keskiviikko, 8 toukokuun

Lahden kaupungin viime vuoden tulos oli 41,3 miljoonaa plussalla. Omaisuuden myyminen vaikutti tulokseen positiivisesti.

Kaupunginjohtaja Niko Kyynäräinen näkee Lahden talouden yllä pilviä tulevaisuudessa. Kuva: Jarno Kajova / Yle

Lahti julkaisi tänään vuoden 2023 tilinpäätöksen. Tulos on positiivinen. Kaupunginjohtaja Niko Kyynäräinen sanoo talouden kuitenkin olevan haastavalla uralla.

Kaupungin taloutta ovat heikentäneet sote-uudistus, konserniyhtiöiden alhaiset tuotot, korkea inflaatio ja kunta-alalle sovitut palkkaratkaisut. Kaupungin suhteellinen velkaantuneisuus on yli 150 prosenttia eli selvästi yli yhden kriisikuntakriteerin rajan.

– Nyt saatiin positiivinen tulos tehtyä, mutta se perustuu hyvin pitkälti kertaeriin, Kyynäräinen sanoo.

Kertaerillä Kyynäräinen viittaa kaupungin tuoreeseen tulokseen vaikuttaviin vuoden 2022, niin kutsuttuihin verohäntiin ja omaisuusjärjestelyihin, kuten Kuntoutussairaala Jalmarin myyntiin.

Ratkaisuja etsitään

Lahden kaupungin taloutta tullaan tulevina vuosina tasapainottamaan. Myös kaupungin omaisuuden tuottoon kiinnitetään huomiota.

– Meillä on valtuuston hyväksymä tasapainosuunnitelma, jossa on menojen karsimista kymmenellä miljoonalla ja mahdollisuus verojen korottamiseen, Kyynäräinen sanoo.

Kyynäräisen mukaan on myös tarkasteltava sitä, miten kaupungin omaisuus saadaan tuottamaan paremmin. Tähän liittyen Lahdessa on edessä päätös Lahti Energian myymisestä osittain tai kokonaan.

– Tällä viikolla käydään vielä valtuutettujen kanssa keskustelua esille nousseista asioista. Puhumme todella isosta ja merkittävästä päätöksestä. Sen takia tässä niin sanotusti kaikki kivet ja kannot käännetään, Kyynäräinen sanoo.

Siihen, kuinka todennäköisesti Lahti Energia myydään, kaupunginjohtaja ei ota kantaa.

– Me olemme tehneet talouden tasapainottamissuunnitelman, jolla pyritään kaupungin investoinnit ja kaupunkilaisten palvelut turvaamaan. Sitä pyrimme viemään eteenpäin. Ja se perustuu siihen, että tavoittelemme noin 500 miljoonan uudelleen sijoitettavaa pottia, Kyynäräinen sanoo.

Lahden kaupunginjohtaja Niko Kyynäräinen tekee kaupunginhallitukselle esityksen koskien Lahti Energian myyntiä ensi viikolla. Tästä asia etenee kaupunginvaltuuston päätettäväksi. Lahden kaupunginvaltuuston on määrä päättää asiasta 15. huhtikuuta.

Jaa.
Exit mobile version