perjantai, 10 toukokuun

Poliisin mukaan Vornaselle ja työpaikkaseurueen jäsenille on tullut ravintola Ihkussa riitaa. Vornanen oli myöhemmin osoitellut ulkopuolella aseella ja ampunut laukauksen maahan.

Terhi Toivonen,

Laura Kangas,

Jari Strömberg

Kansanedustaja Timo Vornanen (ps.) on ollut pidätettynä epäiltynä henkeen ja terveyteen kohdistuvasta rikoksesta, kertoo poliisi.

Poliisi ei nimeä Vornasta tiedotteessa, vaan puhuu 54-vuotiaasta miehestä. Poliisin kertomat tiedot kuitenkin täsmäävät Vornaseen ja tapauksesta aiemmin tiedettyihin yksityiskohtiin.

Välikohtauksen tutkinnanjohtaja, Helsingin poliisin rikoskomisario Jukka Larkio kertoo Ylelle, että pidätetty mies tullaan vapauttamaan kuluvan vuorokauden eli lauantain aikana.

– Kun hänen kohdallaan saadaan vielä tällä hetkellä menossa olevat esitutkintatoimenpiteet päätettyä. Jollei mitään ihmeellistä ja uutta ilmene, niin tämän päivän aikana hänet on tarkoitus vapauttaa.

Larkion mukaan poliisi ei esitä Vornasta vangittavaksi. Vornanen on ollut ensin kiinniotettuna ja sitten pidätettynä Helsingin poliisivankilassa perjantaiyöllisten tapahtumien jälkeen.

Ampuminen tallentui valvontakameraan

Poliisin tiedotteen mukaan epäilty ampumistapaus tapahtui Helsingin keskustassa perjantaina aamuyöllä neljän aikaan. Rikokomisario Larkion mukaan Bar Ihkussa olleelle Vornaselle ja työpaikkaseurueen jäsenelle on tullut riitaa.

– Tämä työseurue oli ulkopuolinen. Se ei liittynyt 54-vuotiaaseen mieheen, vaan he olivat yrityksen työntekijöitä.

Mistä suukopu alkoi?

– Siellä oli aika runsaasti tuohon aikaan yöstä nautittu alkoholia, että varmaan osaltaan se on vaikuttanut. Ei se mitään hirveän ihmeellisiä syitä tarvitse. En siihen oikein osaa tällä hetkellä sanoa, mistä se oli lähtenyt.

Larkio kertoo, että riitaan oli liittynyt myös pienimuotoista tönimistä, mutta ei lyömistä tai sen tyyppistä.

Asia sovittiin ravintolan sisällä, mutta ravintolan ulkopuolella Vornanen oli yllättäen ottanut esiin hänellä mukana olleen luvallisen pienikaliiperisen aseen. Larkion mukaan aseen piippu oli osoittanut kohti paikalla olleita henkilöitä, mutta Vornanen ei ollut uhkaillut aseella heitä.

– Ei siis tähdännyt heitä.

Vornanen ampui maahan yhden laukauksen, jolloin paikalla olleet henkilöt poistuivat. Tapahtuneesta on olemassa valvontakameratallenne.

– Siitä aika hyvin näkyy se tapahtumien kulku.

Larkion mukaan kukaan ei loukkaantunut ampumisessa. Tämän takia tapausta tutkitaan nyt törkeän pahoinpitelyn yrityksenä ja ampuma-aserikoksena.

Larkio ei ota kantaa siihen, oliko rikoksessa käytetty luvallinen pienikaliiperinen ase Vornasen virka-ase. Eduskunnan hallintojohtaja Pertti Rauhio vahvistaa Ylelle, että Vornasen ase ei ole ollut torstaina sääntöjen mukaisessa säilytyksessä eduskunnassa.

– Voin sen varmuudella sanoa, koska turvaosasto ei ole sitä kirjannut lukittuun säilytykseen. Minä ja pääsihteeri olemme saaneet turvallisuusjohtajalta tästä tiedon.

Jukka Larkion mukaan tapahtumien selvittäminen ja todistajien kuuleminen on yhä kesken, joten kaikkiin yksityiskohtiin ei voida nyt mennä. Tämä voisi vaikuttaa tuleviin kuulusteluihin. Hän ei esimerkiksi kerro, onko paikalla ollutta Vornasen kansanedustajakollega Sanna Antikaista (ps.) jo kuultu.

Yle ei ole tavoittanut Vornasta kommentoimaan asiaa.

Purra: Vornasen aseman ja ammatin takia vieläkin vakavampaa

Timo Vornanen on ensimmäisen kauden kansanedustaja Joensuusta. Ammatiltaan hän on poliisi. Poliitikkosivullaan Vornanen kertoo tehneensä suurimman osan virkaurastaan kenttätehtävissä. Lisäksi hän on toiminut poliisissa työturvallisuuskouluttajana 22 vuoden ajan.

Vornanen on kansanedustajuuden ajan virkavapaalla työstään vanhemman konstaapelin tehtävästä Itä-Suomen poliisilaitoksesta.

Perussuomalaisten puheenjohtaja Riikka Purra toteaa lauantaina viestissä Ylelle, että tiedot tapahtuneesta ovat erittäin vakavia ja järkyttäviä, kuten ovat olleet koko ajan.

Purran mukaan ”mikään ei puolustele kyseisenlaista toimintaa. Vornasen asema, koulutus ja ammatti huomioiden kaikki on vieläkin vakavampaa.”

Purran mukaan Sanna Antikainen on viestinyt itse tapauksesta julkisuuteen.

”Hän on silminnäkijä tilanteessa ja ollut mukana ravintolaseurueessa. Hän on alusta asti kertonut kaiken tietämänsä poliisille.”

Antikainen on valittu kansanedustajaksi samasta Savo-Karjalan vaalipiiristä kuin Vornanen.

Mitä seuraamuksia Timo Vornaselle koituu puolueessa ja eduskuntaryhmässä tapauksesta?

”Rikosoikeudellisten seurausten ohella puolue ja eduskuntaryhmä tulevat toimimaan asianmukaisella tavalla. Seuraamuksia käsitellään puolue-elinten virallisissa kokouksissa. Vakavin käytössämme oleva seuraamus on erottaminen puolueen jäsenyydestä ja eduskuntaryhmästä”, Purra kirjoittaa.

Purran mukaan näistä asioista tiedotetaan sitten, kun on tiedotettavaa. Ampumavälikohtauksesta kertoi ensimmäisenä Seiska-lehti.

Juttua täydennetty ja muokattu: Kello 15.40 Pertti Rauhion kommentilla liittyen aseen säilytykseen.

Kello 15 Riikka Purran viesteillä ja kello 14.40 Jukka Larkion haastattelun perusteella.

Jaa.
Exit mobile version