torstai, 2 toukokuun

Presidentti Recep Tayyip Erdoğan myönsi vaalitulosten olevan käännekohta Turkille, mutta lupasi kunnioittavansa tuloksia.

Turkin merkittävimmän oppositiopuolue CHP:n ehdokkaat ovat julistautuneet voittajiksi maan suurimmassa kaupungissa Istanbulissa sekä pääkaupungissa Ankarassa.

Istanbulin pormestari Ekrem İmamoğlu ja Ankaran pormestari Mansur Yavaş olivat jo myöhään sunnuntai-iltana ääntenlaskussa selvästi edellä presidentti Recep Tayyip Erdoğanin AKP-puoluetta edustavia vastaehdokkaitaan.

Istanbul oli presidentti Erdoğanin tärkein kohde, kun se yritti voittaa oppositiolta tärkeitä kaupunkeja. Erdogan itse toimi kaupungin pormestarina vuosina 1994-1998. Hän kuvaili vastikään kampanjatilaisuudessa Istanbulia maan jalokiveksi ja aarteeksi.

İmamoğlua pidetään laajasti Erdoğanin ja AKP:n vahvimpana haastajana seuraavissa presidentinvaaleissa, jotka järjestetään vuonna 2028. Erdogan on tosin vihjaillut, että tämänvuotiset paikallisvaalit jäävät hänen viimeisiksi vaaleikseen.

Erdoğan myönsi vaalitulosten olevan käännekohta Turkille, mutta lupasi kunnioittavansa tuloksia.

– Valitettavasti emme saaneet tuloksia, joita halusimme, hän sanoi vaalitilaisuudessa Ankarassa.

Oppositio vahvoilla myös muualla

CHP:n ehdokkaat olivat johdossa ääntenlaskun ollessa vielä käynnissä myös muissa suurissa kaupungeissa, kuten Ankarassa ja Izmirissä sekä Antalyassa.

– He, jotka on jätetty huomiotta, lähettivät selkeän viestin maata hallitseville, Ankaran pormestari Mansur Yavaş sanoi vaalitilaisuudessaan.

– Äänestäjät ovat päättäneet muuttaa Turkin olemuksen. He haluavat avata oven uudelle poliittiselle ilmapiirille maassamme, sanoi puolestaan CHP:n puheenjohtaja Özgür Özel.

Kun äänistä oli laskettu hieman yli 87 prosenttia, CHP:n ja AKP:n välillä oli CNN Türkin mukaan vain hiuksenhieno ero. CHP johti aluetasolla AKP:ta vain noin 115 000 äänellä ja pormestarikisoissa vain noin 544 000 äänellä.

CHP oli johdossa myös joillain AKP:n ydinkannatusalueilla, vaikka oppositio ei tällä kertaa ollutkaan yhtä yhtenäinen kuin vuoden 2019 vaaleissa. Analyytikoiden mukaan opposition hyväksi on voinut toimia se, että vaalit järjestetään inflaation ollessa maassa jopa 67 prosenttia. Myös Turkin liira on devalvoitu, mikä tarkoittaa valuutan arvon tarkoituksellista heikentämistä suhteessa ulkomaisiin valuuttoihin.

Uutinen päivittyy.

Jaa.
Exit mobile version