maanantai, 6 toukokuun

Biden piti perinteisen Kansakunnan tila -puheen hyvin uudenlaisessa asetelmassa, arvioi tutkija Maria Lindén.

Yhdysvalloissa Joe Biden piti presidentin vuosittaisen Kansakunnan tila -puheen, joka oli tällä kertaa monin tavoin poikkeuksellinen.

Suomalaistutkija kiinnitti huomiota etenkin siihen, miten energistä Bidenin esiintyminen oli siihen verrattuna, millaisena presidentti on viime aikoina totuttu julkisuudessa näkemään.

– Biden halusi selvästi kumota väitteitä, joiden mukaan hän on höppänä ja hauras vanhus, sanoo Ulkopoliittisen instituutin tutkija Maria Lindén.

Peräti 73 prosenttia rekisteröidyistä äänestäjistä pitää Bidenia, 81, liian vanhana toiselle kaudelle, kertoo The New York Timesin tuorein mielipidemittaus. Vain muutaman vuoden nuorempaa vastaehdokasta Donald Trumpia, 77, ei ikäkysymys gallupeissa yhtä paljoa paina.

Lindénin mukaan Biden pyrki puheessaan nostamaan ikäasiassa kissan pöydälle. Presidentti sanoi, että häntä on urallaan moitittu milloin liian nuoreksi, milloin liian vanhaksi.

Yksi totuttua energisempi esiintyminen ei tutkijan mukaan pyyhi jo olemassa olevia mielikuvia pois. Kansakunnan tila -puhe saa kuitenkin niin suuren yleisön, että jotain merkitystä sillä on.

– On hyvä Bidenin kannalta, että hän onnistui näin merkittävässä puheessa olemaan dynaaminen ja hyvin selkeästi hereillä olevan näköinen, kun vastustaja nimittelee häntä Uneliaaksi Joeksi.

Republikaanit huutelivat, Biden sivalsi takaisin

Lindénin mukaan energisyys näkyi myös siinä, miten Biden vastaili napakasti puheensa väliin huudelleille republikaaniedustajille.

Bidenin tiimi oli tutkijan mukaan selvästi valmistellut presidenttiä toimimaan kongressin uudessa toimintakulttuurissa, jossa puhujalle saatetaan huudella yleisöstä suoriakin syytöksiä.

Todennäköisesti etukäteen mietittyjä nasevia vastauksia republikaaneille tuli kuin apteekin hyllyltä.

– Biden oli miettinyt tai häntä varten oli mietitty, miten vastata välihuutoihin tavalla, joka alleviivaa republikaanien epäonnistumisia tai heidän ratkaisuja, jotka eivät välttämättä äänestäjiä miellytä, Lindén sanoo.

– Hän ihan tarkoituksellakin vaikutti provosoivan kongressin republikaaneja moittimalla heitä suoraan.

Biden keskittyi Trumpin syyttelyyn

Puheen jälkeen republikaanit moittivat Bidenia liiasta puoluepoliittisuudesta. Lindénin mukaan Kansakunnan tila -puhe olikin nyt poikkeuksellinen, sillä yleensä presidentti keskittyy kehumaan saavutuksiaan ja kertomaan tulevista aikeistaan.

Tätäkin Biden teki, mutta hän käytti myös ison osan puheesta haastajansa Donald Trumpin höykyttämiseen. Hän esimerkiksi syytti Trumpia Venäjän presidentin Vladimir Putinin nöyristelystä.

– Puhe oli selvästi rakennettu Trumpin mustamaalaamisen varaan.

Asetelmasta tekee Lindénin mukaan poikkeuksellisen se, että yleensä tässä vaiheessa vaalivuotta istuvan presidentin haastaja ei ole vielä selvillä. Nyt kuitenkin jo tiedetään, että republikaanien esivaaleissa täysin ylivoimainen Trump on lähes varmasti puolueen ehdokas marraskuun vaaleissa.

Nyt Bidenilla olikin poikkeuksellinen tilaisuus hyökätä vastaehdokastaan vastaan. Nimeltä Biden ei Trumpia puheessa maininnut, vaan viittasi entiseen presidenttiin ”edeltäjänään”.

Yhdysvaltalaismedioiden laskujen mukaan Biden mainitsi Trumpin puheessaan peräti toistakymmentä kertaa.

Jaa.
Exit mobile version