torstai, 2 toukokuun

Reutersin saamaan luonnoksen mukaan Hamas ehdottaa neljän ja puolen kuukauden tulitaukoa. Asteittaisessa tulitauossa vaihdettaisiin vankeja ja Israel vetäisi joukkonsa Gazasta.

Äärijärjestö Hamasin tulitaukoehdotus on vastaus Gazan sodassa välittäjänä toimineiden Qatarin ja Egyptin aloitteeseen.

Hamasin ehdotus tulitauosta on kolmivaiheinen, niin että jokainen vaihe kestäisi 45 päivää. Uutistoimisto Reuters on saanut ehdotuksen luonnoksen haltuunsa.

Ehdotuksessa Hamas vaihtaisi Israelista sieppaamansa panttivangit Israelin hallussa oleviin palestiinalaisiin vankeihin.

Gazaa hallitseva Hamas luovuttaisi ensimmäisten 45 päivän aikana panttivankina olevat naiset, alle 19-vuotiaat miehet, iäkkäät ja lapset sitä vastaan, että Israel vapauttaisi palestiinalaisvankeja. Hamas vaatii 1 500 Israelin hallussa olevan vangin vapauttamista.

”Tulitauko päättäisi sodan”

Sopimuksen toisessa vaiheessa luovutettaisiin lisää panttivankeja, ja kolmannessa vaiheessa loputkin. Hamasin hallussa on tiettävästi yhä yli sata elossa olevaa panttivankia.

Hamasin ehdotuksen mukaan Israelin tulisi vetäytyä kokonaan pois Gazan kaistalta.

Reutersin mukaan Hamasin kaavailussa tulitauko päättäisi Gazan sodan.

Blinken jatkaa matkaansa Lähi-idässä

Yhdysvaltojen ulkoministeri Antony Blinken saapui myöhään tiistai-iltana Israeliin tavattuaan Qatarin ja Egyptin edustajat.

Neuvotteluja pidetään tähän asti vakavimpana yrityksenä saavuttaa tulitauko sodassa, joka puhkesi Hamasin terroristien tehtyä ennennäkemättömän verisen hyökkäyksen Israeliin lokakuun alussa.

Israel ja Yhdysvallat ovat sanoneet pohtivansa vastausta Hamasin ehdotukseen.

Jaa.
Exit mobile version