torstai, 9 toukokuun

Ylen vastaavat toimittajat kertoivat hallintoneuvoston työvaliokunnalle, että sepite ei kuulu missään muodossa Ylen journalismiin.

Ylen vastaavat toimittajat olivat tänä aamuna Ylen hallintoneuvoston työvaliokunnan kuultavana. Kokouksen aiheena oli Aamulehden entisen toimittajan Matti Kuuselan elämäkerrasta noussut mediakeskustelu sekä Ylen journalistiset periaatteet.

Ylen vastaavat toimittajat kertoivat työvaliokunnalle Ylen tiedotteen mukaan, että luotettavuus ja totuudenmukaisuus ovat Ylen journalismin perusta. Sepite ei kuulu missään muodossa Ylen journalismiin.

Ylen hallintoneuvoston puheenjohtaja Sinuhe Wallinheimo (kok.) kertoo Yle Uutisille, että työvaliokunta on tyytyväinen vastaavien toimittajien selvitykseen.

– Saimme kattavan selvityksen, ja olemme siihen tyytyväisiä. Kyllä me olemme varmoja, että julkisen palvelun ohjelmatoiminnan mukaiset tehtävät suoritetaan Ylessä edelleen täysin normaalisti.

Wallinheimo kertoo myös, että kokouksessa tuli läpi kaikkien Ylen vastaavien toimittajien viesti siitä, että journalismi perustuu faktoihin ja tästä pidetään kiinni.

– Meidän käsityksemme mukaan kyllä Yle toimii journalismin puolesta luotettavasti ja vastuullisesti, eikä siitä ole kahta sanaa.

Hallintoneuvosto on Ylen ylin päättävä elin, ja sen jäsenet valitsee eduskunta.

Ylen vastaavia toimittajia ovat uutis- ja ajankohtaistoiminnan Jouko Jokinen, urheilun ja tapahtumien Panu Pokkinen, luovien sisältöjen ja median Ville Vilén, Svenska Ylen Johanna Törn-Mangs ja Yle Saamen Maiju Saijets.

Jokinen saanut kritiikkiä lausunnoistaan

Matti Kuusela kertoi elämäkerrassaan muun muassa keksineensä tarinoita liikenneympyrässä ajaville autoilijoille, joita hän kuvaili Uzbekistaniin sijoituvassa jutussaan. Hän myönsi myös keksineensä juttuunsa kohtaamisen runoilija Eeva-Liisa Mannerin kanssa.

Tapaus on säteillyt myös Yleen, koska Jouko Jokinen on Aamulehden entinen päätoimittaja. Hän puolusti lauantaina Helsingin Sanomien jutussa entistä toimittajaansa. Hän kuvaili Kuuselaa featurekirjoittajaksi, jonka teksti on hyvin lähellä kaunokirjallista tekstiä. Hän sanoi Helsingin Sanomille, että sepitekin voi toimia journalismissa.

Jokisen lausunto on saanut kritiikkiä osakseen. Tiistaina hän täsmensi Yle Uutisille, että sepite ei kuulu uutis- ja ajankohtaisjournalismiin vaan voi toimia esimerkiksi pakinoissa. Jokinen myös myönsi virheensä kommenteissaan.

Hallintoneuvoston puheenjohtaja Sinuhe Wallinheimo kertoo Jokisen myöntäneen myös keskiviikkona työvaliokunnan kokouksessa, että hän on kuvaillut asioita huolimattomasti.

– Hän myönsi, että nämä kommentit olivat virheellisiä, ja pahoitteli niitä.

Ylen haastattelussa keskiviikkona Jokinen kertoi pahoitelleensa valiokunnan tapaamisessa, että hän käytti sanaa sepite ja että se liittyisi jotenkin Yleen.

– Ei se tietenkään liity Ylen journalismiin. On vedetty railakkaita johtopäätöksiä. En ole sanallakaan kommentoinut Ylen journalismia tässä yhteydessä, vaan puolustanut Matti Kuuselaa, Jokinen kommentoi Ylen haastattelussa keskiviikkona.

Aamulehti kertoi viime perjantaina poistavansa verkosta 551 Kuuselan juttua. Lehti perusteli juttujen poistoa sillä, että Kuusela paljasti torstaina julkaistussa muistelmakirjassaan kolmessa eri kohdassa, kuinka hän on kirjoittanut Aamulehden juttuihinsa mukaan sepitettä.

Matti Kuusela on itse kommentoinut tapausta sanomalla, ettei ole koskaan vääristellyt haastateltavien sanomisia tai johtanut lukijoita harhaan.

Tapauksen käsittely voi jatkua

Sinuhe Wallinheimo sanoo Yle Uutisille, että vaikka hallintoneuvoston työvaliokunta on tyytyväinen vastaavien toimittajien selvitykseen, on mahdollista, että asian käsittely vielä jatkuu. Työvaliokunta ei tänään kuullut Ylen hallituksen puheenjohtajaa Matti Apusta, joka on Jokisen tavoin entinen Aamulehden päätoimittaja ja on puolustanut julkisuudessa Kuuselan journalismia.

Wallinheimon mukaan Apusen kuuleminen voi tulla vielä pohdittavaksi. Wallinheimon henkilökohtainen näkemys on, että kuulemiselle ei ole tarvetta.

– Mutta katsotaan vielä, mitä työvaliokunnan jäsenet ovat siitä mieltä.

Juttua päivitetään.

Jaa.
Exit mobile version