torstai, 2 toukokuun

Yksittäisten kauppojen arvo on jäänyt alle sen rahamäärän, jonka ylittäneet kaupat pitää ilmoittaa kongressille.

Yhdysvaltain hallinto on jatkanut aseiden ja ammusten myymistä Israelille kaikessa hiljaisuudessa, kirjoittaa Washington Post. Lehden mukaan yhdysvaltalaisviranomaiset olivat kertoneet asiasta kongressin jäsenille salaiseksi luokitellussa selonteossa.

Vain kaksi asekauppaa on julkistettu Hamasin lokakuisen terrori-iskun jälkeen. Yhdysvallat on kuitenkin myynyt Israelille muun muassa erilaisia pommeja, ilman että hallinto on kertonut niistä julkisesti.

Tämä on ollut mahdollista, koska yksittäisten kauppojen arvo on jäänyt alle sen rahamäärän, jonka ylittäneet kaupat pitää ilmoittaa kongressille.

Yhteensä tämänkaltaisia kauppatapahtumia on ollut yli sata, vaikka maan hallinto on lisännyt viime aikoina julkista arvosteluaan Israelia kohtaan.

Tarkkaa tietoa siitä, paljonko aseita ja ammuksia on myyty Israelille, ei lehden mukaan ole saatavilla. Julkisen tiedon puute tarkoittaa myös, ettei ole selvillä kuinka moni tuoreista asekaupoista on osa Yhdysvaltain ja Israelin välistä rutiininomaista kaupankäyntiä ja kuinka moni puolestaan johtuu Israelin Gazaan kohdistuneesta hyökkäyksestä.

”Ei mahdollista ilman Yhdysvaltain tukea”

Demokraattien kongressiedustajan Jason Crowin mukaan presidentti Joe Bidenin hallinnon tulisi noudattaa olemassa olevia kriteerejä asekaupoissaan. Näiden mukaan valtion ei muun muassa pitäisi viedä aseita tai asetarvikkeita alueille, joissa niitä voidaan todennäköisesti käyttää tappamaan siviilejä tai tuhoamaan siviili-infrastruktuuria.

– Kyseessä on poikkeuksellisen suuri määrä kauppoja melko lyhyen ajan sisään, mikä viittaa vahvasti siihen, ettei Israelin hyökkäys olisi mahdollista pitkällä aikavälillä ilman Yhdysvaltain tukea, sanoi Bidenin hallinnon entinen korkea-arvoinen virkahenkilö ja pakolaisjärjestö Refugees Internationalin nykyinen puheenjohtaja Jeremy Konyndyk.

Yhdysvaltain ulkoministeriön tiedottaja Matt Miller kertoi, että Bidenin hallinto on noudattanut olemassa olevia ja kongressin itsensä määrittelemiä toimintamalleja. Millerin mukaan hallinto olisi muun muassa ollut yhteydessä kongressiin Israelille annettavien asetoimitusten osalta yli 200 kertaa sitten Hamasin hyökkäyksen.

Hamasin alaisen Gazan terveysministeriön mukaan Israelin ilmaiskuissa ja hyökkäyksessä Gazaan on liki viiden kuukauden aikana kuollut yli 30 700 ihmistä ja haavoittunut pitkälle yli 72 000.

Jaa.
Exit mobile version