torstai, 9 toukokuun

Svenska Yle tutki kahtatoista Telegram-kanavaa, joissa keskustellaan ja levitetään salaliittoteorioita. Näiden joukosta erottuu Uutishuone -niminen kanava, sillä suuri osa muilla kanavilla levitettävästä venäläisestä propagandasta on peräisin juuri Uutishuoneelta.

”On käytettävä konekäännöksiä”

On selvää, että yksi tai useampi suomalainen päivittää Uutishuone-kanavaa, vaikka suurin osa viesteistä julkaistaan tekoälyn ja automaation avulla.

– Täytyy myöntää, että ylläpito joutuu käyttämään konekäännöksiä, koska emme osaa venäjää, selitti käyttäjä nimeltä ”Uutishuone chat” vuonna 2023, kun joku kritisoi huonolla suomella kirjoitettuja viestejä.

Kanavan aktiivisuus kasvaa jatkuvasti. Siellä julkaistaan päivittäin satoja viestejä, ennätys on yli 2000 viestiä samana päivänä joulukuussa 2023.

Yksikään muu tutkimistamme 12 kanavasta ei julkaise yhtä montaa Ukrainaa vastustavaa viestiä. Usein toistuu väite, jonka mukaan ukrainalaiset ovat natseja. Hamasin terrori-isku ja konflikti Gazassa johtivat palestiinalaisia tukevien ja juutalaisia mustamaalaavien viestien voimakkaaseen lisääntymiseen, mutta nämä viestit vähenivät myöhemmin.

  • Lue aiempi juttu 12 Telegram-kanavasta suomeksi täältä.
Viestien määrä Uutishuone-kanavalla kasvaa voimakkaasti kahden vuoden aikana, jona kanavaa tarkkailemme.

Puhelimeen vastaa yllättynyt journalismin opettaja

Svenska Yle tutki Uutishuonetta, mutta ei löytänyt puhelinnumeroa, jota on käytetty kanavan perustamiseen. Sen sijaan ryhmä, joka kutsuu itseään Unintelligence Agencyksi, onnistuu tässä. Ryhmä on erikoistunut avoimen datan tutkimiseen (OSINT).

Ryhmään kuuluu Pekka Kallioniemi, joka on tutkijatohtori Tampereen yliopistossa. Hän on venäläisen informaatiovaikuttamisen ja propagandan asiantuntija.

Miten ryhmänne pääsi numeron jäljille?

– Telegramissa on botteja, automatisoituja tilejä, jotka arkistoivat tietoja käyttäjätilien osalta. Niitä voidaan kutsua arkistointiboteiksi, ja ne etsivät tilannekuvia kanavan eri vaiheista sen historiasta. Kysyimme tällaiselta botilta, mihin puhelinnumeroon Uutishuone-kanava on liitetty. Botti voi löytää numeron, vaikka se olisikin myöhemmin piilotettu, sanoo Kallioniemi.

Numero on salainen. Kun soitamme siihen, puheluun vastaa Esko Hatunen, joka opettaa journalismia ammattikorkeakoulu Haaga-Heliassa. Hän toimii myös kouluttajana Maanpuolustuskoulutusyhdistys MPK:n kyberturvallisuusharjoituksissa.

Hatunen on yllättynyt soitostamme. Hän muistaa ensin olleensa mukana Uutishuone-kanavalla joitakin vuosia sitten. Hän sanoo, ettei päivitä Uutishuonetta, mutta lupaa selvittää, kuka sitä tekee.

Myöhemmin Hatunen peruu ensimmäisessä puhelussa sanomansa. Hän on tullut siihen tulokseen, että Telegram-ryhmä, johon hän kuului, oli nimeltään Ukraine24 ja hän näytti sitä opiskelijoille.

Numero kuuluu siis Esko Hatuselle. Pekka Kallioniemi, onko mahdollista, että hän ei ole perustanut kanavaa?

– Se on tuskin mahdollista, ellei joku ole varastanut hänen puhelintaan. Telegram-kanava on perustettu hänen sim-kortillaan, sanoo Kallioniemi.

”Perustin Telegram-tilin opetustarkoituksiin”

Tavatessamme Hatunen vakuuttaa, ettei ymmärrä, miksi hänen numeronsa löytyy Uutishuone-kanavalta. Hän vaikuttaa vilpittömältä.

– Perustin Telegram-tilin ainoastaan opetustarkoituksiin. Vaikuttaa siltä, että joku on saattanut väärinkäyttää puhelinnumeroani. En koskaan perustaisi trolliryhmää, joka levittää venäläistä propagandaa, sanoo Hatunen.

Hän näyttää puhelimensa. Siellä on vanhastaan vain kaksi Telegram-kanavaa – ukrainalainen kanava ja Ilta-Sanomien kanava. Lisäksi Uutishuone on mukana.

– Etsin kanavan tutustuakseni siihen sen jälkeen kun Yle otti yhteyttä.

Jälki, joka johtaa meidät Hatuseen, saattaa olla harhajälki. Lopullista totuutta siitä, miksi tai miten Hatusen numero on liitetty kanavaan, emme saa selville.

Hatunen toimii aktiivisesti MPK:n kouluttajana.

Kuva kuvan jälkeen maastopuvussa

Ennen Hatusta törmäsimme toiseen vapaaehtoiseen maanpuolustuskouluttajaan, joka on levittänyt väärää tietoa rokotteista, joten tutkimme myös häntä.

Tämä aktiivi on julkaissut Instagramissa lukuisia kuvia, joissa hän on pukeutunut maastokuvioisiin sotilasunivormuihin. Hän on ottanut selfieitä upseerikerhoissa, autossa, kylpyhuoneessa ja harjoituksissa metsässä. Hän on kolmekymppinen mies ja asuu Lounais-Suomessa.

Hän esittäytyy luutnanttina ja sanoo kouluttavansa aluejoukkoja. Hän pitää kursseja esimerkiksi sähköisestä sodankäynnistä ja viestilaitteista, ja mainitsee Maanpuolustuskoulutusyhdistys #MPK:n ja Puolustusvoimat julkaisuissaan.

Tämä aktiivi on jättänyt jälkiä myös Uutishuone-kanavalle. Uutishuoneen chat-osiossa muut puhuttelevat häntä toisinaan etunimellä. Eräässä hänen omassa viestissään mainitaan käyttäjänimi, joka johdattaa meidät hänen Instagram-tililleen.

Uutishuoneen chatin alkuvaiheen viesteistä käy ilmi, että kyseinen aktiivi on kanavan ylläpitäjä.

Kaappasi verkkosivuston ja propagoi rokotteita vastaan

Joulukuussa 2021 sama mies onnistui varaamaan verkkosivujen osoitteen, joka oli tulossa valtion omistaman rokotetutkimuskeskuksen käyttöön. Hän täytti sivuston rokotevastaisella sisällöllä. Tässä yhteydessä hän markkinoi myös Telegram-kanavaa Uutishuone, joka oli aiemmin tunnettu nimellä Juttuvinkki.

Vuonna 2022 aktiivi osallistui podcastiin, jossa hän puhui suhteestaan Venäjään ja Ukrainaan.

Uutishuoneen chatissa ylläpitäjä selittää, miksi kanava perustettiin: ”Jos nojaa ainoastaan läntisiin lähteisiin, ei saa kokonaiskuvaa sodasta (Ukrainaa vastaan). Totuus on jossain keskellä.”

Puolustaa Venäjää ja pyytää rahaa

Uutishuone puolustaa yksinomaan Venäjän toimia. Syyskuussa 2023 kanava pyysi seuraajiltaan rahaa, koska ”Kreml on lyönyt rahahanamme kiinni”. Ylläpito pyysi rahaa Ethereum-kryptovaluuttatilille, mutta siirtoja ei ole tehty.

”Upseeritasolla vain pieni osa näkee asiat kokonaisuudessaan. NATO-kiima ja sotakiima ovat nyt muotia, ja mitä korkeammalle mennään sitä vähemmän nähdään vain Kiovan kanta”, maanpuolustusaktiivi kirjoitti huhtikuussa 2022 nimimerkillä ”Uutishuone chat”.

Kysymme maanpuolustusaktiivilta, mikä on hänen roolinsa Uutishuoneessa. Hän vastaa meille:

– Olen aiemmin pitänyt uutisvirtaa Instagramissa ja Twitterissä, jossa kerroin korona-ajasta ja aktivismistani. En ole toiminut Uutishuoneen ylläpitäjänä.

Olet jättänyt selvät jäljet chattiin. Jos et ole ylläpitäjä, kuka sitten olisi?

– Aikanaan minun stooreja on paljonkin jaettu ympäri internettiä, mikä aiheutti minulle tarpeetonta pahaa. Olin avoimesti omalla nimellä ja kasvoillani, kun toin asioita julki ja uskon, että silloin minusta puhuttiin kyllä paljonkin. Sain jopa uhkauksia, jolloin päädyin lopettamaan kaiken.

Miten suhtaudut Venäjään ja Ukrainaan?

– En tiedä miten se tähän liittyy, mutta jokainen venäläinen joka tänne yrittää saa minut ensimmäisenä vastaan! Jokainen sota on täysin väärin. Siksi intohimoni on kouluttaa vahva ja puolustuskykyinen joukko suomeen, jolloin meillä on se pelote ettei tänne tulla!

Chat sulkeutui, Instagram-tili muuttui yksityiseksi

Svenska Ylen oltua yhteydessä maanpuolustusaktiiviin, katosi Uutishuoneen chat. Se tuli kuitenkin myöhemmin näkyviin uudelleen. Svenska Yle julkaisi tämän jutun ruotsinkielisen version torstaina 7. maaliskuuta. Seuraavana päivänä Uutishuone sulki chatin kokonaan. Chatissa oli viestejä, jotka paljastivat ylläpidon henkilöllisyyden.

Lisäksi maanpuolustusaktiivi muutti Instagram-tilinsä yksityiseksi. Svenska Yle ei julkaise aktiivin nimeä, sillä hän ei ole merkittävässä yhteiskunnallisessa asemassa oleva henkilö.

Aktiivin henkilöllisyys on Maanpuolustuskoulutusyhdistyksen tiedossa. MPK:sta myös kerrotaan, että hän on toiminut kouluttajan tehtävissä myös alkuvuonna 2024.

MPK:n toiminnanjohtaja Antti Lehtisalo kommentoi:

– Maanpuolustuskoulutusyhdistys MPK on poliittisesti ja uskonnollisesti sitoutumaton, ja suhtaudumme ehdottoman kielteisesti tarkoitukselliseen disinformaation levittämiseen. Jokaisella on perustuslain turvaama oikeus henkilökohtaisiin mielipiteisiin, mutta olisi vakava paikka, jos MPK:n toiminnassa yksittäisen toimijan henkilökohtainen mielipide ja MPK:n arvot sekoitettaisiin tarkoituksella.

Lehtisalo kertoo MPK:n ottavan tapauksen vakavasti ja jatkavan asian selvittämistä.

Kuuntele alla olevalta audiolta ruotsiksi Yle Vegan keskustelu, jossa yksi jutun toimittajista, Annvi Gardberg kertoo jutun taustoista.

Jaa.
Exit mobile version