lauantai, 11 toukokuun

Kiviniemi toimi pitkään Lahden Urkuviikon johtajana. Hän konsertoi uransa aikana ympäri maailmaa.

Urkutaiteilijana ja konsertoijana tunnettu Kalevi Kiviniemi on kuollut. Hän oli kuollessaan 65-vuotias.

Läheinen ystävä, laulaja Helena Tenhunen vahvistaa uutisen Ylelle. Tenhunen kertoo, että Kiviniemi kuoli eilen keskiviikkona saatuaan viime viikolla vakavan sydäninfarktin.

Kiviniemi asui Lahdessa ja toimi aiemmin Lahden Ristinkirkon urkurina vuosina 1985–2000 sekä Urkuviikon johtajana 1991–2001. Vuosituhannen vaihteen jälkeen Kiviniemi toimi vapaana taiteilijana ja konsertoi ympäri maailmaa.

Uransa aikana Kiviniemi ehti soittaa usein maailman tärkeillä uruilla esimerkiksi Notre Damen kirkossa. Hän oli myös tuottelias levyttämään teoksia ja levytti ensimmäisenä maailmassa koko Jean Sibeliuksen urkutuotannon.

Musiikissaan Kiviniemi ylsi henkisistä lauluista aina oopperaan ja nykymusiikkiin asti.

Kiviniemi syntyi Jalasjärvellä vuonna 1958. Hän aloitti urkujen soittamisen 17-vuotiaana ja opiskeli musiikkia Kuopion konservatoriossa ja Sibelius-akatemiassa.

Kiviniemelle myönnettiin säveltaiteen valtionpalkinto (nykyinen musiikin valtionpalkinto) vuonna 2009 ja valtion taiteilijaeläke vuonna 2020.

”Ihminen jolla olisi ollut edelleen paljon annettavaa”

Laulaja Helena Tenhunen tunsi Kiviniemen yli 40 vuoden ajan ja ystävät konsertoivat yhdessä lukuisia kertoja. Tenhuselle Kiviniemi oli poikkeuksellisen suuri henkinen ja kollegiaalinen tuki.

– Se liito mihin musiikki lähti hänen kanssaan, en ole ikinä kokenut mitään vastaavaa, Tenhunen kertoo.

Kiviniemi muistetaan myös laajemmin taidekentän tukijana. Tenhunen kertoo, että Kalevi Kiviniemi käytti runsaasti aikaa ja myös rahaa kollegojensa tukemiseen.

– En tunne toista taiteilijaa, joka olisi kyennyt samaan. Hän oli itse niin suuri, että pystyi auttamaan muita pärjäämään.

Kiviniemen kuoleman ovat huomioineet myös muut kollegat. Kansallisoopperan entinen päädramaturgi Juhani Koivisto kirjoitti Facebookissa Kiviniemestä näin:

– Ihmeellinen muusikko ja ainutlaatuinen ihminen Kalevi Kiviniemi on siirtynyt ajasta ikuisuuteen. Hänen suuruutensa urkutaiteilijana tunnetaan, sillä hän esiintyi kaikkialla maailmassa ja lumosi yleisönsä värikkäällä soitollaan ja uskomattomilla improvisaatioillaan, Koivisto kirjoittaa.

Jaa.
Exit mobile version