perjantai, 3 toukokuun

Noroviruskauden huippu lähestyy ja siksi THL muistuttaa käsihygienian tärkeydestä. Kuluvan talven noroviruskaudesta odotetaan vastaavanlaista kuin viime vuonna.

Helsingin kaupunginteatterissa koettiin viime lauantaina poikkeukselliset Pieni merenneito -musikaalin näytökset, kun useat ihmiset ryntäsivät yleisöstä vessaan oksentamaan.

Musikaalin katsomosta poistui kahden näytöksen aikana yhteensä noin viisi huonovointista ihmistä. Oksentamaan lähteneet olivat keskenään eri seurueista.

Kyseessä olivat suositun musikaalin viimeiset, loppuunmyydyt näytökset. Teatterin ison näyttämön katsomoon mahtuu lähes tuhat ihmistä.

– Ei ole ikinä ollut tällaista sumaa. Siinä oli kyllä jotain poikkeuksellista, että nyt sattui noin moni sairastumaan, kertoo viestintäpäällikkö Kaisa Pelkonen Helsingin kaupunginteatterilta.

Hän arvelee, että kyseessä on tähän aikaan vuodesta usein jylläävä vatsatauti tai norovirus.

– Vahtimestarit ovat itse asiassa varautuneet [oksentamiseen] tähän aikaan vuodesta. Heillä on muovipusseja taskuissaan, joita he pystyvät nopeasti antamaan asiakkaille, Pelkonen kertoo.

Viime lauantainakin pussia tarjottiin asiakkaalle, minkä jälkeen hänet oli ohjattu teatterin vessaan toipumaan.

Pelkonen muistuttaa, että oireisena teatteriin ei saisi tulla ollenkaan.

Jos huonovointisuus alkaa kesken näytöksen, tulisi paikalta poistua heti, eikä saliin saa esimerkiksi oksentamisen jälkeen enää palata.

Norovirushuippu vasta edessä

Noroviruksen varsinainen sesonki on vasta aluillaan. Talvikauden tartuntahuippua odotellaan helmi-maaliskuun vaihteeseen, kertoo erikoistutkija Haider Al-Hello Terveyden ja hyvinvoinnin laitokselta (THL).

Norovirus on yksi yleisimmistä aikuisten vatsatautien aiheuttajista.

Tammikuun aikana todettuja norovirustapauksia oli koko maassa hieman viime vuotta enemmän, eli 493. Viime vuonna vastaava lukema oli 332.

Näyttää siltä, että kuluvan talven noroviruskaudesta tulee viime vuoden tapainen. Vertailun vuoksi kaksi vuotta sitten tammikuussa tartuntoja kirjattiin huimat 925 kappaletta.

Noroviruskausi osuu usein juuri talviaikaan siksi, että ihmiset viettävät enemmän aikaa sisätiloissa. Kun säät lämpenevät, tartuntalukemat alkavat Al-Hellon mukaan laskea.

Norovirus erittyy etenkin ennen oireiden alkamista, jolloin tautia voi levittää huomaamattaan.

Taudin voi saada itselleen myös kosketuspinnoilta, kuten esimerkiksi ovenkahvoista, sekä myös veden ja ruoan välityksellä.

Paras tapa välttää norovirustartunta on Al-Hellon mukaan huolellinen käsienpesu ennen ruokailua.

Jaa.
Exit mobile version