torstai, 9 toukokuun

Ilmavoimien komentaja lensi Suomen ensimmäistä Hornetia perjantaina Pirkkalassa viimeisen kerran ennen käytöstä poistamista.

Tuomas Rimpiläinen,

Maria Stenroos

Ilmavoimien komentaja Juha-Pekka Keränen arvioi perjantaina Pirkkalassa järjestetyssä tiedotustilaisuudessa, että Suomen ilmavoimien osallistuminen Romanian ilmapuolustukseen on matalan riskitason operaatio.

Suomi osallistuu Naton jäsenenä Romanian ilmapuolustukseen kesäkuusta heinäkuun loppuun Mustanmeren rannalla sijaitsevasta tukikohdasta. Suomi lähettää operaatioon Hornet-hävittäjiä tukijoukkoineen.

– Se on meille erittäin hyvä harjoitustilanne, koska samassa tukikohdassa infraa pitää yllä Yhdysvaltain armeija, Keränen sanoi Ilmavoimien järjestämässä tiedotustilaisuudessa Pirkkalassa.

Johtovaltiona operaatiossa on Iso-Britannia. Kyseessä on niin sanottu air shielding -operaatio, jonka tehtävänä on puolustaa liittolaismaan ilmatilaa. Kyse on rauhan ajan operaatiosta, jossa tehostetaan pelotetta ja puolustusvalmiutta.

Keräsen mukaan Suomi harjoittelee operaatiossa yhdessä Romanian, Bulgarian, Iso-Britannian ja muiden liittolaisten kanssa.

Romanian rannikolta on Krimille nelisensataa kilometriä, joten periaatteessa Ukrainan sodan sotatoimialue ei ole kaukana. Keränen kuitenkin huomauttaa, että myös Pietarin alueen ilmapuolustus on sodan takia korkeassa valmiudessa, ja Suomen ilmavoimat operoivat jatkuvasti hyvin lähellä sitä.

– Kotkasta Pietarin ilmapuolustukseen on 150 kilometriä, Keränen sanoo.

Romanian operaatiossa on asetettu lentokieltoalueet juuri siksi, että operaatiossa ei mentäisi liian lähelle sotatoimia.

– Tämän operaation riskitasosta on arvioitu, että se ei ole kauhean korkea, Keränen sanoo.

Puolustusvoimilla on mandaatti viedä Romaniaan enintään kahdeksan konetta ja sata henkeä. Keräsen mukaan Suomi osallistunee operaatioon hieman pienemmällä määrällä.

Komentaja poisti vanhimman Hornetin käytöstä

Ilmavoimat poisti perjantaina ensimmäisen Hornetinsa pois käytöstä. Koneen lensi Pirkkalan lentotukikohdasta Jämsän Halliin ilmavoimien komentaja Keränen.

Kyseinen kone saapui Suomeen vuonna 1996, ja se on ilmavoimien Horneteista ensimmäinen. Kyseessä on myös ensimmäinen Hornet, joka poistetaan käytöstä suunnitelman mukaisesti.

Hallissa tutkitaan ensin koneen kulumista, minkä jälkeen se puretaan varaosiksi.

Suomi on päättänyt korvata Hornetit yhdysvaltalaisilla F-35-hävittäjillä tämän vuosikymmenen loppuun mennessä.

Päivitys 26.4.2024 klo 14.16: Jutun rakennetta muutettu, otsikkoa vaihdettu ja aikamuotoja päivitetty.

Jaa.
Exit mobile version