torstai, 9 toukokuun

Pääsiäisen viettäjien ja retkeilijöiden on syytä huomioida kevättalven olosuhteet lumi- ja jääturvallisuuden kannalta. Aamun hankikanto voi muuttua iltapäivällä jo upottavaksi.

Lumivyöryriski Ounas-Pallastuntureiden sekä Ylläksen ja Levin tunturialueilla on tällä hetkellä huomattava ja lumivyöryolosuhteet ovat Ilmatieteen laitoksen ennusteen mukaan vaaralliset.

Muilla Lapin tunturialueilla lumivyöryriski on kohtalainen. Ennuste ulottuu toistaiseksi pääsiäislauantaihin saakka. Lumivyöryjä on raportoitu tänä vuonna Pohjois-Suomen tuntureilla jo useita kymmeniä.

Myös Metsähallitus muistuttaa pääsiäisen viettäjiä lumi- ja jääturvallisuudesta. Kansallispuistoihin ja tunturikeskuksiin suuntaavien retkeilijöiden on hyvä huomioida kevättalven olosuhteet.

Vaikka hanki tai jää aamulla yöpakkasten jälkeen kantaisikin, voi tilanne iltapäivän auringossa olla toinen. Turvallisinta on aina liikkua merkityillä reiteillä tai hiihtokeskusten rinnealueilla.

– Reitti kannattaa suunnitella etukäteen ja varautua siihen, että matkanteko hidastuu huomattavasti, jos hanki alkaa upottaa, tähdennetään tiedotteessa.

Oulangalla ja Lemmenjoella virta syö jäätä

Metsähallituksen virkistyskäytön erityisasiantuntija Airi Kallunki huomauttaa jäällä liikkumisen riskeistä muun muassa Oulangalla.

– Oulangan kansallispuistossa jokijäillä ja jääkansilla liikkumisesta on tehty havaintoja tänäkin vuonna. Sekä Oulankajoki että Kitkajoki virtaavat voimakkaasti eikä jäälle pidä mennä.

Kallunki sanoo, että myös Karhunkierroksella lumien sulaessa joen tulvavedet nousevat lähes joka kevät poluille, mikä rajoittaa reitillä liikkumista.

Lemmenjoen kansallispuistossa hiihtoreitti-huoltoura on suljettu tältä keväältä, sillä jää on murtunut Ravadaskönkään kohdalla.

– Virta syö jäätä koko ajan altapäin, joten jään kantavuus voi muuttua hyvin äkkiä. Seuraamme tilannetta, mutta kehotamme retkeilijöitä kiinnittämään erityistä huomiota olosuhteisiin, erityisasiantuntija Alexander Kopf toteaa.

Jaa.
Exit mobile version