lauantai, 4 toukokuun

Sunnuntaina julkaistuun presidentin virka-asunnon remontista kertovaan Ylen juttuun tuli 185 kommenttia. Suurin osa kommenteista koski remontin hinta-arviota. Suosituin kommentti keräsi 619 tykkäystä ja kuului näin: ”Ei taida ne julkisen puolen säästöt koskea kuin meitä rahvaan edustajia?”

Aalto-yliopiston arkkitehtuurin laitoksen johtaja, arkkitehti Pirjo Sanaksenaho luki kommentit läpi. Eikä yllättynyt.

– Suomessa ajatellaan, että ei pidä koreilla. Tietty vaatimattomuus kuuluu meidän elämäämme. Se on toki hyvekin joskus, ettei turhaan näytetä varallisuutta, Sanaksenaho arvioi.

Hän vertaa tilannetta esimerkiksi Ranskaan ja Italiaan, joissa on paljon vanhaa rakennusperintöä. Siellä ei ajatella kunnossapitoa vain kulueränä, vaan se on kulttuuriperinnön säilyttämistä.

Presidentin virka-asunnossa Mäntyniemessä Helsingin Meilahdessa alkaa peruskorjaus maaliskuussa. Arvion mukaan hintaa tulee 24 000–25 000 euroa huoneistoneliömetrille.

Presidentin kanslian mukaan puolet rahasta kuluu rakentamiskustannuksiin: hissien rakentamiseen ja uusintaan, porttivalvomorakennuksen laajennukseen, erilaisiin muutostöihin, liikenneinfran parannukseen sekä kaluste- ja valaisinkunnostuksiin.

Eikä Mäntyniemi ole tietenkään ainoa kulttuurisesti merkittävä rakennus, jonka korjaussumma voi nostattaa kulmakarvoja.

Arkkitehti Pirjo Sanaksenaho oli opiskeluaikoinaan töissä Mäntyniemen suunnittelijoiden Reima ja Raili Pietilän toimistossa. Silloin arkkitehtitoimistossa piirrettiin Mäntyniemen työkuvia.

– Tuli tutuksi, kuinka monimuotoinen ja monimutkainen suunniteltava se oli. Turvallisuusasiat tuottivat lisätyötä. Esimerkiksi ikkunadetaljit piti suunnitella niin, että mistään ei pääse luoti läpi, hän muistelee.

Pirjo Sanaksenaho arvioi, että somepöyristymistä on lisännyt se, ettei Mäntyniemen peruskorjauksen kustannuksia voida avata julkisuudessa kovin tarkkaan.

Tasavallan presidentin kanslia kertoo sähköpostissaan Ylelle, että korjaussuunnitelmassa mainittu turvatekniikan nykyaikaistaminen ja uudisrakentaminen tarkoittaa muun muassa porttivalvomorakennuksen laajennusta ja uusintaa, porttiympäristöjen ja liikennejärjestelyjen parannusta ja nykyaikaisten valvontajärjestelmien hankintaa.

Tämän tarkemmin asiaa ei julkisuuteen kerrota.

– Toki hinta on kallis, mutta rakennus on ainutkertainen. Sitä ei voi mitenkään verrata johonkin normaaliin peruskorjaukseen. Tavanomaisilla rakennustuotteilla ei voida korjata näitä tiloja, Sanaksenaho sanoo.

Mäntyniemi on suunniteltu kokonaistaideteokseksi. Interiöörit, sisäseinät, sisäikkunat, huonekalut, kaikki on varta vasten sinne tehtyjä.

– Kyse on uniikista kansallisomaisuudesta. Rakennusta säilytetään jälkipolville siten, että siitä pidetään huolta, Sanaksenaho painottaa.

Pietilöiden arkkitehtuuri on orgaanista, monimuotoista, hän muistuttaa.

– Se on paljolti käsityönä tehtävää ja rakennettavaa, jolloin työlle ja suunnittelulle tulee hintaa.

Vertailukohtaa on Sanaksenahon mukaan haettava muista Pietilöiden suunnittelemista rakennuksista. Remonttia ei voi verrata tavallisen julkisen rakennuksen korjaukseen.

– Ikkunat ja ovet ovat uniikkeja ja ikkunoita on valtavasti Mäntyniemessä. Rahaa menee. Siellä ei ole montaa samankokoista ikkunaa, kuvailee Sanaksenaho.

Mäntyniemen sisustusarkkitehtina toimi Antti Paatero. Kalusteet, tekstiilit, astiat ja valaisimet on suunniteltu varta vasten sinne.

– Kun tällaisia yksityiskohtia lähdetään kunnostamaan ja päivittämään tämän ajan vaatimusten mukaisiksi, saattaa kertyä isoja summia. Täytyy olla käsityöläiset asialla korjaamassa esimerkiksi koristeellisia ovia, Sanaksenaho muistuttaa.

Kunpa sitä pääsisi katsomaan

Sanaksenaho arvioi, että peruskorjauksen hinnan kauhisteluun vaikuttaa myös se, että Mäntyniemi on yleisöltä suljettu. Moni ei ole päässyt katsomaan sitä läheltä tai käymään sisällä.

– Suhtautuminen on epäilevää, ei ymmärretä sen arvoa, hän miettii.

Hän toivoo, että yleisö pääsisi katsomaan rakennusta edes osin, että se olisi aidosti kansallisomaisuutta.

– Turvallisuussyistä kenties ei tehdä näin, mutta onhan presidentinlinnaankin päässyt välillä katsomaan, hän toteaa.

Petteri Orpon (kok.) hallituksen kesällä sopimat säästötoimet ovat jo alkaneet tuntua ihmisten elämässä, ja hallitus suunnittelee uusia säästöjä. Aika ei ole siinä mielessä otollinen valtavalle remontille presidentin virka-asuntoon, Sanaksenaho pohtii.

Ja vertailun vuoksi: presidentin itsenäisyyspäivän vastaanotto maksoi esimerkiksi viime vuonna 275 000 euroa.

Artikkelia korjattu 28.2. kello 7:50: Edellisen Mäntyniemi-jutun julkaisupäivä korjattu lauantaista sunnuntaiksi.

Jaa.
Exit mobile version