torstai, 9 toukokuun

Outokumpu teki aluehallintovirastolle maanantaina hätätyöilmoituksen, joka koski aiemmin sovittua suurempaa hätätyön määrää Torniossa.

Lounais-Suomen aluehallintovirasto on määrännyt, että Outokumpu ei saa teettää Tornion terästehtaalla enempää hätätyötä kuin mitä 11.–24. maaliskuuta välisen lakon ajalle oli sovittu lakkorajoista.

Yhtiö jätti aville maanantaina hätätyöilmoituksen siitä, että se teettää 560 työntekijällä hätätyötä.

Yhtiö perusteli lakon pitkittymisellä

Yhtiö oli aiemmin esittänyt ammattiliitolle lakkorajan muutosta lakon pitkittymisen vuoksi. Teollisuusliiton keskuslakkotoimikunta oli hylännyt työnantajan esityksen poikkeusluvasta uuden lakkojakson aikana.

Työnantajan mukaan uusi esitys lakkorajoista oli saman sisältöinen kuin aiempikin, pientä poikkeusta lukuun ottamatta liittyen esimerkiksi laivojen lastaukseen.

Luottamusmies Tommi Sauvolaisen mukaan työnantajan esitys oli aiempaan, 20 prosentin tuotantovolyymiin nähden noin kolminkertainen.

Lakko ei ole ennalta arvaamaton, jos siitä on ilmoitettu

Avi on kiinnittänyt erityisesti huomiota henkilöihin, joiden voidaan katsoa olevan suorassa yhteydessä ennemminkin prosessin volyymin nostoon tai prosessin tukitoimintoihin, kuin itse omaisuuden tai ympäristön suojaamiseen, joilla yhtiö perusteli hätätyön lisäämistä.

Työaikalain mukaan hätätyön teettämiselle täytyy äkillinen syy, jota ei ole voitu tietää ennalta. Avin mukaan lakkoa ei ole lähtökohtaisestikaan pidetty ennalta arvaamattomana tilanteena, jos niistä on ilmoitettu ennalta niin, että työnantaja on voinut varautua tilanteeseen.

Työntekijän on noudatettava hätätyömääräystä

Avin mukaan Outokummun on varauduttava myös jatkossa vastaaviin tilanteisiin niin, että hätätyötä ei teetetä. Avin ohjeiden mukaan hätätyötä ei saa missään olosuhteissa teettää yli kahta viikkoa.

Avi kuitenkin toteaa, että työnantaja voi päättää hätätyöhön määräämisestä avin määräyksestä huolimatta. Jos määräys tulee, on työntekijän noudatettava sitä.

Työsuojeluviranomaisen määräyksen rikkominen voi kuitenkin olla työaikasuojelurikos.

Jaa.
Exit mobile version