torstai, 2 toukokuun

Irakissa on muun muassa suomalaissotilaita osana Irakin hallituksen pyynnöstä vuosikymmen sitten perustettua Isisin vastaista monikansallista liittoumaa.

Irakin asevoimien tiedottaja kertoi sunnuntaina Irakin ja Yhdysvaltojen jatkaneen neuvotteluja ulkomaisten joukkojen asteittaisen maasta vetäytymisen aikataulusta.

Neuvottelut alkoivat alun perin jo tammikuussa, mutta alle vuorokauden sisään niistä Jordaniassa tapahtui kolme yhdysvaltalaissotilasta surmannut isku, josta Yhdysvallat syytti Iranin tukemia aseryhmiä Irakissa ja Syyriassa.

Seurauksena Yhdysvallat teki kuun alussa vastaiskuja ryhmiä vastaan Irakissa ja Syyriassa. Yhdysvaltain asevoimat iski yli 85 kohteeseen, jotka olivat Iranin vallankumouskaartin ja sen liittolaisten käytössä, sanoi Yhdysvaltain Lähi-idän-joukkojen komentokeskus (Centcom) X-viestipalvelussa.

Yhdysvallat kertoi aluksi ilmoittaneensa iskuista etukäteen Irakin hallinnolle, minkä Irakin hallitus kiisti jyrkästi. Puheet peruttiin myöhemmin, kertoi muun muassa CNN.

– Etukäteen ei tehty ilmoitusta. Kerroimme irakilaisille heti kun iskut oli tehty. — Irak, kuten kaikki maat alueella, ymmärsi hyvin että sotilaidemme kuolemiin reagoitaisiin”, kommentoi CNN:n mukaan Yhdysvaltain ulkoministeriön tiedottaja Vedant Patel.

Suomalaissotilaita maassa noin 70

Irakissa on ulkomaisia joukkoja osana vuonna 2014 Irakin hallituksen pyynnöstä perustettua äärijärjestö Isisin eli Daeshin vastaista monikansallista liittoumaa, jota Yhdysvallat johtaa.

Maassa toimii myös suomalainen kriisinhallintajoukko osana Operation Inherent Resolve (OIR) sekä Nato Mission Iraq (NMI) -operaatioita. Suomalaisia sotilaita on Irakissa noin 70. Suomi on osallistunut OIR-operaatioon vuodesta 2015 lähtien.

Puolustusvoimien mukaan maassa olevat suomalaiset toimivat pääosin Irakin Kurdistanin ja Bagdadin alueella.

OIR-operaation tuki- ja neuvonantotoiminnan tavoitteeksi on kerrottu kehittää Irakin turvallisuusjoukkojen toimintaa ja kykyä torjua Isis. Operaatiolla halutaan estää Isisin uudelleennousu Irakin alueella.

Lähde: Reuters

Jaa.
Exit mobile version