lauantai, 4 toukokuun

Energiavirasto on saanut lähes 900 hakemusta, joilla haetaan päätöstä sähköhyvityksen virheisiin.

IT-alan yrittäjänä työskentelevä Teemu Valkeapää on odottanut hyvitystä sähkölaskuunsa kohta 1,5 vuotta. Raisiolaisen Valkeapään mukaan kyse on runsaan 800 euron hyvityksestä.

Suomalaisilla oli mahdollisuus hakea hyvitystä korkeisiin sähkölaskuihinsa marras-joulukuussa 2022 sekä tammi-helmikuussa 2023.

– Sähköyhtiö maksoi minun tapauksessani hyvitykset vain tammi-helmikuulta, Valkeapää kertoo.

Sähköyhtiö ei hyvittänyt marras-joulukuun laskua, koska kotona töitä tekevä Valkeapää oli tehnyt sähkösopimuksen yrityksensä nimissä. Tämän jälkeen hän vaihtoi sähkösopimuksensa tavalliseksi kuluttajasopimukseksi.

Valtaosa hakemuksista käsittelemättä

Energiavirasto on saanut lähes 900 hakemusta, joilla haetaan päätöstä sähköhyvityksen virheisiin.

Valtaosa hakemuksista koskee Energiaviraston johtaja Antti Paanasen mukaan juuri Y-tunnusasiakkaita.

Sähköhyvitys oli tarkoitettu kotitalouksille, mutta sittemmin tarkennettiin, että hyvitystä voi saada esimerkiksi Y-tunnuksella sopimuksen tehnyt toiminimeä käyttävä elinkeinonharjoittaja. Edellytyksenä on, että hakija on luonnollinen henkilö, eikä esimerkiksi osakeyhtiö, ja että sähkönkäytöstä yli puolet kohdistuu yksityiseen käyttöön.

Hakemuksia on käsitelty viime keväästä saakka, mutta yli puolet hakijoista odottaa edelleen päätöstä. Keskimääräinen käsittelyaika on Paanasen mukaan arviolta seitsemän kuukautta.

Hakemusten käsittely on hänen mukaansa osoittautunut selvästi työläämmäksi kuin laki säädettäessä arvioitiin.

– Laki säädettiin hyvin nopealla aikataululla, mikä on näkynyt siinä, että sinne on jäänyt tulkinnanvaraisuuksia. Hakemuksia käsitellessä olemme joutuneet ratkomaan, miten lakia pitäisi tulkita.

Energiavirasto joutuu päätöksiä tehdessään kuulemaan myös toista osapuolta eli sähköyhtiöitä. Myös tämä on vienyt Paanasen mukaan aikaa.

Kielteiset päätökset on jo tehty

Hakemuksia käsitellessä on pyritty Paanasen mukaan tekemään ensin kaikki kielteiset päätökset, jotta mahdolliset oikaisuprosessit saadaan käyntiin.

– Nyt tehdään pitkälti hakijoiden kannalta myönteisiä päätöksiä, hän sanoo.

Energiaviraston tavoitteena on käsitellä kaikki hakemukset maaliskuun loppuun mennessä.

Teemu Valkeapää jätti hakemuksen Energiavirastoon viime kesäkuussa saadakseen takautuvasti sähköhyvitykset. Hänen mielestään yli puolen vuoden odotus on kohtuuton.

– Jos päätös nyt tulisi, maksaisin sillä rahalla 1–2 kuukauden sähkölaskut.

Jaa.
Exit mobile version