perjantai, 3 toukokuun

Teemu Keisteri ja No rules -kappaleella laulava Henri Piispanen harkitsivat viikon ajan viisuihin lähtemistä Israelin osallistumisen takia.

Suomen euroviisuedustajaksi valittu Windows95man on päättänyt lähteä edustamaan Suomea Euroviisuihin. Artisti eli Teemu Keisteri ja laulaja Henri Piispanen pohtivat kisaan lähtemistä, koska Israel osallistuu kilpailuun.

Gazan sodan alettua muutamissa maissa kuten Norjassa, Islannissa ja Irlannissa on vaadittu Euroviisujen boikotoimista ja Israelin sulkemista pois kisoista.

Uuden Musiikin Kilpailun voiton jälkeen viisuedustaja sai paljon viestejä sosiaalisessa mediassa, jossa vaadittiin Euroviisujen boikotoimista. Viime viikolla Keisteri ilmaisi Helsingin Sanomissa, ettei viisuihin lähteminen ole aivan varmaa. Yle antoi duolle muutaman päivän aikaa pohtia päätöstä.

Keisteri ja Piispanen kertovat Ylen tiedotteessa, että heidän mielestään ainoa oikea ratkaisu Euroviisuja järjestävältä EBUlta olisi sulkea Israel pois kilpailusta.

– Emme kuitenkaan koe, että voisimme vaikuttaa tähän jäämällä pois. Sen sijaan olemme aloittaneet keskustelut yhteisistä vaikutusmahdollisuuksista muiden maiden edustajien kanssa ja käytämme omaa asemaamme kohdistaaksemme painetta päätösvaltaa pitävään EBUun. Päätös oli vaikea, mutta nyt se on tehty. Kiitämme kaikesta jo saamastamme tuesta. Tästedes keskitymme musiikkiin ja show’n rakentamiseen, Keisteri ja Piispanen toteavat.

Yle Uutiset pyysi Keisteriä ja Piispasta haastatteluun tiistaina, mutta he kieltäytyivät edustajansa välityksellä.

Yle luottaa EBUn arviointikykyyn

Myös Yleen on kohdistettu painetta boikotoida Euroviisuja. Esimerkiksi joukko tunnettuja suomalaismuusikoita jätti Yleisradiolle tammikuussa vetoomuksen, jossa vaaditaan Yleä painostamaan EBUa sulkemaan Israel pois Euroviisuista.

Vetoomuksella oli yli 1 500 allekirjoittajaa.

Yle kertoo nyt, että se kunnioittaa Euroopan yleisradioliitto EBUn arviointikykyä kisaan osallistuvista tv-yhtiöistä. Tällä hetkellä EBUn kanta on, että Israel saa osallistua Euroviisuihin.

– Yle on saattanut EBUlle tiedoksi Suomessa käydyn keskustelun sekä Suomen edustajan näkemyksen tilanteesta. Toivomme, että tilanne Lähi-idässä rauhoittuisi mahdollisimman pian, toteaa Ylen Luovien sisältöjen ja median johtaja ja vastaava toimittaja Ville Vilén.

Euroviisut kisataan Ruotsin Malmössä 7.–11. toukokuuta.

Windows95manin ratkaisua käsiteltiin tiistaina tuoreeltaan Yle Uutisten suorassa lähetyksessä. Voit katsoa lähetyksen Areenasta.

Jaa.
Exit mobile version