keskiviikko, 8 toukokuun

Hepatiitti E -tapauksia on ilmoitettu tänä vuonna jo lähes nelinkertainen määrä viime vuoteen verrattuna.

Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen (THL) mukaan Itä- ja Pohjois-Suomessa on suhteessa asukaslukuun enemmän hepatiitti E -tartuntoja kuin muualla Suomessa.

Eniten tapauksia asukaslukuun suhteutettuna on Lapissa. Siellä on todettu 6,3 tartuntaa sataa tuhatta asukasta kohden, mikä tarkoittaa yhtätoista tapausta tänä vuonna. Esimerkiksi Kymenlaaksossa on todettu tänä vuonna yhdeksän tartuntaa, joten ilmaantuvuus on 5,6 tartuntaa sataa tuhatta asukasta kohden.

Koko maan tasolla ilmaantuvuus on 2,2. Hepatiitti E -virukseen on sairastunut tämän vuoden aikana 122 ihmistä. Vuonna 2023 sairastuneita oli 33.

Tartunta suurella osalla oireeton

Hepatiitti E -virus voi aiheuttaa maksatulehdusta. Suurimmalla osalla tartunta on oireeton.

Jos oireita tulee, ne voivat olla epämääräisiä vatsataudin oireita: vatsakipua, pahoinvointia, ruokahaluttomuutta ja väsymystä. Osalle kehittyy maksan toimintahäiriön seurauksena ihon ja silmien keltaisuutta.

Sairastuneet ovat myös huomanneet, että virtsa on usein tummempaa.

Hepatiitti E:llä on pitkä itämisaika. Oireet ilmaantuvat keskimäärin 40 päivän kuluttua tartunnan saamisesta (THL).

E-hepatiittitartunnat alkoivat makkarasta

Hepatiitti E -tapausten määrä on kasvanut Suomessa. Ruokavirasto kertoi tiistaina, että tartunnat ovat lähteneet todennäköisesti oululaisen Kotivaran valmistamien meetvurstien syömisestä.

Kotivaran meetvursteja vedettiin myynnistä hepatiitti E -viruslöydön takia maaliskuun alussa.

Meetvursteista todetut virukset ovat samankaltaisia kuin suurella osalla henkilöistä, jotka ovat saaneet hepatiitti E -tartunnan. Samankaltaisuus todettiin Ruokaviraston ja Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen yhteistyönä tekemässä virusten kantavertailussa.

Jaa.
Exit mobile version