toukokuusta maaliskuuhun ja siellä kirjattiin 83 työturvallisuusilmoitusta.

Puukotusta edeltävän neljän kuukauden aikana niitä tehtiin 22.

– Ero ei ole kuukausitasolla kovin suuri, mutta onhan ilmoituksia aika paljon, ylilääkäri Jyrki Heikkilä toteaa.

Ilmoitusten määrästä on vaikea tehdä päätelmiä, sillä puukotuksen jälkeen henkilökuntaa on kannustettu tekemään niitä matalalla kynnyksellä.

Mikko Korte sanoo, että mututuntumalla väkivalta on muuttunut viime vuosina vakavampaan suuntaan.

– Uhkaavista puheista on siirrytty uhkaavaan toimintaan ja väkivallan yrityksiin.

Väkivalta näkyy ja kuuluu hoitajien päivittäisissä keskusteluissa. Korteen mukaan se on ilmiö, jonka äärellä tehdään töitä joka päivä, ja osa perustilanteen arviointia jokaisen potilaan kohdalla.

Hoitaja Elina Mattila kokee, että tärkeintä turvallisuuden parantamisessa ovat ympärillä olevat ihmiset.

– Hoitajaresurssi on se oleellinen asia. Hoitajia tarvitaan. En tiedä, kuka sen asian osaisi ratkaista. Olisikohan se nykyinen hallitus?

Jaa.
Exit mobile version