torstai, 9 toukokuun

Kuluttajat voivat jatkossa käyttää USB-C-tyyppistä laturia useissa eri laitteissa. Keväästä 2026 alkaen uusi velvoite koskee myös kannettavia tietokoneita.

Vuoden 2024 loppuun mennessä kaikissa EU:n alueella myytävissä matkapuhelimissa, tableteissa ja digitaalisissa kameroissa on oltava USB-C-tyyppinen latausliitin.

Valtioneuvoston asetuksen myötä EU:n Radiolaitedirektiivin muutosten kansallinen täytäntöönpano on valmistunut, tiedottaa liikenne- ja viestintäministeriö.

Pieni ja pyöreäreunainen USB-C on jo nyt käytössä useissa laitteissa. Euroopan parlamentti hyväksyi vuonna 2022, että siitä tulee tulevaisuudessa standardi lähes kaikkeen pienelektroniikkaan.

Muutos parantaa käyttömukavuutta ja vähentää eletroniikkaromun määrää

Direktiivimuutosten tarkoituksena on estää markkinoiden pirstoutuminen latausrajapintojen ja –protokollien osalta, parantaa kuluttajien käyttömukavuutta sekä vähentää sähkö- ja elektroniikkaromun määrää.

Laki kattaa puhelimet, tabletit, lukulaitteet, näppäimistöt, hiiret, digikamerat, GPS-paikantimet, kuulokkeet, käsikonsolit ja kannettavat bluetooth-kaiuttimet.

Muutoksen tarkoituksena on helpottaa elektroniikkalaitteiden latausta yhdenmukaistamalla esimerkiksi matkapuhelinten ja tablettien lataamista.

– Tulevaisuudessa useimpiin mobiililaitteisiin sopii sama laturi. On jo aika, että helpotamme kuluttajien arkea ja setvimme johtoviidakkoa, liikenne- ja viestintäministeri Lulu Ranne sanoo.

Valtioneuvoston asetus tulee voimaan lakimuutosten kanssa samanaikaisesti 28.12.2024.

Kannettavien tietokoneiden osalta soveltaminen alkaa 28.4.2026.

Muokattu jutun otsikkoa 28.3.2024 kello 18.40. Tarkennettu, että kaikkiin puhelimiin tulee samanlainen latausliitin, ei samanlainen laturi.

Jaa.
Exit mobile version