torstai, 9 toukokuun

Työntekijäkeskusjärjestö SAK:n hallinto kokoontui tänään. Tiedotustilaisuudesta odotetaan tietoja poliittisista lakoista ja SAK:n ja hallituksen välisistä keskusteluista.

Suomen ammattiliittojen keskusjärjestö SAK järjestää tänään tiedotustilaisuuden, jonka aiheena ovat poliittiset lakot ja muu ajankohtainen työmarkkinatilanne. Tilaisuudessa tilanteesta kertoo SAK:n hallituksen puheenjohtaja Jarkko Eloranta.

Tiedotustilaisuus Helsingin Hakaniemestä alkoi kello 11. Seuraamme tilaisuutta tässä päivittyvässä artikkelissa.

Hallitus haluaa laajentaa paikallista sopimista järjestäytymättömiin eli työnantajaliittoihin kuulumattomiin yrityksiin. Helsingin Sanomat kertoi eilen, että hallitus olisi suunnittelemassa jonkinlaista vastaantuloa SAK:lle. Ylelle tietoa ei vahvisteta.

SAK:n puheenjohtaja Elorannan mukaan keskusjärjestössä ei ole tällä hetkellä tarkkaa tietoa hallituksen mahdollisesti suunnittelemasta vastaantulosta. Hänen mukaansa osapuolet ovat tavanneet työministeri Arto Satosen valtiosihteeri Mika Nykästä.

SAK:n näkökulmasta kipupiste koskee sitä, kuka saa edustaa työntekijöitä järjestäytymättömissä yrityksissä.

Toisin kuin hallituksen lausuntokierroksella olevassa lakiluonnoksessa ehdotetaan, työntekijäpuoli toivoisi, että ammattiliittoon kuuluva luottamusmies voisi edustaa paikallista sopimista koskevissa neuvotteluissa koko henkilöstöä, ei ainoastaan heitä, jotka kuuluvat ammattiliittoon.

SAK esitteli toissa viikolla oman vaihtoehtonsa. SAK:n mukaan neuvotteluosapuolen pitäisi määräytyä työehtosopimuksen mukaan. Myös SAK:n vaihtoehdossa sopijaosapuolena voisi olla luottamusvaltuutettu tai koko henkilöstö yhdessä, mikäli yrityksessä ei ole luottamusmiestä tai siellä ei noudateta työehtosopimusta. SAK:n mukaan luottamusmiehen ensisijaisuus neuvotteluosapuolena pitäisi kuitenkin taata ja lakiin pitäisi kirjata, että kaikilla työpaikoilla on oikeus valita luottamusmies.

SAK:n suurin jäsenliitto, Teollisuusliitto, on uhannut nostaa paikallisen sopimisen pöydälle syksyllä alkavalla liittokierroksella, mikäli hallituksen suunnitelmat toteutuvat.

Käynnissä jo neljäs lakkokierros

Paikallisen sopimisen lisäksi SAK on penännyt hallitukselta vastaantuloa myös niin sanotuissa työrauhalaeissa. Eduskunnan käsittelyssä olevat lait rajoittavat voimaantultuaan esimerkiksi poliittisten lakkojen keston 24 tuntiin. Lisäksi laki rajoittaisi myötätuntotyötaisteluja.

SAK:n jäsenliittojen poliittiset lakot ovat kestäneet jo yli viikon ja kestävät kaikkiaan kaksi viikkoa. Lakoissa ovat mukana Teollisuusliitto, Julkisten ja hyvinvointialojen liitto JHL, Auto- ja Kuljetusalan Työntekijäliitto AKT, Sähköliitto, Rakennusliitto ja Palvelualojen ammattiliitto PAM. STTK:n liitoista mukana on ollut Ammattiliitto Pro.

Nyt käynnissä on jo neljäs poliittisten lakkojen kierros. Tällä lakkokierroksella työmarkkinasolmu on saanut uusia sävyjä, kun metsäyhtiö UPM ja Stora Enso ilmoittivat keskeyttävänsä palkanmaksun tehtaidensa työntekijöille, vaikka heidän työntekijänsä eivät itse ole lakossa.

Ay-liike vastustaa lakoilla hallituksen työelämämuutoksia ja sosiaaliturvaleikkauksia.

Juttua päivitetään.

Jaa.
Exit mobile version