torstai, 9 toukokuun

Käräjäoikeus on vapauttanut kuusi päiväkodin työntekijää lapsen pahoinpitelyä ja vapaudenriistoa koskevista syytteistä.

Käräjäoikeus antoi tänään tuomion tapauksesta, joka liittyy Lapissa sijaitsevassa päiväkodissa vuonna 2018 sattuneisiin tapahtumiin. Päiväkodin johtajalle ja viidelle muulle työntekijälle vaadittiin rangaistusta lapsen pahoinpitelystä ja vapaudenriistosta.

Lapsi oli tapahtumien aikaan 5-vuotias. Nykyään hän on alakouluikäinen. Ylen MOT-toimitus uutisoi tapauksesta viime syksynä.

Kuusi päiväkodin työntekijää oikeuteen lapsen pahoinpitelystä ja vapaudenriistosta: 5-vuotias suljettiin ”karhunpesäksi” kutsuttuun invavessaan

Lapsen vanhemmat vaativat rangaistusta muun muassa tilanteesta, jossa syytteen mukaan lapsi pakotettiin päivälevolle ja häntä pideltiin kiinni sängyllä. Yhdessä tilanteessa nykyisin toisen kaupungin varhaiskasvatusjohtajana työskentelevä henkilö sulki lapsen yksin vessaan.

Vapaudenriistoja ja pahoinpitelyitä tapahtui vanhempien näkemyksen mukaan useissa muissakin tilanteissa.

Lapin käräjäoikeus hylkäsi kaikki syytteet.

Sen mukaan työntekijöiden toimet eivät olleet kohtuuttomia. Heillä ei ole ollut oikeuden mukaan mahdollisuutta toimia tilanteissa toisin muun muassa lapsen väkivaltaisen käytöksen takia. Oikeus totesi, että ei ole näyttöä siitä, että työntekijät olisivat tehneet lapselle ruumiillista väkivaltaa.

Lapsen vanhemmat ajoivat jutun oikeuteen niin sanotun toissijaisen syyteoikeuden turvin. Sitä voi käyttää tapauksissa, joissa poliisi tai syyttäjä eivät vie asiaa eteenpäin.

Oikeus määräsi asianomistajana jutussa olleen lapsen korvaamaan vastapuolen oikeudenkäyntikuluja yli 35 000 euroa. Vanhemmat olivat vaatineet oikeudenkäyntikulujen kohtuullistamista lapsen iän vuoksi.

Oikeuden mukaan mikään ei puoltanut sitä, että kuluja olisi pidettävä ilmeisen kohtuuttomina.

Tuomio ei ole lainvoimainen.

Jaa.
Exit mobile version