torstai, 9 toukokuun

– Minusta ilkeällä tavalla tehtiin tuo homma, perussuomalaisten europarlamentaarikko Teuvo Hakkarainen, 64, puuskahtaa kotonaan Viitasaaren Permosenrannassa.

Hän puhuu siitä, miten perussuomalainen johto, puoluehallitus, pudotti hänet kesäkuussa pidettävistä Euroopan parlamentin vaaleista.

Olemme selvittämässä Viitasaarella, miksi Hakkarainen ei enää kelpaa perussuomalaisille ja onko hänen poliittinen uransa nyt lopussa.

– Olisihan minulle voinut sanoa, että nyt olet työsi tehnyt tässä puolueessa, emme halua sinua ehdolle, voitko jäädä vaikka eläkkeelle.

Hakkaraisen mukaan hänet jätettiin vain arvailemaan ulosheiton syitä.

Perussuomalaisten puoluesihteerin Harri Vuorenpään mukaan asia on puolueen sisäinen.

Puolueen salamyhkäisyys on lietsonut spekulaatioita. Istuvan mepin pudottaminen vaaleista on poikkeuksellista.

Miksi Hakkaraiselle näytetään juuri nyt ovea, 13 vuoden poliittisen uran, monien vaalien – ja monien kohujen jälkeen?

Viitasaaren sahurista tuli poliittinen ilmiö

Viitasaarelainen sahuri nousi pystymetsästä eduskuntaan ”ison jytkyn” mukana huhtikuussa 2011. Kansanedustajana Hakkarainen oli useasti otsikoissa kielenkäytöstään ja viinanhuuruisesta hölmöilystään.

Heti ensimmäisenä eduskuntapäivänään hän käytti rasistista ilmausta afrikkalaistaustaisista ja jäljitteli muslimien rukouskutsua.

Uran vakavin paikka oli, kun humaltunut Hakkarainen suuteli voimaa käyttäen kokoomuksen kansanedustaja Veera Ruohoa eduskunnan pikkujoulujen aikaan eduskunnan kuppilassa 2017. Hän sai sakot seksuaalisesta ahdistelusta ja pahoinpitelystä.

– Siellä tuli töppäiltyä. Oli tietysti hyviäkin asioita, Hakkarainen sanoo.

Hän kertoo vaikuttaneensa esimerkiksi siihen, että sahojen pihoilla lahonnut puujäte otettiin energiakäyttöön.

Jossain toisessa puolueessa Hakkaraisen ura olisi voinut jo katketa. Perussuomalaisissa hänestä kehkeytyi ilmiö, jonka äänimäärä vain kasvoi.

Vuonna 2011 ensikertalainen keräsi vajaat 3 400 ääntä, vuonna 2019 jo yli 8 000 ääntä. Europarlamenttiin hänet valittiin 29 000 äänellä toukokuussa 2019.

Nyt voittokulku uhkaa katketa. Hakkarainen sai tietää siitä, kun perussuomalaisten puoluesihteeri soitti hänelle helmikuun lopussa.

Hakkarainen tviittaa ja puoluesihteeri soittaa

Hakkaraisen mukaan puoluesihteeri kertoi, että häntä ei oteta ehdokkaaksi ja vaati häntä poistamaan viestinsä X:stä.

Hakkarainen oli toivottanut Unkarin pääministerin Viktor Orbánin Fidesz-puolueen tervetulleeksi europarlamentin ECR-ryhmään, johon perussuomalaiset kuuluu. Hän kirjoitti ihailleensa, miten Unkari pistää kampoihin EU-diktatuurille.

Hakkaraisen mukaan puoluesihteeri sanoi, että puolueen vastainen toiminta on syy ehdokkuuden eväämiselle.

Hakkarainen poisti Fidesz-viestinsä ja tiedotti pian asettuvansa perussuomalaisten ehdokkaaksi eurovaaleissa.

Hakkarainen sanoo, ettei tiedä, oliko kyse vain yhdestä viestistä vai jostain muustakin. Puoluesihteeri Vuorenpää ei kommentoi käytyä puhelua Ylelle.

Joka tapauksessa Fidesz-kosiskelu lienee ollut punainen vaate perussuomalaisten johdolle, joka on tehnyt pesäeron Putinin Venäjän kanssa veljeileviin eurooppalaispuolueisiin.

Nyt Hakkarainen kertoo oman kantansa Venäjän hyökkäyssotaan.

– Putin on tuommoinen diktaattori, lähinnä Hitleriä. Haluaa näyttää isoa ja ottaa kaikki pienemmät pois.

Hakkaraisen ura politiikassa uhkaa päättyä nyt, kun hän on vakuuttanut lopettaneensa viinanjuonnin.

Mitään Brysselissä piilevää Hakkarais-pommia ei paljastu, kun Yle tekee soittokierroksen Euroopan parlamenttiin.

Maaliskuun alussa, pian puoluesihteerin soitettua Hakkaraiselle hänestä julkaistiin kuitenkin kaksi uutista.

Ilta-Sanomat kertoi poliisin selvittävän, onko Hakkarainen syyllistynyt rikokseen laiminlyömällä verovelvollisuuksiaan parlamenttitulojen osalta.

Helsingin Sanomien selvitys osoitti, että Hakkarainen ei ole ollut erityisen aktiivinen parlamentissa. Hän oli monilla mittareilla suomalaismeppien häntäpäässä: ei mietintöjä, vähän tapaamisia, lausuntoja ja päätöslauselmaesityksiä.

”En ole ollut aktiivinen europarlamentissa”

Viitasaarella Hakkarainen myöntää olleensa passiivinen parlamentissa.

– En kyllä aktiivinen ole ollut. Rehellinen täytyy olla.

Syyksi hän sanoo sen, että mihinkään ei ole voinut vaikuttaa, koska asiat ovat edenneet ennalta hyväksytyillä raiteilla.

– En ole niitä turhia esityksiä tehnyt, jotka eivät johda mihinkään. Voin mennä tuonne järvelle ja tehdä kaksi avantoa sinne. Kantaa toisesta toiseen vettä. Ketä se hyödyttää?

Hän sanoo, että ID-ryhmää pidettiin parlamentissa paitsiossa sen EU-kriittisyyden ja väitetyn äärioikeistolaisuuden vuoksi. Perussuomalaisten nykyisen ECR-ryhmän asemaa hän pitää parempana.

Tyhjänpanttina Hakkarainen ei ole silti Brysselissä istunut. Hän on pyrkinyt vaikuttamaan erityisesti siihen, miten Suomi saa käyttää metsiään.

– Nimenomaan taksonomia ja ennallistaminen. Siihen olen keskittynyt ympäristövaliokunnassa ja isossa salissa.

EU:n hankkeet tähtäävät metsien kestävään käyttöön ja monimuotoisuuteen, esimerkiksi hakkuita rajoittamalla. Suomalaiset metsänomistajat ja metsäteollisuus ovat arvostelleet suunnitelmia.

Kaikesta huolimatta Hakkarainen sanoo viihtyneensä europarlamentissa paremmin kuin eduskunnassa.

– Siellä ei ole niin paljon toimittajia. Saa rauhassa keskittyä töihin, hän naurahtaa.

”Veroja ei ole penniäkään maksamatta”

Veroasioiden osalta Hakkarainen myöntää, että poliisi on ollut häneen yhteydessä. Hän kiistää jyrkästi, että olisi ollut vilpillinen.

– Enhän minä voi pimittää julkisia tietoja. Penniäkään ei ole maksamatta.

Kyse on siitä, että vuoden 2020 verotiedoissa Hakkaraisella oli tuloja nolla euroa, vaikka hän oli europarlamentin jäsen. Tulot ovat yli 100 000 euroa.

Hakkaraisen mukaan hänellä jäi tekemättä ilmoitus tuloista, koska hän oli korona-aikaan ”jumissa” Hondurasissa.

– En pystynyt sitä tekemään ja jätinkin ehkä sen (tekemisen), kun ajattelin niin kuin ennenkin on täällä yritysmaailmassa toimittu. Että jos ilmoitus puuttuu, niin siitä tulee veronkorotus. Se on normaali toimintatapa. Olen aina maksanut verot jälkiveroina.

Timo Soini: Teuvo on heitetty susille

Perussuomalaisten entistä puheenjohtajaa, puolueesta sittemmin eronnutta Timo Soinia eivät vakuuta mediassa esitetyt Hakkaraisen syrjäyttämisen mahdolliset syyt.

Soinin mukaan puolue on antanut ymmärtää, että ”jotain on” ja antanut median tehdä likaisen työn.

Soini arvioi Ylelle, että Hakkarainen on puolueen valtapelin uhri. Hänet raivattiin pois muiden ehdokkaiden tieltä ja rikottiin puolueen perinne, että istuvat edustajat saavat olla ehdolla.

– Teuvo on heitetty susille, Soini sanoo.

Kaksi puolueen varapuheenjohtajaa Sebastian Tynkkynen ja Mauri Peltokangas ovat ehdolla europarlamenttiin.

EU:n virkamieslähde taas arvioi Ylelle, että Hakkaraisen tapaus voi olla osa perussuomalaisten EU-politiikan suunnanmuutosta.

– Perussuomalaiset on muuttamassa profiiliaan. Sen sijaan että vastustetaan kaikkea, yritetään olla asioista jotain mieltä.

”Olen perussuomalaisten Irwin Goodman”

Hakkarainen arvelee, että puolueeseen kaivataan nyt häntä sivistyneempää väkeä.

– Minulla ei ole sellaisia valtavia taustatietoja poliittisista kiemuroista kuin muilla on. Enkä minä halua niihin edes tutustua.

Hän ei ota kantaa siihen, onko puolue muuttunut Riikka Purran aikana. Hänellä ei ole ollut yhteyksiä nykyjohtoon.

Kansansuosiotaan viitasaarelainen selittää sillä, että hän edustaa takametsien miehiä ja naisia.

– Sanon asiat niin kuin ne ovat. Tämmöinen perussuomalaisten Irwin Goodman. Olen ollut kansan syvien rivien ääni. Se halutaan nyt ehkä vaientaa.

Hakkarainen muistelee, että perussuomalaisilla oli slogan, että antaa kaikkien kukkien kukkia.

– Onko meillä enää sananvapautta?

Ainakin Hakkarainen on käyttänyt sananvapautta vanhaan malliin. Viime kesän rasismikeskustelun aikaan hän suututti hallituskumppani RKP:n kirjoittamalla rantaruotsalaisten kääpiöpuolueesta ja honottajajoukkiosta, joka pitää heittää roskatunkiolle.

Hakkarainen ei kadu kirjoitustaan, mutta pitää mahdollisena, että sekin on voinut vaikuttaa perussuomalaisten ehdokasasetteluun.

”Teuvo on hyvä tyyppi selvin päin”

Viitasaari nelostien varressa keskellä Suomea on monille tuttu ainakin auton ikkunasta.

– Tämä on maailman kauneimpia paikkoja, Hakkarainen kehuu lapsuudenkodissaan Keitele-järven itäpuolella.

Kotipaikallaan Hakkarainen on jakanut vahvasti mielipiteitä. Vaaleissa kannatusta on silti riittänyt.

Eduskuntavaaleissa 2019 Hakkarainen oli pitäjän äänikuningas. Hän keräsi silloin kaksi kolmasosaa perussuomalaisten äänistä Viitasaarella. Kaikista paikkakunnan äänistä hän sai 16 prosenttia.

Sunnuntai-iltapäivänä paikallisen marketin pihalla viitasaarelaisilla ei ole juuri haluja kommentoida Hakkaraisen hyllyttämistä eurovaaleista.

– Eihän se ole siellä mitään tehnytkään, kaupasta tuleva mies tuhahtaa.

Viitasaaren Seudun päätoimittaja Mari Waali sanoo puhelimessa, että keskustelu Hakkaraisesta on ollut paikkakunnalla aika huomaamatonta.

– Voisi ajatella, että puoli kylää on kyllästynyt hänen tyyliinsä toimia. Moni on sitä mieltä, että Teuvo on hyvä tyyppi selvin päin.

Hakkarainen myöntää, että alkoholi on ollut hänen suurin ongelmansa poliitikassa.

– Se on terminal (loppu), hän sanoo espanjaksi.

Saako Hakkarainen lähtöpassit perussuomalaisista?

”Terminal” voi olla myös Hakkaraisen poliittinen ura.

Hakkarainen sanoo, että häntä ei todennäköisesti nähdä ainakaan eurovaaleissa. Häntä on kyllä kysynyt ehdokkaaksi ainakin pienpuolue Vapauden liitto.

Aikaa vielä on, sillä ehdokashakemukset tulee jättää viimeistään tiistaina 30. huhtikuuta.

Onko poliittinen urasi nyt loppu?

– Varmaan riippuu kaikista muista kuin minusta.

Haluatko tämän jälkeen jatkaa perussuomalaisten riveissä?

– Se riippuu perussuomalaisista.

Vielä talvella Hakkarainen sanoi, että ”pysyy kuin tatti” perussuomalaisissa. Nyt hän miettii, että voi saada lähtöpassit, koska puolueen sääntöjen mukaan puolueen vastainen toiminta on erottamisperuste.

Eläkeläiseksi Hakkarainen ei aio silti heittäytyä.

Aiotko asettua Viitasaarelle vai lähdetkö Hondurasiin?

– Ainakin aluksi olen täällä. Olisi minulla varmasti Hondurasissakin jotain hommaa.

Jaa.
Exit mobile version