perjantai, 3 toukokuun

Nainen kosti naapureilleen ja likasi heidän juomavetensä. Myös raskaana oleva nainen ja vastasyntynyt vauva sairastuivat.

Kiteeläinen 65-vuotias nainen on tuomittu ehdottomaan vankeuteen juomaveden saastuttamisesta.

Rikos tapahtui Kiteellä vuoden 2018 heinäkuussa. Pohjois-Karjalan käräjäoikeuden mukaan nainen saastutti vesikaivon ihmisen ulosteella ja sinilevää sisältävällä järvivedellä.

Kaivo oli kahden asuinkiinteistön käytössä ja sitä käytettiin muun muassa juomaveteen. Yhteensä 12 ihmistä altistui saastuneelle vedelle. Suurin osa heistä sairastui ja sai vatsaoireita.

Käräjäoikeuden mukaan teko on ollut omiaan aiheuttamaan yleistä hengen tai terveyden vaaraa. Oikeus piti tekoa törkeänä, koska saastuneelle vedelle altistui myös raskaana ollut nainen. Hänen oireensa kestivät useita viikkoja ja olivat vakavia. Myös vastasyntynyt lapsi sairastui vatsaoireisiin.

Oikeuden mukaan tuomittu on ainut, jonka syyllisyydestä tekoon oli näyttöä. Kaivosta otettiin dna-näyte, joka vastasi tuomittua. Asianomistajien mukaan kaivolle vei myös painuneiden heinien polku naisen tontilta.

Oikeus arvioi, että teon motiivina on kosto. Toinen naapureista oli tehnyt kesäkuussa poliisille ilmoituksen naisen koirasta. Nainen sai sakkoja koiran vartioimatta jättämisestä. Naista oli aiemmin myös pyydetty siirtymään koirineen kauemmas naapurikiinteistöstä. Sakko on sittemmin kumottu, mutta oikeus katsoi tämän riittävän motiiviksi kaivoveden saastuttamiseen. Nainen sai poliisilta tiedon sakosta päivää ennen kuin kaivo sotkettiin.

Ehdoton vankeus ja kovat korvaukset

Pohjois-Karjalan käräjäoikeus tuomitsi naisen kahden ja vuoden ja kahden kuukauden ehdottomaan vankeuteen terveyden vaarantamisesta. Rangaistusta lyhennettiin puolella vuodella oikeudenkäynnin viivästymisen vuoksi.

Nainen velvoitetaan korvaamaan asianomistajille lähes 14 000 euroa kivuista ja säryistä sekä heidän oikeudenkäyntikuluistaan yli 20 000 euroa.

Tuomio ei ole lainvoimainen ja siitä voi valittaa hovi-oikeuteen.

Asian käsittely oikeudessa viivästyi kolmella vuodella. Suomen valtio velvoitetaan maksamaan viivästyskorvausta kaikille kahdelletoista asianomistajalle. Heistä kukin saa 4 500 euron suuruisen korvauksen.

Jaa.
Exit mobile version