torstai, 9 toukokuun

Lääkemyrkytyksen vuoksi päivystyksiin päätyvät nuoret ovat vain jäävuoren huippu pahoinvoivista nuorista. Jutusta löydät linkit apua tarjoaviin tahoihin.

Nuorten lääkemyrkytykset ovat yli kaksinkertaistuneet kymmenessä vuodessa, kertoo Uudenmaan erikoissairaanhoidosta vastaava HUS-yhtymä.

Myrkytyspäivystyskäyntien kokonaismäärä on selvästi lisääntynyt yli 10-vuotiaiden keskuudessa. Nuoruusikäiset tytöt ovat HUSin mukaan yliedustettuina päivystyksissä hoidettujen lääkemyrkytyspotilaiden joukossa. HUSin mukaan nuoruusikäisten lääkemyrkytykset ovat itseaiheutettuja ja tahallisia.

Vuonna 2013 lääkemyrkytyksiä oli vuoden aikana 148 ja vuonna 2023 määrä oli 377.

Iso osa lääkemyrkytyksistä on itsemurhayrityksiä. Ne voivat olla myös impulsiivisesti tehtyjä, jolloin nuorella ei ole ollut vahvaa pyrkimystä tappaa itseään, kertoo Leena Repokari, joka toimii HUSin lastenpsykiatrian linjajohtajana ja ylilääkärinä.

Päivystysten arjessa näkyy erityisesti yli 13-vuotiaiden psykiatrisista syistä tapahtuvien käyntien lisääntyminen. Kun lapsi tai nuori päätyy päivystykseen lääkemyrkytyksen vuoksi, lääkemyrkytys hoidetaan ja hänet ohjataan psykiatrisen avun piiriin.

Tavallisesti myrkytyksen aiheuttavat käsikaupasta saatavat lääkkeet, kuten parasetamoli.

Taustalla ahdistuneisuutta

Itseä vahingoittava käytös liittyy Repokarin mukaan voimakkaaseen ahdistuneisuuteen.

Ahdistuneisuuden lisääntyminen näkyy erityisesti nuoruusikäisillä. Nuorten tyttöjen kokeman yksinäisyyden tunteen lisääntyminen näkyy THL:n kouluterveyskyselyssä poikia enemmän. Osa kyselyyn vastanneista tytöistä kokee myös keskusteluyhteyden vanhempiinsa heikentyneen.

Leena Repokarin mukaan maailman epävakaa ja hankala tilanne vaikuttaa nuoriin. Yksinäisyyden kokemus on lisääntynyt ja kasvokkain tapahtuneet kohtaamiset ovat vähentyneet. Sosiaaliset verkostot ovat erilaisia ja heikompia kuin ennen.

– Ahdistuneisuus jää helpommin nuorelle yksin kannettavaksi, sanoo Repokari.

Jaa.
Exit mobile version