keskiviikko, 8 toukokuun

Rovaniemeläisen safariyrityksen ulkomaalainen opas kuoli törmättyään moottorikelkalla puuhun helmikuussa. Hän oli työskennellyt yrityksessä vain joitakin kuukausia.

Kelkkasafarilla kuolleen oppaan työnantajana toiminut rovaniemeläinen safariyritys ei ole selvittänyt työn riskejä riittävästi, toteaa aluehallintovirasto.

Avi teki työsuojelutarkastuksen, koska turmassa kuollut oli yrityksen työntekijä.

Kelkkasafaria vetänyt naisopas kuoli helmikuussa törmättyään moottorikelkalla puuhun. Tarkastuskertomuksen mukaan hänen kypäränsä leukahihna ei ollut kiinni eikä hätäpysäytintä kiinnitettynä kelkkahaalariin, kun turman tekninen tutkinta alkoi.

Näin tapahtumat kelkkasafarilla etenivät

Avin raportin mukaan kuolemaan johtaneen törmäyksen tarkka syy ei selvinnyt, mutta raportissa kuvataan tapahtumien kulku.

Opas oli lähtenyt seitsemän turistin kanssa pitkälle kelkkasafarille Napapiirin retkeilyalueelle. Noin 40 kilometrin taipaleen jälkeen yksi kahta turistia kuljettanut kelkka jäi muista jälkeen jumituttuaan kelkkauran laitaan. Opas palasi auttamaan turistit kelkkoineen irti ja lähti sen jälkeen takaisin kohti odottamaan jääneitä turisteja.

Tässä vaiheessa opas ajoi silminnäkijöiden mukaan ohi turistijoukon, ajautui ulos reitiltä ja törmäsi puuhun. Hän kuoli törmäyspaikalla.

Safariyrityksen hallituksen edustajan mukaan osa turisteista oli joutunut väistämään kohti ajanutta oppaan kelkkaa. Poliisin tiedossa ei ole, että kelkassa olisi ollut teknistä vikaa. Reitillä oli 60 km/h:n nopeusrajoitus eikä kelkassa ollut rajoitinta.

Yrityksessä parannuksia onnettomuuden jälkeen

Opas oli aloittanut työt safariyrityksen palveluksessa vuoden 2023 lopulla. Yrityksen mukaan hän oli ehtinyt osallistua noin 40:lle kelkkasafarille.

Avin mukaan yritys ei ollut hoitanut työnantajan velvollisuutta selvittää työhön liittyviä riskejä ja keinoja niiden poistamiseksi. Avi velvoittaakin safariyritystä käymään riittävän järjestelmällisesti läpi työnkuviin liittyvät riskitekijät heinäkuun puoliväliin mennessä.

Onnettomuuden jälkeen safariyritys on hankkinut oppaiden kelkkoihin hälytyspainikkeella varustetut GPS-paikantimet sekä oppaille selkäpanssarit. Pitkille safareille osallistuu yrityksen mukaan jatkossa vain sellaisia oppaita, jotka ovat työskennelleet yrityksessä ainakin yhden kauden ajan.

Jaa.
Exit mobile version