keskiviikko, 8 toukokuun

Euroviisufanien jännityspiina päättyi, kun he saivat viimein tiedon Suomen euroviisuedustajasta.

Tänään saatiin viimein vahvistus: Windows95man edustaa Suomea Euroviisuissa.

Euroviisufanien yhteisössä päätöksestä on riemuittu.

– Kännykkääni tuli viisufanien kommentteja, joissa luki vain ”Lähtee!”. Tiesin heti mistä on kysymys, kertoo Euroviisuklubi OGAE Finlandin varapuheenjohtaja Kati Wikström.

Klubilaiset ehtivät odottaa tietoa toista viikkoa.

– Osa jo hermostui odottamaan ja kyseli, kauanko vielä pitää jännittää.

Windows95man on ollut keskellä viisukohua siitä lähtien, kun kappale No Rules voitti Uuden Musiikin Kilpailun 10. helmikuuta.

Artisti Teemu Keisteri vetäytyi julkisuudesta puntaroimaan, lähteäkö edustamaan Suomea Euroviisuihin. Empimisen syynä oli Israelin hyökkäykset Gazaan.

Kati Wikström on Teemu Keisterin päätökseen tyytyväinen.

– Se oli oikea. Toki toiseksi tullut Sara Siipolakin olisi ollut hyvä, mutta ihmiset äänestivät voittajan ja olisihan se ollut sääli, ettei se lähdekään Euroviisuihin.

Myös Taideyliopiston vieraileva tutkija Janne Mäkelä muistuttaa, että artistille osallistuminen viisuihin on suuri kunnia, ja pois jättäytyminen harvinaisia.

Tiistaina julkisuuteen jaetussa tiedotteessa Teemu Keisteri ja laulaja Henri Piispanen toteavat:

– Mielestämme ainoa oikea ratkaisu EBUlta olisi sulkea Israel pois kilpailuista. Emme kuitenkaan koe, että voisimme vaikuttaa tähän jäämällä pois.

Janne Mäkelä on seurannut keskustelua ”hyvin suurella mielenkiinnolla”.

– On hienoa, että Windows95man haluaa vaikuttaa siihen, että keskustelu Gazan tilanteesta ja Israelin osallistumisesta jatkuu.

EBU pysyttelee hiljaa ja odottaa että laineet tasaantuvat.

Janne Mäkelä

Israelin osallistuminen Euroviisuihin on noussut isoksi puheenaiheeksi lähinnä Pohjoismaissa. Euroviisuihin osallistuu yli 30 maata.

Yle tiedotti tiistaina, että se kunnioittaa Euroopan yleisradioliitto EBUn arviontikykyä kisaan osallistuvista tv-yhtiöstä.

EBUn kanta on ollut, että Israel saa osallistua viisuihin.

Taideyliopiston vieraileva tutkija Janne Mäkelä kaipaa EBUlta nyt ”selkeämpää ulostuloa”.

– Windows95man on tuonut oman mielipiteensä aika selkeästi. Yle on asettunut välimaastoon artistin ja EBUn keskelle sekä yrittää noudattaa molempien toiveita. EBU taas pysyttelee hiljaa ja odottaa, että laineet tasaantuvat, Mäkelä summaa.

Euroviisuklubi OGAE Finlandin varapuheenjohtaja Kati Wikström uskoo, ettei kohu tulevien viisujen ympärillä ole vielä ohi.

– Euroviisuissa on mukana monta maata. EBUlla on aika vakava paikka. Taatusti tulee vielä protesteja, keskustelua ja painostusta, hän sanoo.

Euroviisut järjestetään Malmössä Ruotsissa toukokuussa.

Jaa.
Exit mobile version