tiistai, 30 huhtikuun

Itä-Afrikassa sijaitsevassa Keniassa on meneillään oikeudenkäynti satoja ihmisiä näännyttänyttä uskonnollisen kultin johtajaa vastaan.

Kenialaista uskonnollista kulttia johtanutta pastori Paul Mackenzietä syytetään 191 murhasta. Valtaosa uhreista oli kuollut nälkään. Osaa uhreista oli ruumiinavausten perusteella hakattu, kuristettu tai tukehdutettu.

Jo aiemmin kulttijohtaja ja 94 hänen esikuntansa jäsentä saivat syytteet taposta, kidutuksesta, julmuudesta ja terrorismista.

Uhreista on löydetty merkkejä vakavasta ja pitkäaikaisesta aliravitsemuksesta. Uhrien joukossa on paljon lapsia. Muun muassa Britannian yleisradio BBC kirjoittaa perheenisästä, jonka vaimo ja kuusi lasta liittyivät lahkoon ja menettivät henkensä.

Kenialaisia ovat kuohuttaneet erityisesti uutiset, joiden mukaan pastori oli jo aiemmin ollut syytettynä kahdesta lapsen kuolemantapauksesta vuonna 2019.

Ilmeisesti näännytetyt ja kuristetut lapsivainajat löydettiin matalasta haudasta Shakaholan metsästä. Mackenzie vapautettiin tuolloin takuita vastaan. Pastorilla itsellään on seitsemän lasta.

Satoja ruumiita joukkohaudoissa

Pastori Mackenzie pidätettiin viime huhtikuussa sen jälkeen, kun hänen johtamansa lahkon asuinalueen läheisyydestä Shakaholasta Malindin lähistöltä oli löydetty satojen vainajien joukkohautoja.

Kulttijohtajalle on tehty mielentilatutkimus ennen oikeudenkäynnin alkua. Mackenzie kiistää syytteet, sillä hän kertoo lopettaneensa kirkkonsa toiminnan vuonna 2019.

Todistajien mukaan ravinnosta kieltäytyminen ja paasto tasoittivat saarnaajan opissa ”tietä Jeesuksen luo”. Mitä ankarampi kieltäymys, sitä varmempi taivaspaikka ennen väistämätöntä maailmanloppua.

Joukkomurha kiristää uskonnollisten yhteisöjen valvontaa

Hallitus aikoo kiristää vaihtoehtoisten yhteisöjen valvontaa Shakaholan syrjäisen metsäalueen kammottavien löytöjen vuoksi. 53 miljoonan asukkaan Keniassa enemmistön uskonto on kristinusko. Kirkkokuntia on rekisteröity yli 4 000. Osa yhteisöistä harjoittaa rikollista toimintaa.

Pastori Mackenzien Hyvien uutisten kirkkoa verrataan syytekirjelmässä järjestäytyneeseen rikollisuuteen.

Oikeudenkäynnin yhteydessä on ihmetelty, kuinka itseoppinut saarnamies saattoi rakentaa kulttia, vaikka hänet oli aiemmin tuomittu kiihkoilusta ja Raamatun vastaisesta opetuksesta kouluissa. Pastori itse sanoo tarjonneensa koululaisille vaihtoehtoista uskontulkintaa.

Kirkkojen toiminnan valvontaa on aiemmin vastustettu perustuslaillisista syistä. Keniassa kirkko ja valtio on haluttu pitää tiukasti erillään toisistaan.

Jaa.
Exit mobile version