torstai, 9 toukokuun

Maakuntamatkoilla on suuri merkitys presidentin auktoriteetille, arvioi politiikantutkija.

Tasavallan presidentti Alexander Stubb tekee tänään ensimmäisen virallisen kotimaanmatkansa. Maakuntamatkan kohde on Pohjois-Karjala. Presidentti puolisoineen vierailee Joensuussa ja Niiralan rajanylityspaikalla Tohmajärvellä.

Seuraamme päivän kulkua tiiviisti verkossa, radiossa ja televisiossa. Näin vierailu etenee:

  • Kello 10.15 presidenttipari tutustuu rajapartion tehtäviin Niiralan rajavartioasemalla.
  • Kello 11.40 presidenttipari tapaa kaupungin johtoa Joensuussa lounaan merkeissä.
  • Kello 12.40 ohjelmassa on kouluvierailu joensuulaiseen alakouluun.
  • Kello 13.20 presidentti järjestää mediatapaamisen ja antaa haastatteluja.
  • Kello 13.50 presidenttipari tapaa kansalaisia Joensuun torilla.

Miksi juuri Pohjois-Karjalaan?

Tutkijalle ensimmäisen maakuntamatkan kohde ei tullut yllätyksenä.

– Itä-Suomi on tällä hetkellä politiikan polttopisteessä, sanoo politiikan tutkija Johanna Vuorelma Helsingin yliopistosta.

Turvallisuuspolitiikka ja itärajan tilanne kietoutuvat yhteen Itä-Suomen elinvoimahaasteiden kanssa. Raja oli suljettu jo korona-aikana, mikä on vaikuttanut tuntuvasti matkailuun ja monien yritysten toimintaan alueella.

Myös muut kansalliset haasteet, kuten väestön ikääntyminen ja sairastavuus, näkyvät Itä-Suomessa raskaammin kuin muualla maassa, Vuorelma luettelee.

Matkustamalla Pohjois-Karjalaan presidentti Stubb haluaa osoittaa olevansa sitä, mitä vaaleissa lupasi: yhdistävä tekijä.

– Poliittisella urallaan Stubb ei ole koskaan profiloitunut pienten kaupunkien tai maaseudun ehdokkaana. Nyt hän haluaa tehdä avauksia sinne suuntaan, Vuorelma sanoo.

Pohjois-Karjala ei ollut presidentinvaaleissa Stubbille vahvaa aluetta. Vaalien ensimmäisellä kierroksella hän sai eniten ääniä ainoastaan yhdessä kunnassa: Joensuun kyljessä sijaitsevalla Kontiolahdella. Toisella kierroksella Stubb päihitti Pekka Haaviston maakunnassa niukasti 50,1 prosentin ääniosuudella. Esimerkiksi Joensuussa Haavisto sai kuitenkin selkeästi enemmän ääniä kuin Stubb.

Presidentti pelaa varman päälle

Vierailun ohjelman suhteen presidentti pelaa varman päälle. Kouluvierailu, torikahvit ja kaupungin johdon tapaaminen ovat perinteistä maakuntamatkaohjelmaa.

– Poliittisella urallaan Stubb on ollut uudistaja, mutta nyt hän ei halua rikkoa samalla tavalla rajoja, Vuorelma arvioi.

Onko presidentin maakuntamatkoilla edelleen merkitystä?

– Aivan ehdottomasti on, Vuorelma vastaa.

Hänen mukaansa se lisää presidentin uskottavuutta. Poliittinen auktoriteetti ei synny asettumalla etäiseksi, vaan tulemalla lähelle ja kuulemalla ihmisten arjen kokemuksia.

Jaa.
Exit mobile version