torstai, 9 toukokuun

Kansainvälistäkin mainetta saavuttaneen virtuaalitodellisuusfirma Zoanin maksamattomat palkat ja palkkiot nousevat yli 200 000 euroon.

Zoan on tehnyt yhteistyötä muun muassa Käärijän kanssa. Kuva: Zoan

Mediassa paljon esillä ollutta virtuaalitodellisuusfirma Zoania haetaan konkurssiin. Konkurssihakemuksen on jättänyt Helsingin käräjäoikeuteen Verohallinto. Konkurssihakemuksen mukaan Verohallinnon saatavat ovat viivästymisseuraamuksineen hieman yli 366 000 euroa.

Vuonna 2010 perustettu Zoan on kuulunut monellakin tapaa kotimaisiin menestystarinoihin, ja se on ollut runsaasti esillä myös mediassa. Yhtiö on ollut Suomessa virtuaalitodellisuuteen liittyvän teknologian ja 3D-mallinnusten pioneeri, joka on tehnyt yhteistyötä muun muassa Kansallismuseon ja Moomin Characters Oy:n kanssa. Kaupparekisterin mukaan Zoanilla on ollut viime vuonna 37 työntekijää.

Moni etenkin pääkaupunkiseudun asukas saattaa muistaa yhdessä JVG:n kanssa toteutetun virtuaalisen vappukonsertin koronakeväänä 2020. Isot kokoontumiset eivät olleet mahdollisia, mutta Zoan rakensi virtuaalisen Senaatintorin, jonne yleisö pääsi avatareina mukaan bailaamaan. Viime keväänä Zoan rakensi ammuntapeli Fortniteen Käärijä-aiheisen pelikokemuksen.

Käärijä Fortnite-pelissä.

Zoanista irrotettu tytäryhtiö Burst toteutti koronavuosina useita teknisesti haastavia virtuaalikonsertteja Suomi-rockin ja -popin huippunimille, muun muassa Almalle ja Nightwishille. Zoanin ulkomaisiin yhteistyökumppaneihin on kuulunut muun muassa Nike.

Ylen tietojen mukaan Zoanilla on yli 20 maksuhäiriömerkintää ja se on jättänyt palkkoja ja palkkioita maksamatta ainakin 20 hengelle.

Ely-keskus on tähän mennessä maksanut Zoanin työntekijöille palkkaturvaa yhteensä 203 000 euroa. Palkkaturva on lakisääteinen oikeus, jossa tarkoituksena on turvata työntekijöiden palkat, palkkiot ja muut saatavat silloin, kun työnantaja ei pysty niitä maksamaan.

Helmikuun puoliväliin mennessä yhtiötä kohtaan oli jätetty 47 palkkaturvahakemusta, joista 19 oli edelleen avoinna. Hakemukset on jätetty viime vuoden elokuun ja tämän vuoden maaliskuun välillä. Yle on myös haastatellut Zoanin entisiä työntekijöitä, joilla on palkkoja saamatta.

Yle Uutiset pyysi useita kertoja haastattelua ja vastauksia kysymyksiin Zoanin taloudellisesta tilanteesta yhtiön perustajalta ja toimitusjohtajalta Miikka Rosendahlilta. Hän ei kuitenkaan vastannut Ylen kysymyksiin tai antanut haastattelua.

Työntekijä kertoo tuhansien eurojen palkkasaatavista

Yle Uutiset haastatteli Zoanin tilanteesta kolmea yhtiön entistä työntekijää. Zoanin palkanmaksu alkoi takkuilla jo viime vuoden toukokuussa, ja sen jälkeen ongelmat ovat kasvaneet kasvamistaan.

– Heinäkuun palkka maksettiin vasta elokuussa. Elokuun palkasta taas ei ollut enää mitään mainintaa, ja siitä lähtien kukaan ei ole saanut rahojaan, Zoanilla reilun vuoden verran työskennellyt Maria kertoo.

Marian nimi on muutettu aiheen arkaluonteisuuden takia. Marian mukaan Zoanilla on pelkästään hänelle maksamattomia palkkoja noin 8000 euron edestä.

JVG-kaksikko virtuaalisen vappukonsertin treenitunnelmissa vuonna 2020. Kuva: Jussi Mankkinen / Yle

Yle Uutiset on nähnyt Marian ja Zoanin edustajien välistä kirjeenvaihtoa viime vuoden joulukuulta. Viestissään yhtiön edustaja toteaa, että Zoanin taloudellinen tilanne on kriittinen ja se pystyy pitämään yllä vain oleelliset toimintonsa. Näin ollen palkkojen maksupäivästä ei ollut minkäänlaista ennustetta.

Palkanmaksuongelmat nivoutuvat viime kesänä tehtyihin lomautuksiin ja muutosneuvotteluihin, jotka Zoan toteutti elokuun loppupuolella.

– Muutosneuvottelujen aikaan moni lähti firmasta oma-aloitteisesti, koska palkat olivat jääneet maksamatta, Maria kertoo.

Yle haastatteli myös kahta muuta Zoanin entistä työntekijää, jotka kertoivat samansuuntaisesti ja johdonmukaisesti maksamatta jääneistä palkoista.

Jaa.
Exit mobile version