perjantai, 3 toukokuun

Osa ivalolaisista äänestäjistä on sitä mieltä, että Pekka Haaviston puolison sukupuoli oli se, joka käänsi vaalin asetelmat. Inarissa vaalit voitti Alexander Stubb.

Inarin kirkkoherra Tuomo Huusko oli maanantaiaamuna ostoksilla ivalolaisessa marketissa. Hän suhtautui vaalitulokseen rauhallisesti. Huuskon mielestä Suomi olisi saanut hyvän presidentin kummasta vain ehdokkaasta. Hän painotti kokemusta kansainvälisissä asioissa ja muissa presidentin tehtäviin liittyvissä asioissa.

– Kyllä me saamme Alexander Stubbista hyvän arvojohtajan. Tärkeintä on, että hän on pätevä siinä työssä, mihin hänet on valittu. Kyllä Suomi on hyvissä käsissä, totesi Tuomo Huusko.

Samalla kirkkoherra Huusko toivotti siunausta Alexander Stubbille tärkeään työhönsä.

Stubbista lapinmies?

Ivalolaisessa marketissa työskentelevä Iiro Lytz oli samoilla linjoilla Tuomo Huuskon kanssa. Lytz totesi ajan näyttävän minkälaiseksi arvojohtajaksi Stubb kehittyy.

Yhdessä asiassa Iiro Lytz lupasi auttaa Stubbia.

– Vielä ei tiedä, minkälainen lapinmies Alexander Stubb on. Jos hänet tänne vielä saamme, niin kyllä me hänestä lapinmiehen teemme, naurahtaa Lytz.

Puolison sukupuoli ratkaisi

Jari Ruotsalainen äänesti Stubbia, koska hän edusti paremmin Ruotsalaisen omia arvoja. Jari Ruotsalainen nosti esiin vaalien yhden puheenaiheen, Haaviston puolison sukupuolen.

– Minusta jokainen saa olla suuntautumiseltaan sellainen kuin haluaa, mutta tässä menee minulla raja. Se vaikutti äänestyspäätökseen, kertoo Jari Ruotsalainen.

Jari Ruotsalainen arvioi molempien ehdokkaiden sinänsä täyttävän presidentin tehtävien hoitamiseen liittyvät kriteerit.

Baariparlamentti tietää

Ivalolaisella huoltamolla aamuisin kokoontuva baariparlamentti, paikallinen viisasten kerho, analysoi vaalien tulosta vilkkaasti. Toimittajan saapuminen vähän hiljensi keskustelua, mutta viimein Erkki Hannola antoi lausunnon.

Hannolan mielestä Pekka Haaviston tie presidentiksi saattoi kaatua hänen samansukupuoliseen puolisoonsa. Samalla Hannola muistutti Haaviston vahvasta kannatuksesta keskustasta vasemmalla olevassa äänestäjäryhmässä.

– Ehkä me suomalaiset olemme vielä vähän vanhakantaisia ajattelussamme. Ei olla vielä niin nykyaikaisia, vaan ennemmin katsoimme, onko siinä presidentin vieressä mies vai nainen.

Inari täpärästi Stubbille

Inarin kunnan ykkönen presidentinvaaleissa oli täpärästi Alexander Stubb luvuin 50,3 – 49,7. Kunnan sisäinen jakautuma eri äänestysalueilla oli mielenkiintoinen. Ivalo ja Törmänen olivat Stubbin vankkaa aluetta ja Inarin kirkonkylä, Kaamanen ja Sevettijärvi menivät Haavistolle selvin numeroin.

Haja-asutusalueet Inarissa olivat Haaviston heiniä, mutta ehdokkaan kannalta myös kovin vähäväkiset. Suurikaan marginaali ei vie pitkälle, kun äänoikeutettuja on vähän. Esimerkiksi Inarin kirkonkylä oli jo ensimmäisellä kierroksella Haaviston vahvaa tukialuetta ja sama trendi jatkui toisella kierroksella. Silti Stubb korjasi potin.

Jaa.
Exit mobile version