keskiviikko, 8 toukokuun

Lumi ja jää vaikeuttavat Äkäslompolon hostellipalon tutkimuksia. Poliisin mukaan loppuraivausta palopaikalla ei tehdä, jos on mahdollista, että raunioissa on vielä vainaja.

Kolarin Äkäslompolossa viime viikolla sattuneen hostellipalon kolmannen mahdollisen kuolonuhrin etsintä voi kestää vielä pitkään.

Palossa kuoli kaksi henkilöä. Yksi henkilö on edelleen kateissa ja hänen epäillään kuolleen tulipalossa. Palosta pelastautui 31 henkilöä, pääasiassa keskieurooppalaisia matkailijoita.

Palaneen hostellirakennuksen omistaa Suomen Latu. Yhdistyksen toiminnanjohtajan Eki Karlssonin mukaan poliisi on alustavasti ilmoittanut tutkimusten jatkuvan sulan maan aikana.

– Tarkkaa aikaa meille ei ole kerrottu. Kun tutkinta on tehty, siivoamme paikan, niin ettei se jää enää muistuttelemaan, Karlsson sanoo.

Lapin poliisi on tiedottanut tutkinnan etenemisestä medialle niukalti, viimeksi yli viikko sitten.

”Palon syttymissyy voi olla monen sattuman summa”

Poliisihallituksen ylitarkastajan Pertti Soveliuksen mukaan sääolot, kuten pakkanen ja lumi, saattavat usein viivästyttää poliisin tutkimuksia palopaikalla. Ketään ei silti jätetä löytämättä sääolosuhteiden takia.

Poliisihallituksen rikostorjunnan ja teknisen rikostutkinnan vastuualueen poliisitarkastajana toimiva Sovelius kommentoi asiaa yleisellä tasolla.

– Jos meillä on kateissa henkilö, jonka epäillään olleen palaneessa rakennuksessa, niin asia huomioidaan kyllä. Sellaista ei meillä Suomessa pääse käymään, että loppuraivaus tehdään, kun raunioissa on vielä vainaja.

Suomen sääoloissa voi mennä joskus pitkään ennen kuin palopaikkaa päästään tarkemmin tutkimaan.

– Toisinaan palopaikka on pitkään niin kuuma, että sinne on hankala mennä. Joskus taas päälle sataa 25 senttiä lunta.

Kun palonsammutuksessa käytetty vesi jäätyy kanneksi, voidaan paikka joutua sulattamaan ennen tarkempia tutkimuksia.

Sovelius muistuttaa, että poliisin palonsyyn tutkinnassa keskitytään syttymissyyn selvittämiseen. Jos siinä ilmenee asioita, joiden perusteella on syytä epäillä rikosta, suoritetaan esitutkinta.

– Varsinainen syttymissyy voi olla usein hyvinkin nopeasti selvitettävä asia, joka selviää ihmisiä puhuttamalla. Toisaalta mahtuu omaankin uraani niitä tapauksia, jossa syytä ei välttämättä ikinä löydetä. Se voi olla myös monen sattuman summa.

Paljon pieniä remontteja

Rakennuksessa toimineen Silver Fox -hostellin yrittäjä Pekka Laanpää ei ole halunnut kommentoida paloa millään lailla Ylelle.

Lapin poliisi on kertonut aiemmin, ettei se epäile, että Äkäslompolon paloon liittyisi rikosta.

Onnettomuustutkintakeskus on tiedottanut palon alkaneen todennäköisesti rakennuksen ulkopuolelta. Alustavien tutkimusten mukaan kukaan paikalla olleista ja haastatelluista ei kuullut palovaroittimia.

Eki Karlssonin mukaan rakennusta on vuosien mukaan remontoitu monella tapaa. Talon paloturvallisuutta hän ei silti halua kommentoida, sillä se ei ole ollut kokonaisuudessaan omistajan vastuulla.

– Oma tahtotilamme on huolehtia näistä asioista, ja olemme tehneet viranomaismääräysten mukaiset toimet.

Karlssonin mukaan rakennuksessa oli myös palovaroittimia.

– Siihen en ota kantaa, millä tavalla ne ovat toimineet. Luotan, että viranomaiset hoitavat työnsä ja selvittävät tämän sekä muut paloon liittyvät asiat.

Palaneen hostellirakennuksen pihapiirissä on myös muita majoituskäytössä olleita pienempiä rakennuksia.

Karlssonin mukaan ne näyttävät säästyneen suuremmilta vaurioilta.

– Seinät ovat silti toissijainen juttu. Tässä on menehtynyt ihmisiä ja nyt on vielä suruaika.

Jaa.
Exit mobile version