keskiviikko, 8 toukokuun

Teknologiateollisuuden mukaan lakkojen jatkuminen tarkoittaa teollisuusyrityksissä uusia lomautuksia ja irtisanomisia. Työministeri Arto Satonen ei ennakoi, voisiko uusi työrauhalaki tulla voimaan jo toukokuussa.

Teknologiateollisuuden varatoimitusjohtajan Minna Helteen mukaan lakkojen jatkaminen on ”todella murheellista”.

– Jo aiemmin ilmoitettujen lakkojen takia moni teollisuusyritys joutuu supistamaan toimintaansa tai pysäyttämään sen. Se tarkoittaa lomautuksia ja irtisanomisia. Nyt kun lakkoja jatketaan vielä pidempään, niin tietenkin vaikutukset vain lisääntyvät, Helle kommentoi Ylelle.

Työministeri Arto Satosen (kok.) mukaan SAK:n ilmoitus lakoista ei ollut yllättävä, mutta on valitettava.

– Toivoisin tietysti, että lakkoja järjestävät tahot ymmärtäisivät sen, että tämä vahingoittaa viime kädessä suomalaisen työntekijän asemaa, Satonen sanoi Ylelle.

SAK:n puheenjohtaja Jarkko Eloranta kertoi keskiviikkona, että SAK:n liittojen polittiset lakot jatkuvat pääisiäisen yli. Lakkorajat ja lakkokohteet pysyvät ennallaan. Lakot ovat jatkuneet nyt kolmatta viikkoa.

Lakossa on mukana yhteensä noin 7 000 Teollisuusliiton, Auto- ja Kuljetusalan Työntekijäliiton (AKT) Palvelualojen ammattiliiton (PAM), Rakennusliiton, Julkisten ja hyvinvointialojen liiton (JHL) ja Sähköliiton työntekijää.

Teknologiateollisuus: Yritykset eivät ole riidan osapuolia

Teknologiateollisuuden Helteen mukaan yritykset voivat tehdä tässä tilanteessa hyvin vähän.

– Nämä poliittiset lakot ovat SAK:n liittojen päättämiä ja toimeenpanemia. Kysymys on ammattiliittojen poliittisesta toiminnasta, joka kohdistuu maan hallitukseen. Yritykset eivät ole tässä riidassa osapuolia.

Helteen mukaan lakkojen jatkaminen jo neljännelle viikolle korostaa työrauhalainsäädännön uudistamisen tarvetta. Hallituksen esityksessä poliittiset lakot rajattaisiin vuorokauden mittaisiksi.

Lain on alunperin tullut tarkoitus tulla voimaan heinäkuussa, mutta viime aikoina on väläytetty, että se voisi tulla voimaan jo toukokuun alussa.

– Toivomme totta kai, että poliittinen prosessi eduskunnassa etenee mahdollisimman nopeasti, mutta ratkaisut aikataulujen suhteen ovat tietenkin eduskunnan käsissä, Helle sanoo.

Satonen: Toivoisin että ratkaisu löytyy ennen työrauhalain voimaantuloa

Työministeri Arto Satonen sanoo, että viime kädessä työrauhalain voimaantulo lopettaa lakot. Hän ei ennakoi sitä, voisiko laki tulla voimaan jo toukokuun alussa.

– Se on asia, jonka eduskunta päättää ja on ennen kaikkea eduskunnan työelämä- ja tasa-arvovaliokunnan käsissä. Ja toki myös suuren salin käsissä viime kädessä.

Satosen mukaan lakkojen aiheuttamat suuret vahingot Suomen kansantaloudelle kuitenkin alleviivaavat sitä, että poliittisille lakoille tarvitaan uudet pelisäännöt.

Satonen toivoo, että ratkaisu löytyisi jo ennen lain voimaantuloa.

Hän muistutti, että parhaillaan OAJ:n puheenjohtaja Katarina Murto ja Tehyn puheenjohtaja Millariikka Rytkönen selvittävät työministerin pyynnöstä, millä edellytyksillä SAK voisi alkaa neuvotella vientivetoisesta palkkamallista.

– Tämä prosessi on liikkeellä ja odotetaan nyt sen tuloksia.

EK: SAK on täydellisen piittaamaton

SAK:n liittojen päätökset jatkaa poliittisia lakkoja osoittavat täydellistä piittaamattomuutta, sanoo EK eli Elinkeinoelämän keskusliitto tiedotteessaan.

– Näyttää siltä, että SAK on vain syventämässä velkaongelmaa. Pitkään jatkunut lakko jäytää paitsi yrityksiä ja palkansaajia myös koko hyvinvointiyhteiskuntaa. Tuotannon vähentyminen ja työpaikkojen katoaminen lisäävät verotulojen laskua, EK:n toimitusjohtaja Jyri Häkämies huomauttaa.

EK:n mukaan lakkoilu on kaiken kaikkiaan maksanut jo liki kaksi miljardia euroa.

Juttu päivittyy. Juttuun lisätty työministeri Arto Satosen kommentit 27.3. klo 14.15.

Jaa.
Exit mobile version