torstai, 2 toukokuun

Trumpin uhkailu kuumentaa huomenna torstaina pidettävää Naton puolustusministerien kokousta.

Suurin osa Naton jäsenmaista pääsee puolustusmenoissaan tavoitellulle tasolle tänä vuonna.

Naton pääsihteeri Jens Stoltenberg kertoi, että Naton 31 jäsenmaasta 18 yltää tänä vuonna puolustusmenoissa tavoitellulle kahden prosentin tasolle suhteessa bruttokansantuotteeseen.

Nyt tavoitteen täyttää 11 jäsenmaata Suomi mukaan luettuna. Nato-maat sopivat tavoitteesta vuonna 2014, mutta siihen pääseminen on ollut nihkeää.

Stoltenberg kertoi luvuista Naton puolustusministerien kokousta edeltävässä tiedotustilaisuudessa.

– Euroopan liittolaiset käyttävät enemmän rahaa. Joillakin on yhä matkaa tavoitteeseen, koska sovimme Vilnan huippukokouksessa, että kaikkien liittolaisten pitää päästä kahteen prosenttiin ja se on minimi, Stoltenberg sanoi.

Keskustelu puolustusmenoista kuumeni Euroopassa, kun Yhdysvaltain entinen presidentti ja jälleen presidenttiehdokkaaksi pyrkivä Donald Trump uhkasi olla puolustamatta Naton jäseniä, jotka eivät täytä liiton kahden prosentin puolustusmenotavoitetta.

Trumpin puheet ja puolustusmenojen lisääminen ovat esillä, kun puolustusministerit kokoontuvat Brysselissä huomenna torstaina.

Trump kertoi lauantaina, että hänen presidenttikaudellaan yksi valtionpäämies kysyi, puolustaisiko Trump tämän maata, jos Venäjä hyökkäisi sinne, eivätkä he olisi maksaneet tarpeeksi puolustuksesta.

– Ette maksaneet, olette kykenemättömiä maksamaan? En, minä en suojelisi teitä. Itse asiassa rohkaisisin heitä (Venäjää) tekemään ihan mitä vain haluavat. Teidän on maksettava, laskut on maksettava, Trump sanoi vastanneensa.

Naton jäsenmaiden puolustusmenot sai kasvuun Venäjän hyökkäys Ukrainaan.

Kaikissa maissa kriisitietoisuus ei ole noussut samassa tahdissa. Esimerkiksi Saksan ja Tanskan puolustusministerit ovat herätelleet kansaa kovilla puheilla sodan uhasta.

Saksan puolustusministeri Boris Pistorius varoitti, että Venäjä voi hyökätä Nato-maahan kymmenen vuoden sisällä. Tanskan puolustusministeri Troel Lund Puolsen puolestaan varoitti, että tämä voi tapahtua 3–5 vuoden sisällä.

Suomessa varustautuminen ei lakannut, joten sotapuheita ei tarvita.

Toisaalta Ukrainan sota on tyhjentänyt valmistajien puolustustarvikevarastot. Sotatarviketeollisuuden investoinnit eivät ole pysyneet kysynnän tahdissa.

Puolustusministerit keskustelevat huomisessa kokouksessa myös Ukrainan tuesta ja sen koordinoinnista.

Jaa.
Exit mobile version